Buitenkraan vervangen

6 minuten lezen

 

Hoe moet je een buitenkraan aansluiten?

Met een buitenkraan is het mogelijk om water te tappen en eenvoudig je tuin te bewateren. Het aansluiten van een buitenkraan klinkt wellicht ingewikkeld, maar wanneer de stappen goed worden uitgevoerd, is dit een klus die met enige ervaring gedaan kan worden. Er zijn twee typen buitenkranen: vorstvrij en niet-vorstvrij. Het ligt aan de situatie welke kraan geschikt is om te gebruiken. In dit kennisbank artikel lees je hoe je beide type buitenkranen kunt aansluiten.

Gereedschappen en materialen

Zorg dat alle benodigde gereedschappen en materialen aanwezig zijn voordat je begint. Deze gereedschappen en materialen heb je nodig voor deze klus.

Gereedschap:
- Boormachine
- Steenboor
- Waterpomptang of verstelbare moersleutel
- Pijpsnijder of ijzerzaag
- Waterpas
- Rolmaat

Materialen:
- Buitenkraan (vorstvrij of niet vorstvrij)
- Koper of kunststof leiding (afhankelijk van je type leidingen in huis)
- Knelkoppelingen of soldeermateriaal (afhankelijk van je type leidingen)
- Isolatiemateriaal
- Terugslagklep
- Schroeven
- Slagpluggen
- Teflon tape
- Muurplaat, schroeven en pluggen

Stappenplan buitenkraan aansluiten

Volg de volgende stappen om een buitenkraan aan te sluiten. Het stappenplan is onderverdeeld in voorbereiding, installatie en het testen van de buitenkraan.

Voorbereiding:
Stap 1: Locatie voor de buitenkraan kiezen
Bepaal de meest ideale plek om de buitenkraan te plaatsen. De locatie van de kraan is belangrijk in verband met gebruiksgemak, installatiegemak en het voorkomen van bevriezen in de winter.

Factoren met betrekking tot de locatie
Gebruiksgemak Kies een plek voor de buitenkraan die eenvoudig te bereiken is. Dit kan bijvoorbeeld een plek dichtbij de tuin, oprit of garage zijn. Wanneer je de geschikte locatie hebt gevonden, zorgt dit ervoor dat je niet met lange tuinslangen hoeft te werken
Dicht bij een binnenleiding Wanneer de buitenkraan dicht bij een bestaande waterleiding zit, maakt dit de installatie eenvoudiger. Meestal lopen er al leidingen in een keuken, badkamer of garage waar je de nieuwe buitenkraan op aan kunt sluiten
Beschut tegen de kou Wanneer je de buitenkraan installeert, is het verstandig om rekening te houden met bescherming tegen de kou. Je kunt beter niet de buitenkraan direct blootstellen aan koude windvlagen


Stap 2:
Water afsluiten en de leiding leegmaken
Sluit het water af voordat je de buitenkraan gaat aansluiten. Dit voorkomt wateroverlast en schade tijdens de installatie.

Stappen om water af te sluiten:
- Hoofdkraan afsluiten: De hoofdkraan zit vaak in de meterkast, in de buurt van de watermeter. Wanneer je deze waterleiding dichtdraait, stopt de watertoevoer naar je huis.
- Kraan open zetten: Om het water uit de waterleidingen te krijgen, moet je een aantal kranen open zetten. Bij voorkeur de laagst gelegen, bijvoorbeeld in de kelder. Hierdoor kan het resterende water in de leidingen eruit lopen. Hierdoor weet je zeker dat er geen water vrij kan komen wanneer je de leidingen gaat zagen of snijden.
- Controle: Open een kraan die dicht bij de leiding zit waar je wil snijden of zagen. Deze controle is nodig om te zien of de waterdruk volledig is verdwenen.

Stap 3: Gat boren
Een gat in de muur boren moet nauwkeurig en goed uitgevoerd worden. Wanneer het gat niet goed wordt geboord, kunnen er vochtproblemen of instabiele installaties ontstaan.

Volgens de voorschriften en regels is er vastgesteld dat buitenkranen minimaal 50 cm boven de grond gemonteerd worden. Zorg dat de kraan hoger komt dan het punt waar je deze aansluit op de bestaande waterleiding. Dit is belangrijk om bevriezing te voorkomen en maakt het mogelijk om het water in de winter af te tappen.

Het is mogelijk om de kraan lager aan te sluiten dan de bestaande waterleiding. In dat geval kun je een aftapkraan op de leiding monteren. Wanneer in je huis een kruipruimte aanwezig is, is dit de beste plek voor een aansluiting op de waterleiding.

Gat boren:
- Gebruik voor het boren van een gat in de buitenmuur een steenboor. De maat van de boor moet passen op basis van de diameter van de leiding die door de muur gaat.
- Boor een gat vanuit binnen naar buiten onder een lichte hoek naar beneden. Houdt rekening met ongeveer 10 graden. Hiermee wordt voorkomen dat regenwater of condensatie door het gat terug naar binnen kan sijpelen.
- Zorg dat je tijdens het boren regelmatig controleert of dit goed gaat. Boor voorzichtig en langzaam, voorkom hiermee dat je het gat te groot maakt. Controleer het boren door regelmatig te stoppen of het gat de juiste richting heeft en de juiste grootte.

Stap 4: Muurplaat monteren
De muurplaat heeft een aantal gaten. Boor aan de hand van deze gaten dit in de muur en zet daarna de muurplaat vast met behulp van pluggen en schroeven.

Installatie
Stap 1: Waterleiding binnen aansluiten
Wanneer het gat in de muur is geboord, is het mogelijk om de binnenleiding voor te bereiden. Je kunt verschillende technieken toepassen om een aftakking te maken, dit is afhankelijk van het materiaal van de bestaande leiding.

Aansluiten van de leiding:
- De bestaande leiding kan doorgesneden worden met een pijpsnijder. Meet voor het snijden eerst nauwkeurig waar je moet snijden. De aftakking moet goed aansluiten.
- Gebruik bij het aftakken van de bestaande leiding een T-stuk. Hiermee behoud je de watertoevoer naar zowel de buitenkraan als de bestaande waterleiding.
- Leg de nieuwe waterleiding aan door het geboorde gat naar buiten. Het is van belang de leiding niet te knikken en dat deze ruim door het gat in de muur past.

Verschillende leidingen:
Het aansluiten is per type leiding afhankelijk. Hieronder is het verschil toegelicht.
- Bij koperen leidingen kan er gebruik worden gemaakt van knelkoppelingen of door middel van solderen. Wanneer je gaat solderen, heb je een brander en soldeertin nodig. Zorg daarbij voordat je gaat solderen, dat de koppelingen volledig droog en schoon zijn.
- Wanneer je kiest om kunststof leidingen te gebruiken, zijn knelkoppelingen meestal een eenvoudige oplossing. Kunststof leidingen zijn flexibel en eenvoudig te installeren, ook eenvoudiger dan koper. Door dit gemak wordt de kunststof variant steeds populairder.

Stap 2: Buitenkraan bevestigen
Wanneer de leiding door de buitenmuur is geleid, is het mogelijk om de buitenkraan hierop te bevestigen.

Bevestigen van de buitenkraan:
- Bevestig de kraan aan de buitenmuur met slagpluggen en schroeven. Zorg dat de buitenkraan stevig wordt bevestigd. Gebruik een waterpas om te voorkomen dat de kraan scheef komt te hangen of gaat druppelen.
- Voor het aansluiten van de leiding moet je teflon tape rondom de schroefdraad van de kraan wikkelen. Hiermee wordt voorkomen dat er lekkages kunnen ontstaan. 
Let op: Wikkel altijd de tape met de klok mee om de schroefdraad. Wikkel dit twee à drie keer eromheen.
- Schroef de kraan in de muurplaat. Bevestig daarna de leiding aan de buitenkraan. Draai de koppeling stevig vast. Controleer of de leiding niet knikt of onder spanning staat.

Plaats de buitenkraan op minimaal 50 cm boven de grond. Het is van belang dat de buitenkraan hoger is dan het punt waar je deze aansluit op de bestaande leiding. Door deze hoger te plaatsen is het mogelijk om de kraan in de winter af te tappen om bevriezing te voorkomen. De kraan lager aansluiten is daarnaast ook een optie. Wanneer je dit doet moet er wel een aftapkraan op de leiding aanwezig zijn.

Water aanvoer en afvoer materialen nodig? Klik hier


Stap 3: Installeren van de terugslagklep
Een terugslagklep voorkomt dat vuil water van buiten de leidingen in het drinkwaternetwerk kan terugstromen. Een terugslagklep is in Nederland verplicht om te plaatsen om de kwaliteit van het water en de veiligheid van bewoners te waarborgen. 

Terugslagklep plaatsen:
- De terugslagklep wordt geplaatst na de aftakking van de binnenleiding. Op deze positie voorkomt de klep dat vervuild water terugstroomt in het watersysteem. Vervuild water kan veroorzaakt worden door via de buitenkraan gebruik te maken van een tuinslang die in een (vuile) vijver of emmer ligt.
- Het is belangrijk om te testen of de terugslagklep correct functioneert. Laat water door de leiding stromen en controleer of er geen terugstroming is, om de klep te testen.

Stap 4: Leidingen isoleren
Wanneer een buitenkraan wordt aangesloten, is het belangrijk om de leidingen te isoleren tegen bevriezing in de koude wintermaanden. Niet of onvoldoende isoleren van de leidingen kan leiden tot vorstschade, bijvoorbeeld lekkage of gesprongen leidingen.

Isolatie:
- Het aanbrengen rond de waterleidingen is belangrijk om te doen bij leidingen die door de onverwarmde delen van het huis lopen. Denk hierbij aan de kruipruimte, zolder of garage. Doe dit zorgvuldig.
- Wanneer je gebruikmaakt van een vorstvrije kraan zorgt de kraan ervoor dat er geen water in de leiding achterblijft om te kunnen bevriezen. Dit wordt gedaan door het water uit de kraan te laten lopen wanneer deze wordt dichtgedraaid.

Buitenkraan testen
Stap 1: Testen van het systeem
Wanneer het aansluiten van de buitenkraan klaar is, moet je het hele systeem testen en controleren op lekkages.

Wanneer je de buitenkraan controleert is het verstandig om een emmer onder de kraan te plaatsen. Draai daarna de hoofdkraan weer open. De hoofdkraan zorgt ervoor dat de leiding schoon wordt gespoeld en alle lucht in de leiding wordt verwijderd. Draai vervolgens de buitenkraan dicht. Controleer alles op lekkage.

Systeem testen:
- Open de hoofdkraan om water door het systeem te laten stromen.
- Controleer de leidingen en aansluitingen op lekkages. Doe dit zowel binnen als buiten. Belangrijk bij het controleren zijn de terugslagklep, buitenkraan en T-stukken.
- Draai de buitenkraan volledig open om de waterdruk te controleren. Zorg dat het water een aantal minuten door de leiding stroomt om mogelijke lucht uit het systeem te verwijderen.

Stap 2: Onderhouden en winterklaar maken
Wanneer een buitenkraan goed is aangesloten vereist dit daarna niet veel onderhoud. Controleer minimaal één keer per jaar de terugslagklep en leidingen op slijtage, roest of lekkage. Vervang onderdelen wanneer dit nodig is.

Bereid daarnaast de kraan op de juiste manier voor op de winter om schade aan de kraan en leidingen te voorkomen. Wanneer je de hoofdkraan kunt afsluiten, is het verstandig om de buitenkraan open te laten staan in de winter. Het water kan daardoor weglopen en dit voorkomt bevriezing.


De buitenkraan is nu klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde materialen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naarklantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

Water aanvoer en afvoer materialen nodig? Klik hier

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Elektra specialist Laatst geüpdatet: 14 maart 2025 om 12:52
x
loader
Bezig met laden...