Welke netwerkkabel

Netwerkkabels Elektramat

Netwerkkabels zijn nodig om computers of andere apparaten met elkaar te verbinden. Deze kabels zijn er in verschillende soorten zoals de Cat5e, Cat6(a) en Cat7 kabels. Elk type heeft eigen toepassingen, voor- en nadelen. Welke netwerkkabel geschikt is ligt aan de situatie waarin je deze wil gebruiken en je wensen. Elektramat biedt verschillende netwerkkabels en accessoires aan. Wil je alles weten over UTP kabels maken, lees dan dit artikel: UTP kabel maken.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met kiezen van een netwerkkabel?
Hulp nodig met kiezen van een netwerkkabel?
Vind de juiste netwerkkabel met onze netwerkkabel keuzehulp

Snelheid Cat5e, Cat6(a) en Cat7

In de onderstaande tabel zijn de snelheden, bandbreedte, maximale kabellengte en toepassing per netwerkkabel weergegeven.

Type netwerkkabel:  Type kabel: Doorvoersnelheid: Bandbreedte: Maximale kabellengte:
Toepassing:
Cat5e U/UTP 1 Gbit/s 100 MHz 100 meter Geschikt voor kleine netwerken voor thuissituaties
Cat6 U/FTP, F/UTP 10 Gbit/s 250 MHz 55 meter Zeer geschikt voor thuis- en bedrijfsnetwerken
Cat6a U/FTP, F/UTP 10 Gbit/s 500 MHz 100 meter
Cat7 U/FTP, S/FTP 40 Gbit/s 600 MHz 45 meter Geschikt voor de meest veeleisende thuis- en bedrijfsnetwerken

De type netwerkkabels zijn op verschillende manieren opgebouwd, zoals hieronder te zien is.

Netwerkkabels Elektramat

FTP versus UTP

UTP en FTP zijn veel voorkomende afkortingen om aan te geven hoe een netwerkkabel is opgebouwd. Elke letter van deze afkortingen zeggen iets over de structuur van de kabel.

U = Unshielded, deze kabel is niet afgeschermd.
F = Foil shielded, de kabel is afgeschermd met folie.
S = Braided shield, de kabel bevat een ​​gevlochten afscherming.
TP = Twisted pair, de aderen in de kabel zijn getwist.

In de eerder beschreven tabel wordt weergegeven welke netwerkkabel een U/UTP, U/FTP, F/FTP of S/FTP type is.

Voordelen S/FTP en U/UTP

S/FTP netwerkkabels bieden ten opzichte van U/UTP kabels meer afscherming. Deze afscherming voorkomt storing en signaalverlies. Het kan dus verstandig zijn om voor een S/FTP kabel te kiezen. Hierbij moet je wel rekening houden dat de S/FTP vaak iets dikker en stugger zijn dan een U/UTP variant.

Netwerkkabels of accessoires kopen?

Bekijk hier alle opties

Bandbreedte netwerkkabels

Bandbreedte wordt uitgedrukt in megahertz (MHz). Dit vertelt hoeveel data de netwerkkabel maximaal binnen een bepaalde tijd kan sturen of ontvangen. Dus hoe hoger het aantal MHz, hoe meer data verwerkt kan worden.

Praktisch voorbeeld:
Bandbreedte is vergelijken met een snelweg. Wanneer je een snelweg hebt met vier rijbanen kan daarover twee keer zoveel verkeer in dezelfde tijd rijden, dan bij een snelweg met twee rijbanen.

In dit voorbeeld is de bandbreedte van een snelweg met vier rijbanen twee keer hoger ten opzichte van een snelweg met twee rijbanen. Dus er kan twee keer zo veel informatie in dezelfde tijd worden verzonden.

Maximale kabellengte

Een netwerkkabel heeft een maximale kabellengte zonder dat er signaalverlies optreedt. Bij een langere kabellengte wordt het signaal te zwak en kan het signaal wegvallen of langzaam worden. Wanneer je toch een langere kabellengte nodig hebt is het signaal te versterken met bijvoorbeeld een hub of een switch.

Switch Elektramat

Cat5e netwerkkabels

De Cat5e variant is de snelste kabel uit de Cat5 categorie. Wel is een Cat5e netwerkkabel de minst snelle kabel die tegenwoordig nog gebruikt wordt. Wanneer je apparatuur met snelheden van 1 Gbit/s met elkaar kunnen laten communiceren, dan is er minimaal een Cat5e kabel nodig. De snelheid van 1 Gbit/s is vaak meer dan voldoende voor de meeste situaties. Cat5e kabels kunnen gebruikt worden in thuissituaties of voor netwerken op kleine kantoren. Hoewel Cat6 tegenwoordig steeds meer de standaard wordt om hiervoor te gebruiken, kan een Cat5e kabel voldoende zijn in jouw situatie. Wil je de juiste keuze maken tussen een Cat5e of Cat6(a)? Let dan vooral op de verschillen tussen Cat5 en Cat6 snelheid en bandbreedte.

Cat5e snelheid

Doorvoersnelheid: 1 Gbit/s
Bandbreedte: 100 MHz
Maximale kabellengte: 100 meter

Cat6(a) netwerkkabels

De Cat6(a) netwerkkabels zijn zeer geschikt om thuisnetwerken en bedrijfsnetwerken aan te leggen. Door een hogere snelheid en bandbreedte kunnen veel mensen gelijktijdig van de verbinding gebruik maken zonder in te leveren op kwaliteit. Is de Cat6 snelheid niet genoeg? Kies dan voor een Cat6a kabel. De Cat6a variant heeft een hogere doorvoersnelheid en twee keer zoveel bandbreedte. Is de snelheid van Cat6a niet voldoende? Kies dan voor een Cat7 netwerkkabel.

Cat6 snelheid:

Doorvoersnelheid: 1 Gbit/s
Bandbreedte: 250 MHz
Maximale kabellengte: 100 meter

Cat6a snelheid:

Doorvoersnelheid: 10 Gbit/s
Bandbreedte: 500 MHz
Maximale kabellengte: 100 meter

Cat7 netwerkkabels

Cat7 netwerkkabels bevatten een metaalfolie en buitenhulsel afscherming. Deze afscherming zorgt ervoor dat de snelheid optimaal blijft. Door deze afscherming is dit type kabel niet beschikbaar als een UTP maar alleen als een FTP. Daarnaast zijn de kabels binnenin de Cat7 gevlochten, hierdoor wordt de kabel extra sterk. Cat7 kabels zijn 10 keer sneller dan Cat6 kabels. De Cat7 kabels bieden genoeg snelheid en kwaliteit voor de meest veeleisende thuis- en bedrijfsnetwerken.

Cat7 snelheid:

Doorvoersnelheid: 10 Gbit/s
Bandbreedte: 600 MHz
Maximale kabellengte: 45 meter

Heb je nog verder vragen over de kabels, snelheden of wens je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten

Netwerkkabels of accessoires kopen?

Bekijk hier alle opties