KWh meter

Door een kWh meter in het stopcontact of in de groepenkast te plaatsen kun je het stroomverbruik meten van een lichtgroep of complete installatie. Dit kun je doen per apparaat, maar ook voor de gehele woning. Elektramat biedt zowel meters aan voor in de groepenkast als voor in het stopcontact. Onder de productcategorie vind je extra informatie. Lees daarnaast alles over kWh meters en de aansluiting ervan in dit artikel: KWh meter aansluiten.

Selecteer het gewenste product of lees verder voor meer informatie.


Verschillen tussen stroommeters

De kWh meter wordt gebruikt om het elektrische verbruik van een pand, woning of bedrijf te meten. Andere benamingen voor dit apparaat zijn:

  • Elektriciteitsmeter
  • Stroommeter
  • Verbruiksmeter
  • Kilowattuurmeter

Dit apparaat vind je meestal op twee plekken: in het stopcontact met daarop direct een elektrisch apparaat aangesloten of in de groepenkast. In onderstaande alinea’s bespreken we de belangrijkste verschillen tussen deze elektriciteitsmeters en gaan we dieper in op de toepassingsmogelijkheden.

 

Analoge en digitale stroommeters

In veruit de meeste situaties in Nederland is een analoge meter geïnstalleerd. De laatste jaren zijn digitale meters echter snel in populariteit aan het winnen. Het grootste voordeel voor energiemaatschappijen is dat op ieder moment de gewenste gegevens opgevraagd kunnen worden. Ook vormt dit systeem een betere mogelijkheid om energiediefstal tegen te gaan.

De verwachting is dat in 2020 heel Nederland voorzien is van zogeheten slimme meters. Deze meters zijn op te delen in twee hoofdcategorieën:

  • Mechanische meters
  • Elektronische meters

 

In het stopcontact of in de groepenkast?

Afhankelijk van wat je precies wilt gaan meten, dien je de keuze te maken of je een verbruiksmeter in het stopcontact of in de groepenkast wilt plaatsen. We bespreken een aantal voor- en nadelen. 


kWh meter in het stopcontact

Een stopcontact kWh meter is erg eenvoudig aan te sluiten en tevens maakt het apparaat het meten van verbruik van individuele elektrische apparaten erg praktisch. Een stopcontact kWh meter helpt bij het opsporen van veelverbruikers. Ook bij wisselende energietarieven is het accuraat meten van het verbruik geen probleem. De meeste meters garanderen een meetnauwkeurigheid van 95%. Nauwkeurig genoeg om er waardevolle informatie van af te lezen. 


kWh meter in de groepenkast

Elektriciteitsmeters in de groepenkast worden ook wel DIN-rail kWh meters genoemd. Afhankelijk van het type groepenkast (1 fase of 3 fase), kies je een geschikte elektriciteitsmeter uit. Kijk goed naar de modulebreedte van het gewenste product en kijk of je genoeg ruimte hebt in de groepenkast. DIN-rail kWh meters worden hoofdzakelijk gebruikt om het totale energieverbruik van bijvoorbeeld een schuur of gebouw te meten.

MID of Modbus

Stroommeters voorzien van MID label voldoen aan de gestelde meetinstrumentrichtlijnen. MID staat voor “Measuring Instruments Directive”. Het doel van het MID label is het gelijktrekken van concurrentiebelangen door hoge eisen aan meetapparatuur te stellen. Elektriciteitsmeters van het merk EMAT voldoen zowel aan B als D keurmerken. Dit betekent dat zowel de fabrikant als de meters zelf aan de MID eisen voldoen. Modbus is een communicatie protocol waarmee je gegevens kunt aflezen op een computer of ander aangesloten apparaat.

kWh meter uitlezen via internet

Het is mogelijk om online je verbruik in te zien. Hiervoor dien je de online verbruiksmonitor te koppelen aan je elektriciteitsmeter. Met dit apparaat kun je op ieder moment van de dag je actuele stroomverbruik inzien zonder gegevens in te voeren. Ook in combinatie met zonnepanelen is dit apparaat zeer geschikt, aangezien het de opgeleverde energie ook monitort. Het apparaat is eenvoudig te installeren in de meterkast en met de bijgeleverde UTP kabel maak je vervolgens verbinding met je router.
Tip: Je vindt de online verbruiksmeter tussen de bovenstaande producten.

 

kWh meter kopen?

Wil je een kWh meter kopen? Bij Elektramat geven we je graag advies over ons brede en scherp geprijsde assortiment. Bestel bij Elektramat en profiteer van de volgende voordelen: 

  • Producten voor iedere situatie
  • Deskundige medewerkers
  • Vandaag besteld? Morgen in huis!
  • Altijd scherp geprijsd
  • Vrijblijvend advies op maat

Hoe lees je een elektriciteitsmeter af?

Het aflezen van een stroommeter is niet lastig. Digitale meters zijn over het algemeen wat duidelijker af te lezen en geven meer informatie. Analoge meters laten overigens ook voldoende duidelijke informatie zien.

Let op: Welke variabelen door de meter worden bijgehouden kan variëren per product.

Wat kun je zoal aflezen op een kilowattuurmeter? We hebben een opsomming gemaakt van een aantal variabelen:

  • Netspanning
  • Tarief
  • Totale kosten
  • Verbruik in kWh
  • Stroom
  • Vermogen


Zoek je een 1 fase kWh meter of een 3 fase kWh meter?

Afhankelijk van het type groepenkast dien je een elektriciteitsmeter te kiezen die past bij het aantal fasen van de groepenkast. Houd er rekening mee dat 3 fase meters vaak breder zijn dan 1 fase wattmeters. Over het algemeen zijn 1 fase meters één module breed en 3 fase kWh meters vier modules breed.


Besparen met een kWh meter

Zoals de meeste prijzen, schommelt ook de prijs van stroom. Eén kWh kost in 2017 ongeveer € 0,23. Deze prijs is opgebouwd uit drie onderdelen: energiebelasting, de stroom en de BTW. Met behulp van een elektriciteitsmeter krijg je inzicht in hoeveel je nu daadwerkelijk aan energiekosten betaalt. Dit maakt het opsporen van ‘energievreters’ eenvoudig en door tijdig te handelen, kun je een hoop geld besparen.

Wat kun je met één kWh?

  • De koelkast (incl. vriesvak) 30 uur lang van stroom voorzien
  • 20 tot 30 keer de magnetron gebruiken om eten op te warmen
  • 12 tot 15 uur tv kijken

Hoeveel kun je daadwerkelijk gaan besparen? De eerste stap om daarachter te komen, is het gaan meten van je huidige verbruik en vervolgens op zoek te gaan naar energiezuinige alternatieven.

Stel je hebt een koelkast met een vermogen van 200 watt en je zou deze vervangen door een koelkast van 150 watt. Dat zou je ongeveer € 100 per jaar besparen. Ervan uitgaande dat beide apparaten continue aanstaan. Door op deze manier inzichten te verkrijgen, verdient de aankoop van een elektriciteitsmeter zich snel terug. 


Neem voor technische vragen omtrent elektriciteitsmeters contact op met één van onze medewerkers. Je kunt je vraag rechtsonder in je scherm stellen, een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar 088 - 51 11 600.