Message here Uitloggen
Menu

Netwerkkabels

Met een netwerkkabel verbind je een apparaat met het netwerk. Deze wordt ook wel UTP kabel, internetkabel of patchkabel genoemd. Verschillende soorten kabels zijn hiervoor geschikt. Voor een standaard thuisnetwerk wordt meestal de CAT5e of CAT6 kabel gebruikt.

De voordelen van Elektramat

  • delivery-truck
    Binnen 24 uur Thuis of op de bouwplaats
  • box
    Gratis bezorging Vanaf €100,-
  • prijsgarantie
    Laagste prijsgarantie Altijd de goedkoopste

Selecteer een categorie

Verschil tussen UTP kabels

Het verschil tussen netwerkkabels zit voornamelijk in de snelheid en bandbreedte. De CAT5e en CAT6 kabels worden het vaakst gebruikt. Deze vind je dan ook in de meeste thuisnetwerken terug. De CAT6a en CAT7 kabels worden daarentegen vooral professioneel gebruikt.

Versie Maximale snelheid Frequentie
CAT5e 1000 Mbit/s 100 MHz
CAT6 1000 Mbit/s 250 MHz
CAT6a 10.000 Mbit/s 500 MHz
CAT7 10.000 Mbit/s 600 MHz

 

Verschil tussen CAT5E en CAT6

De CAT5e en CAT6 kabel kunnen allebei een snelheid van 1000 Mbit/s aan. Het verschil zit hem in de bandbreedte. Zo heeft de CAT5e een bandbreedte van 100 MHz en de CAT6 van 250 MHz. Hoe hoger het getal, hoe groter de bandbreedte. Kabels met een grote bandbreedte kunnen meer data tegelijkertijd verwerken.

Je kunt dit vergelijken met een snelweg. In dit voorbeeld heeft de CAT5e 2 rijbanen en de CAT6 heeft 5 rijbanen. Op alle wegen mag je even hard rijden, alleen kan de snelweg met 5 rijbanen meer verkeer tegelijk aan.

CAT5e of CAT6 kabels zijn op een rol verkrijgbaar in diverse lengtes zoals 50 meter, 100 meter en 305 meter. Een netwerkkabel kopen? Elektramat biedt zowel type CAT5e als CAT6 kabels aan. Bijpassende connectoren voor CAT5 en CAT6 kunnen los worden besteld. Net als een tang voor de montage.

Verschil tussen CAT6A en CAT7

Beide netwerkkabels kunnen dezelfde snelheid van 10.000 Mbit/s aan. Het verschil zit hem hier dus ook in de bandbreedte. Deze is bij de CAT6a 500 MHz en bij de CAT7 600 MHz. De doorvoersnelheid is bij de CAT7 dus hoger.

Deze UTP kabels vind je doorgaans niet terug in particuliere huishoudens. Op dit moment worden ze veelal ingezet voor grote netwerken en professioneel gebruik.

Welke UTP kabel kopen?

De CAT5e en de CAT6 kabels worden het meest gebruikt. Wanneer je op zoek bent naar een UTP kabel voor je woning, dan is een CAT5e of CAT6 kabel in veel situaties de meest voor de hand liggende keuze.

De CAT6a en CAT7 kabel zie je minder snel terug in standaard huishoudens. Via deze kabels kun je een veel hogere snelheid behalen. Daarnaast is de bandbreedte hoger, waardoor er meer data tegelijkertijd verwerkt kan worden. Dit is handig voor aansluitingen met veel gebruikers, zoals een bedrijfspand.

Voor je standaard thuisnetwerk is het momenteel niet direct de moeite waard om CAT6a of CAT7 kabels te gebruiken. De meeste internetproviders kunnen dit soort snelheden namelijk niet leveren. Wellicht verandert dit in de toekomst. Als je graag goed voorbereid wil zijn, kun je een CAT6a kabel overwegen.

UTP aansluiting maken

Wanneer je een netwerkkabel gebruikt, zul je deze ergens op aan moeten sluiten. Het kan zijn dat er in je woning al UTP aansluitingen zitten, maar het kan ook handig zijn om zelf een contactdoos te monteren.

Netwerkkabel maken

We verkopen complete UTP kabels die direct klaar zijn om aangesloten te worden. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om je eigen UTP kabel te maken.