Message here Uitloggen
Menu

Bevestiging

Om bepaalde zaken ergens aan vast te maken of om kabels weg te werken heb je bevestigingsmateriaal nodig. Bij Elektramat kun je verschillende soorten bevestigingsmateriaal vinden. Een voorbeeld van een bevestigingsmiddel is een bundel bandje. Maar we hebben ook spijkerclips, pluggen, schroeven en boutjes. Een aantal van de artikelen op deze pagina zijn bevestigingsbeugels voor buizen. Voor de juiste keuze meet je de buis op die bevestigt moet worden of je stemt dit af op een nieuw aan te schaffen buis. Welk bevestigingsmateriaal je precies nodig hebt is afhankelijk van een aantal zaken. Wat ga je precies vastzetten of wegwerken? Daarnaast is het ook van belang dat je weet welk bevestigingsmiddel je gaat gebruiken op welke soort ondergrond.

De voordelen van Elektramat

 • delivery-truck
  Binnen 24 uur Thuis of op de bouwplaats
 • box
  Gratis bezorging Vanaf €100,-
 • prijsgarantie
  Laagste prijsgarantie Altijd de goedkoopste

Kabels wegwerken

Of je nou thuis bezig bent of op kantoor, overal heb je te maken met kabels. Ten eerste ziet het er natuurlijk niet erg netjes uit als deze overal liggen. Bovendien zorgen al deze rondslingerende kabels er ook nog eens voor dat er veel stofnesten ontstaan. Je kunt hierdoor ook niet gemakkelijk schoonmaken. Daarnaast zijn niet weggewerkte kabels ook nog eens gevaarlijk. Stel je eens voor dat je erachter blijft haken en een lelijke val maakt! Ook levert het een verhoogd risico op brandgevaar op. Het is dus in verschillende opzichten goed om kabels weg te werken. Met het juiste bevestigingsmateriaal is dit zo gedaan.

Soorten bevestigingsmateriaal

Om de klus goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je alle benodigde materialen in huis hebt. Zo kun je in één keer doorwerken en zijn de kabels in een korte tijd weggewerkt. Naast het installatiemateriaal wat je nodig hebt zijn er verschillende soorten bevestigingsmaterialen beschikbaar om kabels weg te werken en andere materialen te bevestigen.

  • Spijkerclips
  • Klembeugel
  • Pluggen
  • Schroeven en boutjes
  • Schroefbits
  • Metalen beugels
  • Bundelbandjes
  • Kabelclips
  • Spantklem
  • Keg buisvergrendeling

Spijkerclips

Voor kabels wegwerken kun je bijvoorbeeld kiezen voor spijkerclips als bevestigingsmateriaal. Hiermee kun je direct de kabels of de buis waarin de kabels lopen langs de kant vastmaken. Dit kan op elke ondergrond waar een spijker ingeslagen kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout of zachte soorten steen. Op beton of andere harde steensoorten kun je deze clips beter niet gebruiken. De spijker wordt al met de clip meegeleverd. Dit maakt de bevestiging heel eenvoudig. Je plaatst de spijkerclip op de juiste plaats over de kabel of buis en je hoeft alleen nog maar de spijker in de ondergrond vast te slaan. De clips zijn verkrijgbaar voor kabels en buizen met verschillende diameters.

Klembeugel

Wil je een buis aan de muur of aan het plafond bevestigen? Dan is een klembeugel daar een eenvoudige oplossing voor. Zorg ervoor dat de klembeugel goed bevestigt is. Vervolgens klik je hier heel gemakkelijk de buis in. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar voor buizen met verschillende diameters. De klembeugels zijn ook nog eens onderling koppelbaar. Dit maakt het je makkelijk om meerdere buizen naast elkaar te monteren. Er zijn daarnaast ook drukzadels verkrijgbaar bij Elektramat. Dit bevestigingsmateriaal heeft nog een extra klemstuk die, na bevestiging van het zadel, er nog overheen gedrukt kan worden. Dit dient ter extra bescherming van de buis die erin geklemt is.

Pluggen

Een plug is een bevestigingsmiddel om een object te bevestigen aan een niet elastisch materiaal. In bijvoorbeeld de muur boor je een gat waarin je vervolgens de plug stopt. Vervolgens draai je hier een schroef of bout in. Deze zorgt ervoor dat het bevestigingsmiddel uitzet en zich vastklemt in het gat. Een plug kan daarnaast ook weerhaken hebben. Dit voorkomt dat de plug gaat mee draaien zodra je de schroef in de plug draait. Afhankelijk van in welk materiaal je de plug gaat bevestigen, heb je verschillende soorten pluggen nodig. Bij ons kun je kiezen tussen een nylon plug of een slagplug. De nylon plug is de meest gangbare plug om in massieve bouwmaterialen te gebruiken. Hij beschikt over weerhaken en door de diepe vertanding heb je een optimale verankering. Bij de slagplug, ook wel spijkerplug genoemd, boor je een gat door het te bevestigen materiaal en de ondergrond. Vervolgens kun je met een hamer de plug erin slaan.

Overzicht pluggen

Schroeven en boutjes

Wat is eigenlijk het verschil tussen een schroef en een bout? Als je de mogelijkheid hebt om hem aan te draaien door een uitsparing in de kop, dan heb je het over een schroef. Is de steel voorzien van een zeskantige kop waarmee je het bevestigingsmiddel dus aan de buitenkant kunt aandraaien, dan is het een bout. Een bout kun je het beste gebruiken als je verschillende materialen stevig aan elkaar vast wil maken. Er zijn ook verschillen in schroefdraad. Dit kan bijvoorbeeld recht lopen, maar het kan ook taps toelopen. Daarnaast kan het schroefdraad zich over de hele lengte bevinden of alleen aan de punt.

Schroefbits

Dit bevestigingsmiddel kan het beste omschreven worden als een schroevendraaierstift die geplaatst kan worden op een boormachine of een met de hand aangedreven bithouder. Naar gelang welke schroef je moet aandraaien kun je de schroefbit verwisselen. Je kunt kiezen uit een torx schroefbit of een pozidrive schroefbit. Voor zware werkzaamheden kun je het beste voor de torx schroefbit gaan. Moet je schroeven onder een kleine hoek of in een kleine ruimte, dan is de pozidrive een goede keuze. Door het aanschaffen van meerdere soorten schroefbits heb je altijd het juiste bevestigingsmiddel bij je.

Metalen beugels

Dit is bevestigingsmateriaal voor elk type buis. Voor de verschillende soorten buizen kun je ook een bijpassende metalen beugel vinden. Van dit bevestigingsmiddel zijn er ook nog meerdere typen te verkrijgen. Een zadel kun je over de buis plaatsen en vastschroeven in de ondergrond. Wanneer je niet in de ondergrond kunt schroeven kun je een inslagbeugel gebruiken. Voor dit bevestigingsmiddel boor je een gat in de ondergrond. Je plaatst de inslagbeugel over de buis en slaat hem dan met een hamer vast in het geboorde gat.

Bundelbandjes

Dit bevestigingsmiddel is een soort van plastic bandje waarmee je objecten samen kunt bundelen, zoals kabels. Ze worden ook wel tiewrap of kabelbinder genoemd. In principe kan een bundelbandje die bevestigt is niet meer los gemaakt worden. Dit wordt gedaan door het spitse uiteinde door de opening aan de andere kant te trekken. In ons assortiment hebben we ook rapstraps. Echter kunnen deze wel weer losgemaakt worden. Als je maar een deel van dit bevestigingsmateriaal gebruikt, dan kun je hem afknippen en de rest ook nog weer gebruiken. Je kunt er ook meerdere aan elkaar bevestigen als je een langer stuk nodig hebt.

Kabelclips

Ook dit is bevestigingsmateriaal voor kabels wegwerken. Bij deze kabelclips is het heel eenvoudig om een kabel weer te vervangen. Is je kabel stuk dan haal je deze gemakkelijk uit de clip. Vervolgens klik je de nieuwe kabel er weer in.

Spantklem

Dit bevestigingsmiddel is goed om je kabels of buizen te ondersteunen. Deze klemmen kunnen je bevestigen op staal. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te boren. Je klemt hem als het ware aan de stalen constructie. Met behulp van een hamer sla je hem hier goed op vast. Door de uitsparing aan de andere kant is het mogelijk om hier een kabel of buis aan te bevestigen.

Keg buisvergrendeling

Als je een buis in een sleuf plaatst dan wil je natuurlijk niet dat deze er los in komt te liggen. Door middel van de keg buisvergrendeling kun je deze op zijn plaats houden. Je klemt het bevestigingsmiddel tussen de buis en de wand van de sleuf en doet dit aan weerszijden. Zo blijft de buis mooi recht in de sleuf. Dit bevestigingsmiddel is ook speciaal verkrijgbaar voor een bredere sleuf.

Heb je vragen over de verschillende soorten bevestigingsmateriaal of weet je niet welk soort je nodig hebt voor jouw klus? Één van onze medewerkers staat je graag te woord via de telefoon 088 - 51 11 600 of per mail [email protected]