UTP wandcontactdoos aansluiten

In dit artikel leggen wij je uit hoe je zelf een UTP kabel op een wandcontactdoos aansluit. In deze wandcontactdoos past een netwerkkabel met RJ45 connector. Deze handleiding is voor een CAT5/CAT6 UTP aansluiting. Wil je naast een UTP aansluiting ook zelf een UTP kabel maken? Bekijk dan de handleiding UTP kabel maken. Niet zelf maken, maar wel een UTP kabel nodig? Elektramat levert ook complete varianten.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Draden

Voordat we beginnen met het stappenplan om een UTP aansluiting te maken is het van belang dat je enige kennis hebt betreft de aderkleuren in een UTP kabel. Wanneer je de buitenmantel van een UTP kabel verwijdert zie je vier aderparen. Deze aders worden twisted pairs genoemd en zitten in elke UTP kabel. Wanneer je de aderparen uit elkaar draait zie je de volgende kleuren:

•       Oranje/wit
  •       Oranje
  •       Groen/wit
  •       Blauw
  •       Blauw/wit
  •       Groen
  •       Bruin/wit
  •       Bruin

Deze aders moeten op een bepaalde volgorde in de UTP wandcontactdoos worden geplaatst. Bij de wandcontactdoos in dit voorbeeld dienen de aders geplaatst te worden zoals op de onderstaande foto te zien. Bij een ander merk of type kan deze volgorde anders zijn.

Volgorde_UTP_sokkel

Bruin | Bruin/wit | Blauw/wit | Blauw | Groen | Groen/wit | Oranje | Oranje/wit

De volgorde waarin de draden worden geplaatst is anders dan bij de RJ45 connector, maar omdat de draden in de wandcontactdoos worden doorverbonden is het eindresultaat hetzelfde.

Hulp nodig met kiezen van een netwerkkabel?
Hulp nodig met kiezen van een netwerkkabel?
Vind de juiste kabel voor jouw netwerk met onze netwerkkabel keuzehulp

Benodigdheden UTP wandcontactdoos aansluiten

Gereedschap:

•       Schroevendraaier
  •       Striptang
  •       LSA-montagetang (dogger)

Onderdelen:

UTP kabel wandcontactdoos aansluiten

Stap 1: UTP wandcontactdoos demonteren
Haal de onderdelen van de wandcontactdoos los, deze doos bestaat uit drie delen, zoals te zien op de afbeelding.

Voorkant UTP aansluiting Binnenkant UTP aansluiting Achterkant_ UTP

Stap 2: Kabelinvoer
Plaats de kabel langs de draaibare invoer aan de onderkant van de wandcontactdoos. Plaats daarboven het onderdeel met de daadwerkelijke aansluitingen. Zorg voor voldoende kabel lengte om te strippen en aan te sluiten.

UTP kabelinvoer achterkant

Stap 3: UTP Kabel strippen
Strip de buitenmantel ongeveer vier tot vijf cm af zodat de aders blootliggen. Haal de aderpaartjes los en plaats ze voorzichtig bij de klemmen van de UTP wandcontactdoos. Zorg voor de juiste volgorde.

Bruin | Bruin/wit | Blauw/wit | Blauw | Groen | Groen/wit | Oranje | Oranje/wit

UTP aansluitschema

Stap 4: UTP wandcontactdoos aansluiten
Klem de aders in de juiste poorten met behulp van een LSA-tang. Je hoort een klikkend geluid als de aders goed vastzitten.

Stap 5: Afdekking plaatsen
Als de aders goed vastzitten kan de afdekking over de aansluitingen. De drie uit elkaar gehaalde onderdelen zijn nu weer één geheel. Plaats de UTP wandcontactdoos in de inbouwdoos en je kunt de netwerkaansluiting gebruiken.

Stap 6: Afwerking
De netwerkaansluiting is al gereed voor gebruik, maar voor extra stevigheid en netheid plaatst je een centraalplaat op de wandcontactdoos. Deze is makkelijk te bevestigen en zorgt voor een mooi afgewerkt eindresultaat.

UTP_afwerking

Heb je vragen over een UTP wandcontactdoos aansluiting? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Gelijk beginnen?

Vind alle producten