Netwerkkabels

Met een netwerkkabel verbind je een apparaat met het netwerk of met andere apparaten. Een netwerkkabel wordt ook wel een UTP kabel, internetkabel of ethernetkabel genoemd. Je hebt keuze uit verschillende soorten kabels. Voor een standaard thuisnetwerk wordt meestal een Cat5e of Cat6 kabel gebruikt. Een Cat7 kabel is het meest geschikt voor kantoorpanden. Wil je weten hoe je een UTP kabel maakt? Lees er dan alles over in dit kennisbank artikel: UTP kabel maken

Hulp nodig met kiezen van een netwerkkabel?
Hulp nodig met kiezen van een netwerkkabel?
Vind de juiste kabel voor jouw netwerk met onze netwerkkabel keuzehulp

Populaire kennisbank artikelen
De voordelen van Elektramat

De voordelen van Elektramat

  • Altijd scherp geprijsd
  • 90 dagen retourtermijn
  • Gratis verzending vanaf €100,-*

Wat is een UTP kabel?

Netwerkkabels worden ook wel UTP kabels genoemd. Dat is niet helemaal correct, want een UTP kabel is een bepaald soort netwerkkabel. De afkorting ‘UTP’ geeft aan hoe de binnenkant van de kabel is opgebouwd. UTP (Unshielded Twisted Pair) betekent dat de vier getwiste aderparen niet afgeschermd zijn. FTP en STP kabels zijn andere soorten kabels. Bij FTP (Foiled Twisted Pair) zijn de getwiste aderparen voorzien van folie en bij STP (Shielded Twisted Pair) zijn de aderparen afgeschermd. Deze extra bescherming verkleint de kans op storingen. Dit is een goede keuze als de internetkabel bijvoorbeeld naast andere kabels komt te liggen. Voor normaal thuisgebruik is een UTP kabel voldoende.

Verschil tussen netwerkkabels

Er zijn verschillende internetkabels verkrijgbaar. Het verschil zit voornamelijk in de maximale snelheid en de bandbreedte. De maximale snelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s. Het geeft aan hoe lang het duurt om bestanden te versturen en te ontvangen. De bandbreedte (MHz) staat voor de maximale hoeveelheid gegevens die op een bepaald moment verstuurd kunnen worden. Welke ethernetkabel je nodig hebt, hangt dus af van je gebruik.

UTP kabel overzicht

Welke ethernetkabel heb je nodig?

Kies de ethernetkabel die bij jouw internetabonnement en -gebruik past. Zoek je een kabel voor thuis? Dan is een Cat5e of een Cat6 ethernetkabel een goede keuze. Beide kabels bieden namelijk een maximale snelheid van 1000 Mbit/s aan. Dat staat gelijk aan het snelste internetaanbod van vrijwel alle providers. Het verschil tussen een Cat5e en Cat6 kabel is dat een Cat6 meer data op hetzelfde moment kan versturen. Cat6 is dan ook ideaal als je grote bestanden snel wil downloaden of uploaden. Cat6a, Cat7 en Cat8 netwerkkabels worden voornamelijk gebruikt in onder andere kantoorpanden. De maximale snelheid en de bandbreedte die deze ethernetkabels bieden zijn voor thuisgebruik niet nodig.

Goed om te weten: Bij een Cat5e kabel wordt een maximale lengte van 100 meter aangeraden. Is de kabel langer, dan kan de verbinding trager worden of wegvallen. Hoe korter de kabel is, hoe beter deze zal presteren. Daarnaast kun je het beste kiezen voor een ethernetkabel met koperen aderen. Deze kabels zijn namelijk kwalitatief hoogwaardig. De meeste kabels die Elektramat aanbiedt zijn voorzien van koperen geleidermateriaal. Dit staat vermeld bij de technische details bij de producten.

Internetkabel kopen

Bestel gemakkelijk en eenvoudig een internetkabel bij Elektramat. Je profiteert dan van onze scherpe prijzen. Vrijwel alle kabels hebben een levertijd van 1 werkdag en de verzending is gratis voor bestellingen vanaf €100,-. Heb je vragen over internetkabels? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Stuur een mail naar [email protected], bel via 088 51 11 600 of gebruik de chatfunctie. De klantenservice staat klaar om je te helpen.