Message here Uitloggen
Menu

Wat is een fornuisgroep?

Inleiding

De laatste tijd krijgen wij veel vragen over de fornuisgroep, oftewel kookgroep. Wanneer is een fornuisgroep nodig? Hoe dient die aangesloten te worden? Wat is er nodig bij de aansluiting? Wat zijn de verschillen zijn tussen de varianten? Kan een krachtgroep ook gebruikt worden als kookgroep?

Met behulp van dit artikel proberen wij alle onduidelijkheden over de fornuisgroep weg te nemen.

Wat is een fornuisgroep?

Met een fornuisgroep wordt het samenstel van een vermogenstoestel (bijv: een fornuis) bedoeld. In een doorsnee woonhuis zit doorgaans een installatieautomaat die tot 16 ampère beveiligd. Het vermogen dat een toestel mag hebben is dan maximaal 3.680 watt.

Meestal is een vermogen van een fornuis, welk type dan ook, meer dan 3.680 watt. In dat geval is een fornuisgroep noodzakelijk. Een fornuisgroep is een tweeledige installatieautomaat die mechanisch verbonden is via een hendel. Het fornuis wordt dan verdeeld over twee elektrische delen. De aansluiting van het toestel naar de groepenkast wordt geregeld via het perilex-systeem.

Fornuisgroep aansluiten

Een fornuisgroep wordt zoals reeds genoemd met een perilex-systeem aangesloten. Er zijn drie manieren waarop een kookplaat kan worden aangesloten:

  •                3 fase aansluiting
  •                2 fase aansluiting inclusief twee nuldraden
  •                1 fase aansluiting

Hieronder gaan wij het meest voorkomende voorbeeld uitlichten, dat is de 1 fase uitvoering. Voor deze 1 fase aansluiting gebruik je de 16 ampere 2-polige + 2N fornuisgroep. Ter aanvulling wordt ook de krachtgroep aansluiting uitgelicht.
 

Stappenplan fornuisgroep aansluiten op 1 fase  

Om te beginnen gaan we de bedrading in de groepenkast behandelen. In onderstaande afbeelding zie je de bedrading van een 1 fase fornuisgroep.

Benodigdheden 1 fase aansluiting groepenkast:


Benodigdheden 1 fase aansluiting perilex:

 

Nadat het elektrische circuit in de meterkast gereed is, kan het perilex stopcontact op het fornuisgroep component worden aangesloten. Hieronder volgt een stappenplan met afbeelding. 

Stap 1: Installatie spanningsloos maken

Het is belangrijk dat er geen stroom meer op de installatie staat. Je kan het beste de hoofdschakelaar omzetten. Mocht dit niet mogelijk zijn? Zet dan de fornuisgroep of aardlekschakelaar om.

Stap 2: Aardedraad (groen/geel) aansluiten

Sluit de aardedraad aan op markering A

Stap 3: Nuldraad (blauw) aansluiten

Sluit de eerste nuldraad vanaf N1 aan op N

 

Sluit de tweede nuldraad vanaf N2 aan op 2

Stap 4: Fasedraad aansluiten

Sluit de eerste fasedraad vanaf L1 aan op 1

Let op: Zorg ervoor dat alle draden goed vastzitten!

 

Sluit de tweede fasedraad vanaf L2 aan op 3

Stap 5: Spanning inschakelen

Zet het spanning voerende component weer om.

 

Krachtgroep als fornuisgroep

Wanneer je een 3 fase groepenkast in je woning hebt, kun je ervoor kiezen om een krachtgroep als fornuisgroep te gebruiken. Wanneer een krachtgroep geïnstalleerd kan worden, prefereren wij dit altijd boven een fornuisgroep. Zo kan je in de toekomst zware installaties aansluiten.

Stappenplan fornuisgroep aansluiten op 3 fase krachtgroep

In onderstaande afbeelding zie je de bedrading van een 3 fase krachtgroep

Benodigdheden 3 fase aansluiting groepenkast:

 

Benodigdheden 3 fase aansluiting Perilex: Nadat het elektrische circuit in de meterkast gereed is, kan het perilex stopcontact op de krachtgroep worden aangesloten.
Belangrijk: Een krachtgroep kan alleen toegepast worden in een 3 fase groepenkast. 

 

Kennisbank

Moet je bijvoorbeeld eerst nog een elektriciteitsleiding leggen? Kijk dan in onze kennisbank voor het relevante artikel.

 

Fornuisgroep of kookgroep kopen bij Elektramat.nl

Wanneer je een component bij Elektramat besteld, ben je verzekerd van:

  •       De laagste prijs
  •       Verzending binnen 24 uur
  •       Deskundig advies van een specialist
  •       10 jaar garantie op een EMAT component

 

Staat de manier waarop jij de fornuisgroep wil installeren er niet bij? Of heb je een andere vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op via nummer 088 - 51 11 600 of stuur een mail naar [email protected]