• Gratis verzending vanaf €100
  • Verzending binnen 24 uur
  • Laagste prijsgarantie
Filter producten
Op merk:
Op prijs:
€ 16,00 € 84,00
Op levertijd:

Filter opnieuw instellen

Rookmelder

In Nederland zijn er ieder jaar duizenden woningbranden. Door het gebruik van meer kunststof in woningen en betere isolatie kan brand zich steeds sneller verspreiden. Zo waren er zo’n 103.657 woningbranden in 2016, dit zijn zo’n 283 brandclaims per dag. Van deze woningenbranden waren er 47 fataal. Bij ruim zes op de tien fatale branden was geen rookmelder aanwezig. Daarnaast meldt het CIS dat 1 op de 67 woningen jaarlijks worden getroffen door brand.


Een rookmelder, niet te verwarren met een koolmonoxidemelder, is een relatief goedkoop apparaat dat, indien correct geïnstalleerd, levens kan redden. Onderaan de pagina vindt u meer specifieke informatie.

11 producten
1 - 11 van 11
1 - 11 van 11

Veiliger wonen met brandmelders

De meeste slachtoffers bij brand in woningen vallen door het inademen van rook. Deze rook bevat giftige gassen waardoor mensen snel buiten bewustzijn raken. De meest voorkomende varianten zijn optische melders. Dit type melder maakt gebruikt van een lampje en een spiegeltje. Op het moment dat het signaal hiertussen onderbroken wordt door rook, gaat de melder af. Op deze manier wordt ook bijgedragen aan brandpreventie en worden branden voorkomen.

Rookmelder kopen? Let op de volgende aspecten!

We hebben een lijst met tips voor u opgesteld, voor een zo effectief mogelijke installatie:

  • Maak het apparaat regelmatig met een doek stofvrij.
  • Plaats de melder altijd aan het plafond. Het liefst op elke verdieping in uw woning. De beste plek is vaak tussen keuken en woonkamer.
  • Plaats uw rookmelder nooit: in de keuken, badkamer, garage, boven de verwarming of op andere vochtige plekken.
  • Test regelmatig. Vrijwel alle varianten worden geleverd met een testfunctie. Probeer dit maandelijks te doen.
  • Indien u meerdere apparaten tegelijk gaat plaatsen, kies dan voor koppelbare varianten.
  • Kies niet voor een combimelder. Dit is een rook- en koolmonoxidemelder. De reden waarom dit afgeraden wordt, is omdat de apparaten op een aparte plek geplaatst dienen te worden.

 

Rookmelders met keurmerk

Alle rookmelders zijn voorzien van het EN 14604-keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het product voldoet aan strenge veiligheidseisen, duurzaamheid en milieuaspecten. Er zijn nog andere keurmerken in omloop die producenten kunnen voeren, deze zijn echter niet verplicht. Als u in aanmerking wilt komen voor het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ certificaat dient u uw rookmelders op iedere etage én op de juiste plek te installeren.

Er zijn echter ook keurmerken die aangeven of een product gecertificeerd, denk hierbij aan het CEBEC keurmerk. De Schneider rookmelders die wij u aanbieden zijn voorzien van CEBEC keurmerk.
Schneider rookmelder met CEBEC

De batterij van uw rookmelder vervangen

Gaat uw rookmelder regelmatig af zonder dat er iets aan de hand blijkt te zijn? Waarschijnlijk is de batterij leeg of bijna leeg. De levensduur van de batterijen kan erg variëren. Zo zijn er batterijen die ‘slechts’ één jaar mee gaan, maar ook batterijen die gegarandeerd 10 jaar mee gaan.

Heeft u regelmatig een lege batterij? Misschien is het praktisch om te kijken naar de mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten beschikbaar met een lithium batterij. Deze batterijen gaan 10 jaar mee. De aanschafprijs van deze batterijen is wat hoger, maar u heeft er de komende 10 jaar geen omkijken meer naar. Er zijn ook apparaten beschikbaar met een ingebouwde back-up batterij.

 

Wat is de beste rookmelder

Door keurmerken en strenge Europese regelgevingen werken in principe alle mogelijke varianten naar behoren. Uit recent onderzoek van Radar bleek dat het verschil in kwaliteit of snelheid van rookmelders waarmee brand gedetecteerd werd erg gering is.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over uw situatie, of specifieke vragen over uw product? Stel uw vraag via 053 - 711 36 74 of stuur een e-mail naar info@elektramat.nl. U kunt ook uw vraag rechts onderin de chat stellen voor een snel antwoord.

Profiteren van meer voordelen?

Bestelling plaatsen op rekening

Inzien van bestelhistorie

Inzien van opgevraagde offertes

Vooraf ingevulde gegevens

Registreren