• Gratis verzending vanaf €100
  • Verzending binnen 24 uur
  • Laagste prijsgarantie
Filter producten
Op merk:
Op prijs:
€ 19,00 € 147,00
Op levertijd:

Filter opnieuw instellen

Differentieelschakelaar

Hier vindt u differentieelschakelaars van diverse merken zoals EMAT, ABB, Eaton en Hager. Een andere benaming voor dit component is verliesstroomschakelaar, aardwachter of aardlekschakelaar. De differentieelschakelaar maakt uw elektrische installatie spanningsloos in het geval van verliesstroom (lekstroom).

25 producten
1 - 25 van 25
1 - 25 van 25

Wat is een differentieelschakelaar?

Een differentieelschakelaar is een automatisch werkende schakelaar die een installatie spanningsloos maakt zodra er een bepaalde hoeveelheid lekstroom gemeten wordt. Wanneer er meer stroom een installatie binnenkomt, dan dat er uitgaat, is er verliesstroom. Bij vrijwel elke elektrische installatie is er sprake van verliesstroom, maar deze hoeveelheid is zo laag dat een differentieelschakelaar niet in werking treedt. De hoeveelheid verliesstroom kan groter worden als de behuizing, door een defect, onder spanning komt te staan.

Wanneer de differentieelschakelaar in werking treedt, worden de automatische zekeringen die achter de verliesstroomschakelaar zitten, meteen spanningsloos gemaakt.

Werking van een verliesstroomschakelaar

Een aardlekschakelaar is voorzien van een relais met daar op een fase- en nuldraad. Deze twee draden zijn in dezelfde richting gewikkeld, wanneer de stromen door de fasedraad en door de nuldraad aan elkaar gelijk zijn, zowel in de heen- als tegenfase, zal een differentieelschakelaar niet in werking treden. Wanneer deze twee stromen niet gelijk zijn, zal de magniserende kern naar één kant trekken, waardoor het mechanisme wordt afgesloten voor elektriciteit.

Differentieelschakelaar kopen

Wanneer u een 1 fase (monofase) zekeringkast heeft, dient u een 2-polige schakelaar te installeren. Bij een 3 fase zekeringkast maakt u gebruik van een 4-polige schakelaar. Voor een huisinstallatie adviseren wij altijd een 30 mA schakelaar, dit vergroot de veiligheid van uw installatie.
TIP: Op alle EMAT componenten zit 10 jaar garantie   

Richtlijnen en veiligheidsnormen België

De veiligheidsnormen betreft differentieelschakelaars in zekeringkasten zijn gedocumenteerd in het AREI. Hier staat bijvoorbeeld in dat algemene differentieelschakelaars maximaal 300 mA mogen zijn. Voor vochtige ruimtes, denk hierbij aan badkamers, is een 30 mA schakelaar verplicht. Ook andere apparaten die waterdamp produceren horen achter een 30 mA schakelaar.

Heeft u een vraag over dit component, of over een ander onderdeel voor de zekeringkast? Neem dan telefonisch contact met ons op via nummer 053 - 711 36 74 of stuur een e-mail naar info@elektramat.nl

Profiteren van meer voordelen?

Bestelling plaatsen op rekening

Inzien van bestelhistorie

Inzien van opgevraagde offertes

Vooraf ingevulde gegevens

Registreren