Aandraaimoment EMAT

Wil je weten wat de verschillende aandraaimomenten zijn van het merk EMAT? Dan is dit het juiste artikel voor jou. Voordat we dit gaan specificeren, kijken we eerst naar wat een aandraaimoment eigenlijk is.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Wat is een aandraaimoment?

Kort gezegd is dit een kracht die met een bepaalde ‘arm’ wordt bereikt om een bepaald punt. Door middel van het juiste aandraaimoment verkrijg je genoeg klemkracht, maar zonder dat je iets verbuigt. Als je iets te strak aandraait dan komt er te veel spanning op te staan en is er een grote kans dat het kapot gaat. Draai je iets niet strak genoeg aan, dan heb je weer de kans dat het loslaat. Beide gevallen zijn niet wenselijk, want het belemmert de werking.

Maar hoe weet je nou hoe strak je iets aan moet draaien? Kun je een aandraaimoment berekenen? Dit is mogelijk, maar het is in principe niet nodig. In de meeste gevallen wordt in de fabriek het beste aandraaimoment bepaald. Dit staat weergegeven op het betreffende product. Door verschillende soorten materialen ontstaan er ook verschillende draaimomenten. Het aandraaimoment wordt ook wel het aanhaalmoment of de koppel genoemd.

Aandraaimoment EMAT

Newtonmeter (Nm)

De eenheid van het aandraaimoment is Newtonmeter en wordt meestal weergegeven als Nm. Dit is samengesteld uit twee eenheden. Het gaat om de kracht van één newton die wordt uitgeoefend op een arm van één meter. De kracht en de afstand zijn loodrecht ten opzichte van elkaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de joule. Hierbij liggen kracht en afstand in elkaars verlengde. Vandaar dat als eenheid voor de koppel altijd newtonmeter wordt gekozen en niet joule.

Momentsleutel

Om iets vast te zetten met het juiste aandraaimoment kun je een momentsleutel gebruiken. Er zijn verschillende soorten draaimomentsleutels verkrijgbaar. De meest voorkomende momentsleutels zijn die met een torsie-arm en die met een ingebouwde klikkoppeling.

De torsie-arm momentsleutel heeft een vaste stang die niet gebogen kan worden en een torsie-arm. Deze buigt wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Daarnaast zit er op het handvat een schaalverdeling. Door de mate van buiging wordt op deze schaal het aantal newtonmeter van de koppel weergegeven.

De momentsleutel die een ingebouwde klikkoppeling heeft werkt heel eenvoudig. Je kunt van tevoren het aandraaimoment instellen. Als je iets gaat aandraaien en hij heeft het juiste aanhaalmoment bereikt dan hoor en voel je automatisch een ‘klik’.

Na gebruik moet je een draaimomentsleutel altijd weer op zijn nulpunt zetten. Hij beschikt namelijk over een inwendige veer en die kan uitrekken als je dit niet doet. Als de veer is uitgerekt dan klopt de calibratie niet meer.

Momentsleutel

Aandraaimomenten van EMAT

In de onderstaande tabel zie je de verschillende aandraaimomenten die horen bij de producten voor EMAT groepenkasten.

Omschrijving: Aandraaimoment:
Aardlekautomaat 1P+N 1,2 - 1,5 Nm
Aardlekautomaat 2P+2N 1,2 - 1,5 Nm
Aardlekautomaten 3P+N Chint 2,0 Nm
Aardlekschakelaar type B Chint 2,5 Nm
Aardlekschakelaar 2P + 4P 2,5 Nm
Beltrafo 1,2 Nm
Fornuisgroep 1,2 - 1,5 Nm
Hoofdschakelaar 2P + 4P 2,5 Nm
Installatieautomaat 1P en 2P 2,5 Nm
Installatieautomaat 1P+N (groep) 1,2 - 1,5 Nm
Krachtgroep 2,0 - 2,5 Nm

Het merk EMAT

EMAT is actief op de Europese markt sinds 1990. Het is een onafhankelijk merk dat de afgelopen jaren een duidelijke plek heeft ingenomen in de branche van groepenkasten. EMAT heeft een aantal belangrijke kenmerken:

  • Garantie; in tegenstelling tot de gebruikelijke twee jaar garantie biedt EMAT een garantietermijn van 10 jaar.
  • Kwaliteit; de producten van EMAT zijn voorzien van alle benodigde certificeringen en keurmerken.
  • Prijs; de EMAT producten zijn ten opzichte van veel concurrenten een stuk scherper geprijsd. Daarnaast is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend.
  • Componenten; niet alleen de groepenkasten, maar ook de componenten hebben een garantie van 10 jaar. EMAT biedt aardlekautomaten aan die maar één module breed zijn.


Heb je nog meer vragen over aandraaimomenten? Dan kun je ons bellen op 088 - 51 11 600 of stuur een mail naar [email protected]. Je kunt ook met één van onze medewerkers chatten via de chat ballon rechts onderin het scherm.