Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Het dimbaar maken van LED verlichting kan een grote impact hebben op het creëren van de juiste sfeer in huis of op de werkvloer. Om dit te doen heb je echter wel een geschikte LED dimmer nodig. Aangezien LED verlichting een erg brede productgroep is, is er niet voor elke LED lamp één geschikte dimmer. Onderaan de pagina gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste LED dimmer. Lees alles over dimmers en het aansluiten hiervan in dit artikel: Dimmer aansluiten.
LED lampen zijn, over het algemeen, niet of niet goed te dimmen met een conventionele dimmer. Als je LED lampen aansluit op een conventionele dimmer kunnen ze gaan trillen of knipperen. In het ergste geval kan de lamp zelfs kapot gaan. LED lampen vereisen speciale dimmers omdat de elektronica in de lamp anders werkt dan in een halogeen- of gloeilamp.
Kies daarom voor een LED dimmer. Dit heeft, naast het creëren van de gewenste sfeer, de volgende voordelen:
230V LED verlichting is niet te dimmen, tenzij expliciet wordt vermeld dat dit wel mogelijk is. LED verlichting waarbij dit wel mogelijk is heeft ingebouwde elektronica die de spanning (meestal naar 12V) verlaagd. Controleer dus of op de lamp (of verpakking) staat aangegeven of dimmen tot de mogelijkheden behoort. Indien je dit niet zeker weet, vraag het je specialist of leverancier.
12 volt LED dimmers maken gebruik van een trafo (ook wel voeding of driver genoemd). Een trafo zorgt ervoor dat netspanning( 230V) wordt omgezet naar 12V.
Er bestaan twee manieren om 230V LED verlichting te dimmen:
Tip: Heb je een product met RLC-typering? Dit is een universele dimmer!
Het belangrijkste verschil zit in de techniek. Fase-aansnijdingsdimmers hebben een ontstoringspoel, terwijl fase-afsnijdingsdimmers dit juist niet hebben. Over het algemeen wordt bij lampen en spots op de verpakking of op het basiselement aangegeven welke dimmer geschikt is. Tegenwoordig zijn fase-aansnijdende dimmers het meest gebruikelijk.
Alle dimmers hebben een zogeheten minimaal vermogen. Over het algemeen ligt dit vermogen tussen de 40 en 80W. Deze waarden zijn gericht op het vermogen van gloei- of halogeenlampen. LED verlichting gebruikt echter een veel lager wattage waardoor het minimale vermogen niet gehaald wordt. Dit is ook de reden waarom lampen gaan knipperen, of zelfs niet of slecht dimbaar zijn. Als het minimale vermogen niet gehaald wordt en lampen daardoor niet correct functioneren, kan dit ook de levensduur van de lampen beperken.
Allereerst is het belangrijk dat je het eerder beschreven minimale vermogen haalt. Je kunt LED verlichting alleen dimmen met een magnetische dimmer en dus niet met elektronische dimmers.
Heb je vragen over LED dimmers of aanverwante producten? Je kunt ons telefonisch bereiken via 088 - 51 11 600, of een e-mail sturen naar klantenservice@elektramat.nl. Onze medewerkers helpen je graag verder.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.