Dompelpomp

Wanneer je te maken hebt met wateroverlast of een grote hoeveelheid water weg moet pompen is een dompelpomp een geschikte machine voor jouw klus. Bij Elektramat vind je dompelpompen met vlotter van merken als Eurom, PowerPlus, Vonroc en Makita. 

Filteren
Sorteer op
24

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp is een gereedschap dat wordt gebruikt om water weg te pompen. De pomp plaats je (volledig) onder water zodat de machine snel grote hoeveelheden water afvoert. De dompelpomp is verkrijgbaar in verschillende types, afhankelijk van het soort water dat je wil afvoeren.

  • Schoon water dompelpomp: Dompelpompen voor schoon water zijn geschikt voor het verpompen van schoon of licht vervuild water. Denk hierbij aan zwembadwater of water uit een kelder wanneer deze door een lekkage of een hoge grondwaterstand is volgelopen. Het enige wat deze pomp niet kan is vuil groter dan gemiddeld 5mm opzuigen.
  • Vuilwater dompelpomp: Dit type dompelpomp zet je in bij het wegpompen van vervuild water. Denk bij vervuild water aan water uit een vijver, regenputten of water waar grove stukken vuil groter dan 5mm in zitten. Ten opzichte van een schoon water dompelpomp laat een vuilwater dompelpomp vaak meer water achter na het wegpompen.
  • Dompelpomp voor vuil- en schoonwater: Wanneer je een dompelpomp nodig hebt voor verschillende toepassingen is een dompelpomp voor vuil- en schoonwater te overwegen. Deze dompelpomp kan zowel schoon water zonder vuil als vervuild water met stukken van 25mm tot 35mm wegpompen.

Wil je het juiste waterniveau behouden, schaf dan een dompelpomp aan met een vlotter. De geïntegreerde vlotterschakelaar zorgt ervoor dat de pomp inschakelt wanneer het waterniveau te hoog raakt. Tegenovergesteld schakelt de vlotter de dompelpomp ook weer uit als het gewenste waterniveau bereikt is.

Wanneer gebruik ik een dompelpomp?

De dompelpomp zet je in voornamelijk twee scenario’s in. Er is een ruimte volgelopen met water waar dit ongewenst is. Of je wil water verwijderen uit een ruimte waar altijd water aanwezig is. Denk hierbij aan toepassingen als:

  • het leegpompen van ondergelopen kelders, kruipruimtes en souterrains.
  • het verwijderen van water uit zwembaden of vijvers.
  • het afvoeren van water uit bouwplaatsen of regenwateropvangsystemen.
  • het oppompen van water uit diepe putten.

Wat is het verschil tussen een dompelpomp en een beregeningspomp?

Een dompelpomp en een beregeningspomp verschillen in hun functie en gebruik. De dompelpomp wordt ondergedompeld in water en dient om water weg te pompen. Hoewel je een dompelpomp eventueel ook kunt gebruiken voor irrigatie, ontbreekt vaak de nodige druk om een stuk land goed te bewateren. 

Een beregeningspomp is daarentegen juist ontworpen om water uit een sloot, regenput of andere bron te halen. Vervolgens verspreid je het opgepompte water via leidingsystemen en sproeiers. Kortom, de dompelpomp gebruik je voor het afvoeren van water, terwijl je een beregeningspomp inzet om water op te halen en in te zetten voor de bewatering van een tuin of stuk land.

Waar let ik op bij de aanschaf van een dompelpomp?

Van het type water en de locatie van gebruik tot de dompeldiepte en de temperatuur van het water. Bij de aanschaf van een dompelpomp is het belangrijk de volgende specificaties te overwegen: 

  • Vermogen: Een dompelpomp van 550W is geschikt voor kleine klussen als het leegpompen van een kelder of xx. Krachtige machines met een vermogen van 750W of 1150W zet je in voor werkzaamheden als xx of xx.

  • Capaciteit of waterdebiet: De hoeveelheid water die de pomp per uur kan verplaatsen, gemeten in liters per uur (l/u). Hoe hoger deze waarden, hoe sneller je het water uit een ruimte wegpompt.

  • Maximale opvoerhoogte: Wanneer je water verticaal wil wegpompen, bekijk je de maximale opvoerhoogte van de dompelpomp. Hoe hoger deze waarde, hoe verder omhoog/verticaal de pomp het water kan transporteren.

  • Dompeldiepte: De waarde van de dompeldiepte geeft aan hoe diep je de dompelpomp in het water kunt plaatsen. Zorg dat je de pomp niet dieper plaatst dan de maximale dompeldiepte om oververhitting of drukproblemen.

  • Waterkwaliteit: Kies voor een vuilwaterpomp als je met sterk vervuild water werkt. Voor helder water volstaat een standaard dompelpomp.

  • Maximale grootte van vuildeeltjes: Kies je voor een vuilwater dompelpomp of een dompelpomp voor zowel vuil- als schoonwater? Bekijk altijd goed wat de maximale grootte mag zijn voor de af te voeren stukken in het water. Let hierbij ook op de diameter van de waterafvoer.

  • Vlotterschakelaar: Dit automatische mechanisme zorgt ervoor dat de pomp zichzelf uitschakelt wanneer het waterniveau te laag is. Bij sommige dompelpompen heb je de mogelijkheid het gewenste in- en uitschakelniveau van de machine in te stellen.

Dompelpomp kopen bij Elektramat

Bij Elektramat vind je een ruim aanbod aan dompelpompen voor elke klus. Bestel je dompelpomp in onze webshop en profiteer van snelle levering en gratis verzending bij bestellingen boven de €100,-. 

Heb je advies nodig bij je aankoop? Onze klantenservice staat klaar om je te helpen. Neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice voor advies. Bel via 088 51 11 600, stuur een mail naar klantenservice@elektramat.nl of chat met ons via de chatfunctie.

x
loader
Bezig met laden...