Waterdicht stopcontact

Ben jij op zoek naar een waterdicht stopcontact? Dan ben je bij Elektramat aan het juiste adres.

Op deze pagina hebben wij alle (spat)waterdichte stopcontacten neergezet voor een gemakkelijk overzicht.

*Ben je op zoek naar meer elementen dan enkel een stopcontact? Neem dan snel een kijkje op de pagina spatwaterdicht schakelmateriaal.


Spatwaterdichte stopcontacten

Iedereen weet hoe gemakkelijk is als er op meerdere plekken buiten een handig geplaats wandcontactdoos aanwezig is.

Zo’n goed geplaatste WCD zorgt ervoor dat de tuinverlichting makkelijk aangesloten kan worden, er geklust kan worden of muziek geluisterd.

Omdat deze wandcontactdoos buiten geplaatst is moet deze wel minimaal spatwaterdicht zijn. Deze spatwaterdichte stopcontacten hebben over het algemeen minimaal een IP44 waarde.

IP44 stopcontacten

De meest gebruikte stopcontacten voor buiten zijn IP44 stopcontacten. Dit zijn vaak opbouw stopcontacten die zowel bestand zijn tegen een stootje als tegen vochtigheid.

IP44 bestaat uit twee cijfers die beiden een andere betekenis hebben.

De eerste 4 staat voor het bestand zijn tegen spitse voorwerpen. Denk hierbij aan tuingereedschap, zoals een hark, die per ongelijk het IP44 stopcontact raakt.

De tweede 4 staat voor plensdichtheid. Dit betekent dat het IP44 stopcontact buiten in de regen kan staan zonder dat er vocht binnendringt.

IP55 stopcontacten (Waterdichte stopcontacten)

Vanaf IP55 worden stopcontacten vaak waterdichte stopcontacten genoemd. Een wandcontactdoos met een IP55 certificaat is erop getest 12,5 liter water per minuut over zich heen te krijgen zonder dat er water binnendringt.

Voor de echt zware omstandigheden heeft Elektramat ook nog twee lijnen met waterdichte IP66 stopcontacten.

Dit zijn:

  • Gira spatwaterdicht opbouw IP66
  • Busch-Jaeger Busch Duro 2000 WDI IP66

Deze waterdichte stopcontacten kunnen maar liefst 100 liter water per minuut aan vanuit iedere richting.

Stopcontacten voor buiten

Naast de indeling op IP waarde kan het schakelmateriaal voor buiten ook worden ingedeeld op inbouw en opbouw.

Waterdichte inbouw stopcontacten

(Spat)waterdichte inbouw stopcontacten worden vaak gebruikt door mensen die de opbouw variant minder mooi vinden. Ook zijn spatwaterdichte inbouw stopcontacten ideaal voor bepaalde zones in de badkamer.

waterdicht inbouw stopcontact

Waterdichte opbouw stopcontacten

Dit is het meest voorkomende schakelmateriaal voor vochtige ruimtes. Dit zie je ook direct terug in het enorme aanbod van alle fabrikanten.
Er zijn maar liefst dertien verschillende lijnen met waterdichte opbouw stopcontacten en slechts vier die geschikt zijn om in te bouwen.

Zoek je opbouw schakelmateriaal wat niet per se waterdicht hoeft te zijn? Bekijk dan eens al ons opbouw schakelmateriaal.

Waterdicht opbouw stopcontact