Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Wil je een grondkabel kopen voor je project? Dan ben je bij Elektramat aan het juiste adres. Al onze grondkabels zijn verkrijgbaar van twee tot zeven aders en worden vanuit ons eigen magazijn bij je afgeleverd.
Kunnen we je helpen met advies? Neem dan contact op met één van onze kabelspecialisten via de live-chat, e-mail of telefoon.
De grondkabel, vaak YMvK-as kabel genoemd, is een kabel die gebruikt wordt om ondergronds elektrische verbindingen te maken. De kabel bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, in onderstaande afbeelding zie je hier een overzicht van.
Buitenmantel
Dit is de buitenste “laag” van de grondkabel. Deze mantel is altijd waterdicht. De buitenmantel is van het materiaal pvc en werkt daardoor brandvertragend.
Aardlitze
Een litze is een bundel dunne koperen draadjes die niet geïsoleerd in elkaar gevlochten zijn. Dit zorgt ervoor dat de draad soepeler is als een draad met vaste kern en minder snel zal breken. Tevens vergroot een litze ook het totale draagoppervlak waardoor er hogere frequenties verwerkt kunnen worden. In een 2-aderige grondkabel bevinden zich een fasedraad, een nuldraad en een aardlitze.
Kabeladers
De kabeladers zijn het onderdeel van de kabel dat de elektriciteit geleid. Iedere ader is afzonderlijk geïsoleerd met een mantel. Tevens heeft ieder elektriciteitsdraad een andere functie.
IJzeren mantel
Direct onder de buitenmantel bevindt zich de ijzeren mantel. Dit onderdeel draagt bij aan de bescherming van de kabel. Zo beschermt deze omvlechting tegen mechanische belasting als een hard voorwerp de buitenmantel zou doorboren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schep van iemand die aan het graven is.
Wat betekenen alle specificaties van de grondkabel? Hieronder zie je een voorbeeld van een producttitel van een veelvoorkomende grondkabel die je in onze webshop tegen kunt komen. In onderstaande afbeelding hebben we uitgelegd wat iedere specificatie betekend en waar je op dient te letten.
1. YMVK. Dit staat voor het type kabel. Andere voorbeelden van kabels zijn neopreen kabel of XMvK.
2. –as. Als er –as betekent dit dat er een aardlitze in de kabel aanwezig is. Dit is in iedere grondkabel aanwezig. De aardlitze telt als de aarde van de kabel.
3. Grondkabel. Ter verduidelijking van de toepassing.
4. 3. Het aantal aders is de kabel. Drie aders betekent dat er een schakeldraad, fasedraad en nuldraad in de binnen mantel aanwezig zijn. De aardlitze telt als aardedraad.
5. 2,5 mm² staat voor de diameter van de individuele aders. In dit specifieke geval zijn er dus drie aders van ieder 2,5mm² aanwezig in de grondkabel.
Let op: Grondkabels worden ook regelmatig buitenkabel of tuinkabel genoemd, bovenstaande specificaties zijn dus ook bij deze termen van toepassing.
Op zoek naar de gewenste grondkabel of buitenkabel? Bij Elektramat weet je 100% zeker dat je altijd een scherpe prijs betaald. Profiteer daarnaast van:
Tip: Het is erg belangrijk dat eventuele ondergrondse verbindingen waterdicht zijn afgeschermd. Er is niks vervelender dan wanneer het grondkabelnetwerk nogmaals moet worden nagelopen in verband met kortsluiting tijdens of na een regenbui. Zorg er dus ook voor dat je in het bezit bent van de benodigde gietmoffen om deze verbindingen waterdicht te kunnen afschermen. Bekijk hier voor ons assortiment installatiemateriaal.
Er zit verschil in de maximaal toelaatbare stroomsterkte en de maximaal toelaatbare elektrische spanning die door een grondkabel kan en mag. Hieronder leggen we uit hoe:
Tip: Ga je één grondkabel voor meerdere elektriciteitspunten gebruiken? Dan dien je de grondkabel te strippen en te splitsen. Hiervoor maak je gebruik van een waterdichte grondkabeldoos. Hierin koppel je de kabels en deze “doos” ook wel gietmof genoemd dient gevuld te worden met giethars. Laat het hars voldoende hard worden zodat er een waterdichte verbinding ontstaat.
Dit is afhankelijk van waar je de kabel voor wilt gaan gebruiken. Gaat de stroom bijvoorbeeld naar verschillende punten dan heb je meerdere elektriciteitsdraden nodig. In de meeste huis-situaties wordt gebruik gemaakt van elektriciteitskabels met twee tot drie aders.
Er zijn een aantal tips die we je mee willen geven met betrekking tot het uitkiezen van het aantal aders:
Twijfel over het aantal aders? Neem contact op met één van onze kabelspecialisten. We kunnen je op afstand van advies voorzien. De contactinformatie vind je onderaan deze pagina.
De kabels lijken erg veel op elkaar maar toch zijn er een aantal verschillen:
Aan de buitenkant is het verschil tussen een grondkabel een installatiekabel of buitenkabel lastig te herkennen. Vaak zijn ze alle drie grijs en hebben ze een buitenmantel van pvc. Wat grondkabels anders maakt is de gegalvaniseerde staaldraadomvlechting, ook wel loodmantel genoemd.
Hoewel iedere situatie uniek is, zijn er toch een aantal aanknopingspunten die je helpen de juiste YMvK-as grondkabel te kiezen:
Ampere
Zorg dat het totaal aantal ampere dat je gaat gebruiken altijd lager is als het maximale vermogen van de kabel. Tel het vermogen van de apparaten die je gaat aansluiten op de grondkabel bij elkaar op om het maximale ampere te berekenen.
Piekspanning
Krijgt de grondkabel te maken met flinke piekspanningen? Houd hier dan rekening mee bij het uitkiezen van de juiste kabel.
Afstand
De afstand die de kabel tussen twee elektriciteitspunten moet overbruggen speelt ook een rol. Neem voor de zekerheid altijd een paar meter extra zodat de kabel ondergronds niet op spanning komt te staan. Dit is erg gevaarlijk en grondkabels moeten opgraven is vaak lastig.
Tip: Leg kabels nooit compleet strak in een rechte lijn, maar enigszins gekronkeld, zo voorkom je dat er spanning op de kabel komt te staan.
230V of 400V
Afhankelijk van een het type stroomaansluiting kies je een geschikte grondkabel. 400V grondkabels zijn geschikt voor 3 fase aansluitingen, 230V grondkabels voor 1 fase aansluitingen.
Diepte
We raden in principe altijd aan om de kabel 50 tot 60 cm diep in de grond te leggen. Ga je hier noodgedwongen toch van afwijken? Maak dan gebruik van een geschikte mantelbuis.
Vragen? We helpen je graag! Een team specialisten met een bak aan ervaring staat voor je klaar. Bel naar 088 - 51 11 600, stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl of begin te chatten in de live-chat.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.