XMVK of YMVK

Er zijn diverse kabels beschikbaar om je installaties gereed te maken. Hierbij kun je denken aan installatiekabel, grondkabel, maar ook aan soepele installatiekabel en neopreen kabel. De installatiekabels en grondkabels zijn er beide in een aantal varianten. YMvK-as en XMvK-as zijn twee typen grondkabel. Daarnaast zijn er een drietal installatiekabels. Dit zijn de YMvK, XMvK en YMvK-mb-ss varianten.

Voor meer informatie over alle kabels of ons assortiment, klik dan hieronder verder.

Ga naar ons kabel assortiment

De meest voorkomende en gebruikte installatiekabels zijn de YMvK en XMvK kabel. Het kan echter voorkomen dat het niet geheel duidelijk is 1) welk type kabel je nodig hebt en 2) wat het verschil is tussen beide typen. Hieronder leggen wij deze twee punten voor je uit.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Vind hier je geschikte kabel hier

Varianten en nominale geleiderdoorsnede

YMvK

Een YMvK kabel is een kabel die beschikbaar is in een groot aantal varianten. Voordat de varianten beschreven worden, zal eerst aangegeven worden in welke hoeveelheid aders deze kabel geleverd kan worden.

De YMvK kabel is al beschikbaar in een 1-aderige variant en kan geleverd worden als variant met 37 aders. Het is belangrijk om te weten dat de nominale geleiderdoorsnede 2,5 mm² is bij varianten van zes aders of meer.

De nominale geleiderdoorsnede van de YMvK kabel met één ader kan gaan tot en met 400 mm², waarbij de 5-aderige kabel beschikbaar is tot en met wel 185 mm².

XMvK

De XMvK kabel verschilt van de YMvK kabel onder andere op basis van de nominale geleiderdoorsnede. De XMvK kabel is verkrijgbaar als 2-aderige, 3-aderige, 4-aderige en 5-aderige kabel. Deze varianten worden aangeboden met een nominale geleiderdoorsnede van 1,5 mm² en 2,5 mm².

Verschil tussen de XMvK en YMvK

Beide kabels zijn voorzien van kopergeleider. De producten verschillen daarnaast van elkaar op het gebied van isolatiedikte en buitenmantel.

Isolatiedikte

De kabels verschillen van elkaar basis van de isolatiedikte. De isolatiedikte is bij de XMvK altijd 0,6 mm en bij de YMvK kabel minstens 0,7 mm.

Moeilijk brandbaar

De YMvK varianten worden geleverd met een buitenmantel van pvc. Dit geldt ook voor de XMvK varianten. Het verschil tussen beide installatiekabels is echter dat de YMvK kabel een moeilijk brandbare kabel is. Deze kabel wordt ook veelal aangeduid als YMvK-mb. Hierbij staat “mb” voor moeilijk brandbaar. Een YMvK kabel kunt je eveneens gebruiken in vochtige ruimten en/of ruimten waarin de temperatuur constant hoog is.

Welke variant heb ik nodig?

Een van de veelgestelde vragen rondom draad en kabel is: Welke kabel heb ik nodig? Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven met betrekking tot de toepassing van de kabel.

De XMvK kabel gebruik je onder andere om een wandcontactdoos (stopcontact) aan te sluiten. Deze kabel kan eveneens gebruikt worden om verlichting aan te sluiten in de woning. In principe wordt de XMVK gebruikt voor lichte installaties.

Wanneer de belasting van de kabel groter is, dan gebruikt je een YMvK kabel.  Een YMvK kun je onder andere gebruiken wanneer je meerdere, zwaardere, installaties moet verrichten. De YMvK kabel kan ook gebruikt worden in kabelgoot en mag gebundeld worden.

Installatiekabel in de grond

Voor de installaties waarbij kabel in de grond komt te liggen, zijn er speciale grondkabels beschikbaar. Het is echter ook toegestaan om YMvK te gebruiken in de grond, mits de kabel geplaatst wordt in daarvoor bestemde kokers of goten.

Bij installaties waar de kabel in de grond komt te liggen, adviseren wij je om voor een geschikte grondkabel (YMvK-as of XMvK-as) te gaan.

Wanneer je wilt weten welk type XMvK of YMvK je nodig hebt, kun je contact opnemen met één van de medewerkers van Elektramat. Wij zijn bereikbaar via e-mail ([email protected]), telefoon (088 - 51 11 600) en Whatsapp (085 - 808 14 04).

Gerelateerde producten

XMVK of YMVK kopen?

Je vindt ze hier