Wat is een hoofdschakelaar?

Hoofdschakelaar Elektramat






Een hoofdschakelaar, ook wel lastscheider genoemd, is een schakelaar in een groepenkast dat alle aangesloten elektrische installaties aan en uit kan schakelen. In een groepenkast dient een hoofdschakelaar aanwezig te zijn, het is een verplicht onderdeel van een groepenkast.

 

Hoofdschakelaar in de groepenkast

De werking van een hoofdschakelaar is het reguleren van het hele stroomnetwerk, dat aangesloten is op de betreffende hoofdschakelaar. Hiernaast zie je een voorbeeld van een hoofdschakelaar voor een 3 fase groepenkast (4-polig). Wat dien je allemaal te weten over de schakelaar die de stroom in een pand kan uitschakelen? Wij hebben voor je de tien meest gestelde vragen over dit component opgesomd.

De 10 meest gestelde vragen over de lastscheider

De hoofdschakelaar is, zoals reeds omschreven, de schakelaar in de groepenkast, te vinden in de meterkast van het pand, die een elektrische installatie spanningsvrij kan maken. De 10 meest gestelde vragen lees je hieronder.

  1.      Is het verplicht een hoofdschakelaar in je groepenkast te hebben?

Sinds september 2005 is een hoofdschakelaar verplicht in iedere groepenkast. Elke woning waarvoor een bouwvergunning is afgegeven na deze datum is verplicht een hoofdschakelaar te gebruiken.

  1.      Mijn woning is voor het jaar 2005 gebouwd en beschikt niet over een hoofdschakelaar, moet ik deze volgens de wet nu inbouwen?

Als de woning is gebouwd voor het jaar 2005 is het niet verplicht een hoofdschakelaar in de groepenkast te hebben, tenzij je een ingrijpende verandering in de groepenkast en/of meterkast gaat doen. Een dergelijke ingrijp kan bijvoorbeeld het plaatsen van een extra installatieautomaat zijn.

  1.      Wat is het verschil tussen een 2-polige en 4-polige hoofdschakelaar?

De 2-polige variant is geschikt voor de 1 fase groepenkast. De 4-polige hoofdschakelaar is geschikt voor de 1/3 fase en 3 fase groepenkast.

  1.      Waar hoort de hoofdschakelaar gemonteerd te worden?

Een hoofdschakelaar dient rechtsonder in de groepenkast op de DIN-rail gemonteerd te worden.

  1.      Heb ik een 40 ampère of 63 ampère hoofdschakelaar nodig?

Of er een 40 of 63 ampère schakelaar nodig is, heeft te maken met de binnenkomende stroom in het pand. In standaard woninginstallaties is meestal een 40 ampère hoofdschakelaar voldoende. Bij het gebruik van krachtgroepen of grote industriële installaties wordt vaak een 63 ampère variant ingebouwd.

  1.      Hoeveel vrije ruimte (modules) neemt een hoofdschakelaar in de meterkast in beslag?

Een 4-polige hoofdschakelaar heeft vier vrije modules nodig en een 2-polige hoofdschakelaar neemt twee vrije modules in beslag.

  1.      Heb ik altijd maar één hoofdschakelaar nodig?

In een woning heb je in alle gevallen maar één variant nodig.

  1.      Hoe sluit ik een 2-polige hoofdschakelaar aan?

Een 2-polige variant wordt aangesloten met zwart en blauw aansluitdraad. De blauwe draad hoort op de nul (N) aangesloten te worden en de zwarte draad op fase 1 (L1).

  1.      Hoe sluit in een 4-polige hoofdschakelaar aan?

Bij de 4-polige variant gaat de blauwe draad naar de nul (N). De drie zwarte draden sluit je aan op fase 1 (L1), fase 2 (L2) en fase 3 (L3).
De vier aansluitpunten gaan van links naar rechts als volgt:

  •        Fase 1 (L1)
  •        Fase 2 (L2)
  •        Fase 3 (L3)
  •        Nul (N)

  1.   Welk aansluitdraad moet ik gebruiken bij de installatie van het component?

Bij een 2-polige variant gebruik je 4 mm² aansluitdraad en bij een 4-polige hoofdschakelaar gebruik je 6 mm² aansluitdraad.


Staat je vraag hier niet bij? Dan kun je bellen naar de klantenservice op nummer 088 - 51 11 600 of een e-mail sturen naar [email protected]. Eén van onze specialisten staat dan klaar om je verder te helpen.

Hoofdschakelaar kopen?

Bekijk het assortiment