Rookmelders

In Nederland zijn er ieder jaar duizenden woningbranden. Door het gebruik van meer kunststof in woningen en betere isolatie kan brand zich steeds sneller verspreiden. Zo waren er zo’n 103.657 woningbranden in 2016, dit zijn zo’n 283 brandclaims per dag. Van deze woningenbranden waren er 47 fataal. Bij ruim zes op de tien fatale branden was geen rookmelder aanwezig. Daarnaast meldt het CIS dat 1 op de 67 woningen jaarlijks worden getroffen door brand.

Een rookmelder, niet te verwarren met een koolmonoxidemelder, is een relatief goedkoop apparaat dat, indien correct geïnstalleerd, levens kan redden. Onderaan de pagina vind je meer specifieke informatie. Wil je weten hoeveel rookmelders vanaf juli 2022 verplicht zijn in elke woning? In dit artikel staat er alles over beschreven: Rookmelder verplicht per 1 juli 2022. Lees alles over rookmelders en het installeren hiervan in dit artikel: Rookmelder installeren. Laat je informeren over de beste plekken waar je rookmelders kunt toepassen: Rookmelder plaatsen. Weet je nog niet hoe je een batterijen van een rookmelder moet vervangen? Dit lees je in dit artikel: Rookmelder batterij vervangen.

Hulp nodig met het kiezen van een rookmelder?
Hulp nodig met het kiezen van een rookmelder?
Vind de juiste rookmelder met deze keuzehulp

Pagina
Pagina

Veiliger wonen met rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand in woningen vallen door het inademen van rook. Deze rook bevat giftige gassen waardoor mensen snel buiten bewustzijn raken. De meest voorkomende varianten zijn optische melders. Dit type melder maakt gebruikt van een lampje en een spiegeltje. Op het moment dat het signaal hiertussen onderbroken wordt door rook, gaat de melder af. Op deze manier wordt ook bijgedragen aan brandpreventie en worden branden voorkomen.

Rookmelder kopen? Let op de volgende aspecten!

We hebben een lijst met tips voor je opgesteld, voor een zo effectief mogelijke installatie:

  • Maak het apparaat regelmatig met een doek stofvrij.
  • Plaats de melder altijd aan het plafond. Het liefst op elke verdieping in jouw woning. De beste plek is vaak tussen keuken en woonkamer.
  • Plaats jouw rookmelder nooit: in de keuken, badkamer, garage, boven de verwarming of op andere vochtige plekken.
  • Test regelmatig. Vrijwel alle varianten worden geleverd met een testfunctie. Probeer dit maandelijks te doen.
  • Indien je meerdere apparaten tegelijk gaat plaatsen, kies dan voor koppelbare varianten.
  • Kies niet voor een combimelder. Dit is een rook- en koolmonoxidemelder. De reden waarom dit afgeraden wordt, is omdat de apparaten op een aparte plek geplaatst dienen te worden.

Rookmelders in nieuwbouwwoningen

Vanuit de overheid zijn er richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen. In deze richtlijnen wordt er voorgeschreven om op elke route, tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van een nieuwe woonfunctie, één of meerdere rookmelders te installeren.

Waaraan rookmelders moeten voldoen volgt uit de zogenoemde primaire inrichtingseisen van NEN 2555, dit zijn:

  • Eisen aan de rookmelders zelf, inclusief het werkingsprincipe
  • Aansluiting op een voorziening voor elektriciteit (230V)
  • Aansluiting op ene secundaire energievoorziening (back-up batterij)
  • Het al dan niet gekoppeld moeten zijn van van de rookmelders
  • Het aantal en de projectering

Rookmelders met keurmerk

Alle rookmelders zijn voorzien van het EN 14604-keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het product voldoet aan strenge veiligheidseisen, duurzaamheid en milieuaspecten. Er zijn nog andere keurmerken in omloop die producenten kunnen voeren, deze zijn echter niet verplicht. Als je in aanmerking wilt komen voor het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ certificaat dien je jouw rookmelders op iedere etage én op de juiste plek te installeren.

De batterij van jouw rookmelder vervangen

Gaat jouw rookmelder regelmatig af zonder dat er iets aan de hand blijkt te zijn? Waarschijnlijk is de batterij leeg of bijna leeg. De levensduur van de batterijen kan erg variëren. Zo zijn er batterijen die ‘slechts’ één jaar mee gaan, maar ook batterijen die gegarandeerd 10 jaar mee gaan.

Heb je regelmatig een lege batterij? Misschien is het praktisch om te kijken naar de mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten beschikbaar met een lithium batterij. Deze batterijen gaan 10 jaar mee. De aanschafprijs van deze batterijen is wat hoger, maar je hebt er de komende 10 jaar geen omkijken meer naar. Er zijn ook apparaten beschikbaar met een ingebouwde back-up batterij.

Wat is de beste rookmelder

Door keurmerken en strenge Europese regelgevingen werken in principe alle mogelijke varianten naar behoren. Uit recent onderzoek van Radar bleek dat het verschil in kwaliteit of snelheid van rookmelders waarmee brand gedetecteerd werd erg gering is. Eén van onze bestverkochte rookmelders is de Ei Electronics rookmelder 230V.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw situatie, of specifieke vragen over jouw product? Stel jouw vraag via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. je kunt ook jouw vraag rechts onderin de chat stellen voor een snel antwoord.