Wartels

Tijdens je klus kan het noodzakelijk zijn om wartels te gebruiken. Hiervan zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Bij Elektramat vind je daarom ook een ruim assortiment wartels. De levertijd is slechts 1 werkdag. Je kunt dus snel aan de slag. Neem hieronder dus snel een kijkje om de geschikte wartel voor jouw klus te vinden.


Waar gebruik je een wartel voor?

Een wartel kent eigenlijk vele toepassingen die afhankelijk zijn van de situatie waarin deze gebruikt wordt. Als we kijken naar de elektrotechnische branche gaat het om kabeldoorvoer. Een wartel wordt als het ware gebruikt als hulpmiddel. Je kunt hiermee een kabel of buis door een behuizing, wand of plaat voeren. Door het gebruik van een wartel bescherm je de kabel of buis tegen schuren langs de behuizing met als mogelijk gevolg: slijtage. Een wartel wordt daarnaast ook gebruikt om de doorvoer waterdicht, stofdicht of gasdicht te maken. Door middel van een moer zet je de wartel vast.

Welke soorten wartels zijn er?

Ga je een wartel kopen, dan moet je goed opletten welk soort je nodig hebt. Wartels zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten. Eerst is het handig om te kijken van welk materiaal hij gemaakt moet zijn. Het meest gangbaar is een wartel van kunststof, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor messing. Het is ook erg belangrijk dat je de goede maat gebruikt, bijvoorbeeld een wartel M20. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van de kabel of buis die door de wartel moet. Als laatste kun je nog kiezen voor een kleur. Over het algemeen wordt installatiemateriaal uitgevoerd in het grijs of wit. Maar je kunt ook kiezen voor zwarte wartels.

Wartel M20

Voor welke kabeldiameter een wartel geschikt is, hangt af van de opening van de wartel. Dit wordt aangegeven door middel van een ‘M’ (Metrisch) of ‘PG’ gevolgd door een cijfer. Het verschil tussen deze twee zit hem in het schroefdraad. Als voorbeeld nemen we een wartel M20. Deze is geschikt voor een kabel met een diameter van 8-13 millimeter. Tussen de verschillende merken kan ook verschil zitten in de kabeldiameter waarvoor een wartel geschikt is. Controleer dit dus altijd goed bij het product zelf zodat je altijd de juiste wartel in huis haalt. Het is daarnaast ook belangrijk om de kabeldoos te checken als je die gaat gebruiken. Op een kabeldoos met M20-aanduiding moet dus ook een wartel M20 aangesloten worden.

Wartel kopen bij Elektramat; 3 voordelen

Wil je een wartel kopen voor jouw klus? Bij Elektramat brengt dat vele voordelen met zich mee. We zullen er een aantal voor je noemen:

  • Altijd scherp geprijsd
  • Snel geleverd
  • Deskundige klantenservice

Heb je vragen over de wartels uit ons assortiment of weet je niet welke je precies moet hebben? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Je kunt deze bereiken door te bellen naar 088 - 51 11 600 of een mail te sturen naar [email protected]. Of stuur ons direct een chat bericht! Dit kun je door door op de chat ballon te klikken rechts onderin je scherm.