Message here Uitloggen

UTP aansluiting maken

In deze handleiding proberen wij uit te leggen hoe je zelf een UTP contactdoos voor een netwerkkabel (RJ45) monteert. Deze handleiding is voor een cat5/cat6 UTP aansluiting. Wil je naast een UTP aansluiting ook zelf een UTP kabel maken? Bekijk dan de handleiding UTP kabel maken. Niet zelf maken, maar wel een UTP kabel nodig? Wij leveren ook complete varianten.

Voordat we beginnen met het stappenplan om een UTP aansluiting te maken is het van belang dat je enige kennis hebt betreft de aderkleuren in een UTP kabel. Wanneer je de buitenmantel van een UTP kabel verwijdert zie je vier aderparen. Deze aders worden twisted pairs genoemd en zitten in elke UTP kabel. Wanneer je de aderparen uit elkaar draait zie je de volgende kleuren:

•       Oranjewit
  •       Oranje
  •       Groenwit
  •       Blauw
  •       Blauwwit
  •       Groen
  •       Bruinwit
  •       Bruin

Deze aders moeten op een bepaalde volgorde in de UTP sokkel worden geplaatst. Bij de sokkel in dit voorbeeld dienen de aders geplaatst te worden zoals op de onderstaande foto te zien. Bij een ander merk of type kan deze volgorde weer anders zijn.

Volgorde_UTP_sokkel

Bruin | Bruinwit | Blauwwit | Blauw | Groen | Groenwit | Oranje | Oranjewit

De volgorde waarin de draden worden geplaatst is anders dan de RJ45 connector, maar omdat de draden in de sokkel worden doorverbonden is het eindresultaat hetzelfde.

Benodigdheden UTP aansluiting

Gereedschap:

•       Schroevendraaier
  •       Striptang
  •       LSA-montagetang (dogger)

Onderdelen:

Stappenplan UTP aansluiting

Stap 1: Sokkel demonteren
Haal de onderdelen van de sokkel los, de sokkel bestaat uit drie delen, zoals te zien op de afbeelding.

Voorkant UTP aansluiting Binnenkant UTP aansluiting Achterkant_ UTP

Stap 2:  Kabelinvoer
Plaats de kabel langs de draaibare invoer aan de onderkant van de sokkel. Plaats daarboven het onderdeel met de daadwerkelijke aansluitingen. Zorg voor voldoende kabel lengte om te strippen en aan te sluiten.

UTP kabelinvoer achterkant

Stap 3: Kabel strippen
Strip de buitenmantel ongeveer 4-5 cm af zodat de aders blootliggen. Haal de aderpaartjes los en plaats ze voorzichtig bij de klemmen van de sokkel. Zorg voor de juiste volgorde.

Bruin | Bruinwit | Blauwwit | Blauw | Groen | Groenwit | Oranje | Oranjewit

UTP aansluitschema

Stap 4: Aders klemmen
Klem de aders in de juiste poorten met behulp van een LSA-tang. je hoort een klikkend geluid als de aders goed vastzitten.

Stap 5: Afdekking plaatsen
Als de aders goed vastzitten kan de afdekking over de aansluitingen. De drie uit elkaar gehaalde onderdelen zijn nu weer één geheel. Plaats de sokkel in de inbouwdoos en je kunt de netwerkaansluiting gebruiken.

Stap 6: Afwerking
De netwerkaansluiting is al gereed voor gebruik, maar voor extra stevigheid en netheid plaatst je een centraalplaat op de sokkel. Deze is makkelijk te bevestigen en zorgt voor een mooi afgewerkt eindresultaat.

UTP_afwerking

Heb je nog vragen over een UTP aansluiting? Neem dan contact met ons op en één van onze specialisten helpt je graag verder. Wij zijn te bereiken op 088 - 51 11 600 en [email protected]