Richtlijnen elektra aanleggen

Richtlijnen elektra aanleggen Elektramat


Richtlijnen elektra

Voordat je elektra gaat aanleggen is het verstandig om te kijken naar de beschreven richtlijnen en tips. Deze richtlijnen en tips helpen je op een juiste en makkelijke manier elektra aan te leggen. Stroomtoevoer vanaf de groepenkast gaat naar een centraaldoos. Per kamer wordt er een aparte centraaldoos gebruikt. En vanaf de centraaldozen lopen leidingen naar lichtpunten, wandcontactdozen en schakelaars. Als basisregel geldt dat alle stroom die naar lampen, wandcontactdozen en schakelaren gaat vanuit een centraaldoos moet komen. Na het aanleggen van centraaldozen, elektrabuizen en installatiedraden kun je vervolgens wandcontactdozen, schakelaars, dimmers of zonnepanelen aansluiten. Wil je zonnepanelen aansluiten? Lees dan ook alles over zonnepanelen gebruiken in combinatie met een PV-verdeler in dit artikel: Alles over de PV-verdeler.

Het is belangrijk wanneer je elektra gaat aanleggen dat je het verschil weet tussen spanning en stroom. Wil je meer informatie over spanning en stroom? Lees dan alles hierover in dit artikel: Spanning, stroom en weerstand.

Wil je alleen een centraaldoos aansluiten? Lees dan alles over centraaldozen in dit artikel: Hoe moet je een centraaldoos aansluiten?

Als je meer informatie wilt hebben over IP-waarden, lees dan dit artikel: IP-waarden.

Voor buiten elektra gelden andere regels en voorschriften. Lees alles over buiten elektra aanleggen in dit arikel: Buiten elektra aanleggen.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Vind hier je geschikte kabel hier

Gereedschap elektra aanleggen

Hieronder zie je een overzicht van gereedschappen dat je kunt gebruiken voor deze klus.

Gereedschap:
- Striptang
- Trekveer
- Boormachine
- Steenbeitel
- Sleuvenfrees
- Schroevendraaier

Omdat er bij deze klus veel stof vrijkomt wordt geadviseerd om een stofkapje te gebruiken.

Richtlijnen elektra aanleggen

Hieronder worden de richtlijnen punt voor punt beschreven. Wil je alleen weten hoe je nieuwe elektriciteitsleidingen, centraaldozen en draden moet aanleggen en aansluiten? Lees dan alles hierover in dit artikel: Elektriciteit aanleggen.

Punt 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied spanningsvrij is.

Punt 2: Leidingen tekenen
Voordat je met het aanleggen van elektra begint is het verstandig om een tekening te maken waar je de leidingen wilt hebben. Daarbij is de kortste en meest haakse route de makkelijkste. Begin de tekening vanuit de centraaldoos van de kamer waar je een nieuwe leiding gaat leggen.
Tip: Voor de veiligheid is het belangrijk dat de elektraleidingen verticaal in de muur worden geplaatst, hiermee voorkom je het risico van doorboring van een spijker, schroef of andere voorwerpen.

Punt 3:
Belasting van groepen
Het is belangrijk om minimaal twee groepen in de groepenkast te gebruiken voor de keuken. In de keuken gebruik je meestal meerdere apparaten die veel stroom verbruiken. Vermogens van alle apparaten kun je bij elkaar optellen, hierdoor kun je inschatten hoe zwaar de groep belast wordt wanneer alle apparaten aan staan. Voor één groep is de maximale belasting 3.680 watt (3,7kW). Wanneer je deze apparaten gaat verdelen over meerdere groepen (afhankelijk van het stroomverbruik) zorg je daarmee dat je onder de grens van 3,7kW blijft. Hierdoor raakt de groep niet overbelast.

Punt 4: Kleuren van installatiedraden
Wanneer je elektradraden gebruikt is het belangrijk om aan de kleurcodes te houden. Dit is nodig om bij het gebruik of aansluiten van de draden fouten te voorkomen. Voor klussen in een huis worden installatiedraden met een dikte van 2,5 mm² gebruikt.
Let op: Strip met een striptang de draden voldoende lang.

Kleur:  Naam: Functie:
Bruin Fasedraad Stroomtoevoer
Blauw Nuldraad Stroomafvoer
Zwart Schakeldraad Stroomaanvoer vanaf de schakelaar naar een lichtpunt
Gee/groen Aardedraad Zorgt voor ontlading en afvoer van spanning

 

Aansluitdraden Elektramat

Punt 5: Type behuizingen en materialen
Het is belangrijk dat je de juiste type behuizing gebruikt, deze is te herkennen aan het KEMA-keurmerk. Wil je alles weten over het KEMA-keurmerk? Lees dan alles over hierover in dit artikel: Wat is KEMA-KEUR?

Kema-keurmerk Elektramat

Hieronder is beschreven wat je per categorie kunt gebruiken:

- Voor installatiedraden: Pvc elektrabuizen, pvc mantelbuizen met koppelstukken, bochten, kabelbuisklemmen en trekveren
Pvc elektrabuis
Tip: Bij het gebruik van een flexibele pvc-buis blijft de trekveer soms haken achter een ribbel van een buis. Daarom raden wij het gebruik van een voorbedrade flexibele buis aan. Hierdoor is het niet nodig om draden te trekken.

- Voor aftakkingen van de installatiedraden: Lasdozen en lasdoppen
Lasdozen Elektramat

- Voor inbouwschakelaars en –stopcontacten: Inbouwdozen
Inbouwdozen Elektramat

Punt 6: Locatie wandcontactdoos en lichtschakelaars
Het plaatsen van wandcontactdozen bij voorkeur niet lager dan 30 cm boven de vloer. Wandcontactdozen in de keuken en lichtschakelaars hebben een standaardhoogte van 105 cm boven de vloer.



Punt 7: Badkamer zones
Wil je alles over badkamer zones en richtlijnen weten? Lees dan alles over badkamer zones, veiligheid en voorschriften in dit
artikel: Badkamer elektra richtlijnen.

In badkamers worden drie zones onderscheiden:
- Zone 0: Hier wordt de ruimte in het bad of de douchebak mee bedoeld. Hier is geen elektrisch apparaat of installatie toegestaan.
- Zone 1: Dit is direct boven de douchebak of bad tot 2,6 meter hoogte, dit is vanaf de vloer gemeten. In deze zone alleen verlichtingsarmaturen met een beschermingsklasse van IP45 en een spanning van 12 volt gebruiken.
- Zone 2: Dit is de zone wat met een straal van 60 cm om het bad, de douche of de kranen loopt. In deze zone alleen verlichtingsarmaturen met een beschermingsklasse van IP44 en een spanning van 12 volt.
- Zone 3: Deze zone begint 2,4 meter vanaf zone 2 en tot een hoogte van 2,25 meter. In zone 3 zijn schakelaars en stopcontacten toegestaan maar alleen wanneer deze geaard zijn en achter een aardlekschakelaar zitten.

Punt 8: Geaarde wandcontactdoos
Wanneer je wandcontactdozen hebt met dit symbool, moet dit worden aangesloten op een geaard 3-aderig snoer.

Geaarde wandcontactdoos Elektramat

Punt 9:
Isolatie
Het onderstaande symbool geeft aan dat deze apparaten dubbel geïsoleerd zijn. Dit betekend dat deze apparaten een behuizing hebben zonder geleidende materialen. Wanneer er sprake is van een inwendige storing, dan is het niet mogelijk om onder stroom komen te staan. Daarom is voor deze type apparaten een niet-geaard, 2-aderig snoer voldoende.

Isolatie Elektramat

Tips:

- Wanneer je een gebruik maakt van elektrisch gereedschap door middel van een kabelhaspel, zorg dat deze haspel dan helemaal uit is gerold. Een opgerold verlengsnoer kan de warmte niet kwijt en gaat na verloop van tijd smelten. Dit kan vonken en brand veroorzaken.
- Sluit nooit te veel punten aan op dezelfde groep in de groepenkast. Ook kan dit overbelasting en oververhitting veroorzaken. Als de groep eruit gaat valt alles tegelijk uit. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken ieder op een aparte groep aan. Grootverbruikers zijn (vaat)wasmachine, droger, frituurapparaat of elektrische oven.


Heb je vragen over de richtlijnen voor elektra aanleggen of wens je graag meer informatie over deze richtlijnen? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

loader
Bezig met laden...