Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
De hoofdschakelaar is een verplicht onderdeel voor de groepenkast volgens de NEN1010. Door de hendel om te zetten, kun je een installatie in één verrichting spanningsloos maken. Wanneer je met een installatieklus bezig bent, kun je door de hoofdschakelaar om te zetten veilig met je installatieklus aan de gang. Selecteer hieronder de gewenste variant. Lees alles over hoofdschakelaars in dit artikel: Wat is een hoofdschakelaar?
Bij Elektramat heb je de keuze tussen een 2-polige en een 4-polige variant. De 2P variant wordt gebruikt in 1 fase groepenkasten en de 4P variant in 3 fase groepenkasten. Heb je een 1/3 fase groepenkast? Gebruik dan ook een 4P variant.
Een 2P hoofdschakelaar is twee modules breed en een 4P variant is vier modules breed. Wanneer je een 2-polige variant gaat aansluiten, dien je 4 mm² aansluitdraden te gebruiken. Bij de 4-polige variant gebruik je 6 mm² aansluitdraad. Het aansluiten van een aardlekschakelaar gebeurt eveneens met de reeds genoemde aansluitdraden.
Bij Elektramat is er keuze tussen een 40A en een 63A variant. Wanneer je gebruik maakt van krachtstroom gebruik je de 63A variant, maar bij standaard woninginstallaties is een 40A variant voldoende.
Wanneer je zonnepanelen gaat aanleggen of al in gebruik hebt, kan het voorkomen dat er na het omzetten van de schakelaar nog steeds vermogen wordt geleverd wanneer er zonlicht op de panelen valt.
Om de gehele installatie (meterkast en omvormer) veilig spanningsloos te maken, dien je gebruik te maken van een werkschakelaar. De omvormer wordt dan aan de wisselstroomkant aangesloten op het stroomnet met een YMVK kabel. Naast de omvormer wordt de werkschakelaar geplaatst om de wisselstroom uit te zetten.
Bij een 4P product sluit je de blauwe aansluitdraad aan op de nul (N). De zwarte draden worden aangesloten op de L1 (fase 1), L2 (fase 2) en L3 (fase 3). De volgorde van links naar rechts is: L1, L2, L3 en N.
De kortsluitvastheid is de maximale stroom dat een toestel aan kan om kortsluiting effectief en veilig te onderbreken.
Hieronder worden de specificaties van de EMAT hoofdschakelaar toegelicht:
EMH16-80: Typenummer van dit component.
400V: De nominale spanning die maximaal door het toestel stroomt.
50/60Hz: Deze waarde geeft de frequentie aan.
AC-22A: De AC staat voor het type spanning, wissel in dit geval de 22A voor het nominale afschakelvermogen.
IEC60947-3: IEC ontwikkelt algemene normen voor elektrische componenten en apparatuur. Dit component wordt beschreven in de IEC60947-3: Laagspanningsschakelaars – Deel 3: Schakelaars, scheiders, gecombineerde eenheden van schakelaars/scheiders en smeltveiligheden.
KEMA-keur: KEMA-keur is een keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten.
Het verdelen van de stroom gaat via de hoofdverdeler naar de aardlekschakelaar en vanuit daar naar de installatieautomaten (groepen). Een aardlekschakelaar wordt direct aangesloten op een hoofdschakelaar. Maak je gebruik van aardlekautomaten? Deze worden ook direct aangesloten. Wanneer deze schakelaar wordt omgezet, zal geen stroom naar de overige componenten stromen.
Wanneer je bij Elektramat besteld, ben je verzekerd van:
Wanneer je een kant en klare groepenkast bij Elektramat bestelt, wordt de hoofdschakelaar correct aangesloten in de groepenkast, evenals alle andere componenten.
Meer informatie of vragen over de producten? Bel naar 088 - 51 11 600 of stuur een email naar klantenservice@elektramat.nl en één van onze specialisten staat je te woord.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.