Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar is een verplicht onderdeel voor de groepenkast volgens de NEN1010. Door de hendel om te zetten, kun je een installatie in één verrichting spanningsloos maken. Wanneer je met een installatieklus bezig bent, kun je door de hoofdschakelaar om te zetten veilig met je installatieklus aan de gang. Selecteer hieronder de gewenste variant. Lees alles over hoofdschakelaars in dit artikel: Wat is een hoofdschakelaar?

Pagina
Pagina

2-polige of 4-polige hoofdschakelaar

Bij Elektramat heb je de keuze tussen een 2-polige en een 4-polige variant. De 2P variant wordt gebruikt in 1 fase groepenkasten en de 4P variant in 3 fase groepenkasten. Heb je een 1/3 fase groepenkast? Gebruik dan ook een 4P variant.

Een 2P hoofdschakelaar is twee modules breed en een 4P variant is vier modules breed. Wanneer je een 2-polige variant gaat aansluiten, dien je 4 mm² aansluitdraden te gebruiken. Bij de 4-polige variant gebruik je 6 mm² aansluitdraad. Het aansluiten van een aardlekschakelaar gebeurt eveneens met de reeds genoemde aansluitdraden.

Hoofdschakelaar 1 fase en 3 fase

 

Hoeveel ampère moet mijn hoofdschakelaar zijn?

Bij Elektramat is er keuze tussen een 40A en een 63A variant. Wanneer je gebruik maakt van krachtstroom gebruik je de 63A variant, maar bij standaard woninginstallaties is een 40A variant voldoende.

Hoofdschakelaar in combinatie met zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat aanleggen of al in gebruik hebt, kan het voorkomen dat er na het omzetten van de schakelaar nog steeds vermogen wordt geleverd wanneer er zonlicht op de panelen valt.

Om de gehele installatie (meterkast en omvormer) veilig spanningsloos te maken, dien je gebruik te maken van een werkschakelaar. De omvormer wordt dan aan de wisselstroomkant aangesloten op het stroomnet met een YMVK kabel. Naast de omvormer wordt de werkschakelaar geplaatst om de wisselstroom uit te zetten.

  • Gelijkstroomkant = zonnepanelen
  • Wisselstroomkant = stroomnet

Aansluiten 4P hoofdschakelaar en kortsluitvastheid

Bij een 4P product sluit je de blauwe aansluitdraad aan op de nul (N). De zwarte draden worden aangesloten op de L1 (fase 1), L2 (fase 2) en L3 (fase 3). De volgorde van links naar rechts is: L1, L2, L3 en N.

De kortsluitvastheid is de maximale stroom dat een toestel aan kan om kortsluiting effectief en veilig te onderbreken.

 

EMAT en specificaties van de hoofdverdeler

Hieronder worden de specificaties van de EMAT hoofdschakelaar toegelicht:

hoofdschakelaar 2p

EMH16-80: Typenummer van dit component.
400V: De nominale spanning die maximaal door het toestel stroomt.
50/60Hz: Deze waarde geeft de frequentie aan.
AC-22A: De AC staat voor het type spanning, wissel in dit geval de 22A voor het nominale afschakelvermogen.
IEC60947-3: IEC ontwikkelt algemene normen voor elektrische componenten en apparatuur. Dit component wordt beschreven in de IEC60947-3: Laagspanningsschakelaars – Deel 3: Schakelaars, scheiders, gecombineerde eenheden van schakelaars/scheiders en smeltveiligheden.
KEMA-keur: KEMA-keur is een keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten.
 

Stroomverdeling

Het verdelen van de stroom gaat via de hoofdverdeler naar de aardlekschakelaar en vanuit daar naar de installatieautomaten (groepen). Een aardlekschakelaar wordt direct aangesloten op een hoofdschakelaar. Maak je gebruik van aardlekautomaten? Deze worden ook direct aangesloten. Wanneer deze schakelaar wordt omgezet, zal geen stroom naar de overige componenten stromen.

Meest verkochte producten

  1. EMAT 2P 40A - Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en 10 jaar garantie
  2. Eaton 2P 40A - Goede prijs-kwaliteitverhouding en groot installatiegemaak

Hoofdschakelaar kopen?

Wanneer je bij Elektramat besteld, ben je verzekerd van:

  • Verzending binnen 24 uur
  • Altijd scherp geprijsd
  • Minimaal 2 jaar garantie op alle producten
  • Minimaal 10 jaar garantie op alle EMAT producten
  • Onafhankelijk en deskundig advies

Wanneer je een kant en klare groepenkast bij Elektramat bestelt, wordt de hoofdschakelaar correct aangesloten in de groepenkast, evenals alle andere componenten.

Meer informatie of vragen over de producten? Bel naar 088 - 51 11 600 of stuur een email naar [email protected] en één van onze specialisten staat je te woord.