Kabelschoenen

De kabelschoen is een koppelstuk dat wordt gebruikt om een kabel te verbinden met een vlak aansluitvlak of een andere kabel. Over het algemeen is dit een kopergeleider. Ze worden gebruikelijk gekrompen aan een draad of kabel door middel van een krimptang. Wij bieden zowel geïsoleerde als ongeïsoleerde varianten aan.

Wat zijn kabelschoenen?

Kabelschoenen zijn elektrische connectors die belangrijk zijn bij het verbinden van draden met een vlak aansluitvlak of een andere draad. Ze bieden een veilige en betrouwbare verbinding en worden veel gebruikt in zowel huiselijke als industriële elektrische installaties. Ze worden op het uiteinde van een draad geplaatst en vervolgens gekrompen om bevestigd te worden. Ze dienen als een koppelvlak tussen de draad en de aansluiting, waardoor een stevige en elektrisch geleidende verbinding tot stand komt.

Kabelschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Je hebt onder andere keuze uit oog-, vork-, pen- en vlakstekerkabelschoenen.

Er zijn in principe twee soorten kabelschoenen, namelijk de geïsoleerde en ongeïsoleerde variant. De geïsoleerde variant heeft een hulsel van PVC om kortsluiting te voorkomen. De geïsoleerde variant wordt daarom ook vaker gebruikt bij gewone klussen. 

Waarom zijn kabelschoenen handig?

  • Veilige verbinding: Ze zorgen voor een veilige en betrouwbare elektrische verbinding.
  • Bescherming tegen corrosie: Ze zijn meestal gemaakt van koper en dat heeft een goede corrosiebestendigheid. Hierdoor blijft de (elektrische) verbinding goed.
  • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Ze kunnen gemakkelijk worden afgestemd op een specifieke verbinding.

Welke kabelschoen heb ik nodig?

Bij het kopen van kabelschoentjes is het van belang dat je rekening houdt met factoren zoals de kabeldikte, stroomcapaciteit, vorm en het materiaal. Het is van belang dat je deze factoren zorgvuldig in overweging neemt om zo de juiste uit te kiezen.

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  • Kabeldikte: Zorg ervoor dat de kabel en de schoen goed op elkaar aansluiten.
  • Vorm en maten: Er zijn veel verschillende vormen en maten. Houd daar rekening mee en stem de schoen af op het soort klus.
  • Geïsoleerd of niet: Bij een geïsoleerde kabelschoen is de kans op kortsluiting kleiner dan bij een ongeïsoleerde kabelschoen.
  • Soort isolatiemateriaal: Ze zijn verkrijgbaar met verschillende isolatiematerialen. Kies een isolatiemateriaal dat geschikt is voor de omgeving waarin ze gebruikt moeten worden.
  • Stroomsterkte: Ze hebben niet allemaal dezelfde stroomcapaciteit. Een te hoge stroomsterkte kan leiden tot oververhitting of beschadiging.

Stappenplan kabelschoen bevestigen

Stap 1: Strip de draad

Strip een klein gedeelte van de isolatie van het uiteinde van de draad met behulp van een striptang. Zorg ervoor dat het gestripte gedeelte goed afgestemd is op de kabelschoen.

Stap 2: Plaats de draad

Plaats het gestripte gedeelte van de draad in de kabelschoen. Zorg ervoor dat het draad er volledig in zit. Wanneer er nog losse draden zichtbaar zijn, is er kans op kortsluiting.

Stap 3: Vastzetten

Gebruik nu een krimptang om de kabelschoen te krimpen en zo stevig aan het draad te bevestigen.

kabelschoen

Is een kabelschoen niet precies wat je zoekt? Neem dan een kijkje bij de adereindhulzen. Een adereindhuls is een huls die wordt bevestigd aan het einde van een draad. Het verschil is dat een kabelschoen gebruikt wordt om een verbinding tussen een kabel en een aansluitpunt te maken, terwijl een adereindhuls wordt gebruikt om meerdere draden bij elkaar te houden om deze beter aan te sluiten op een aansluitklem.

Vragen of advies?

Heb je vragen over kabelschoenen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via 088 51 11 600, klantenservice@elektramat.nl of de chatfunctie. 

x
loader
Bezig met laden...