Message here Uitloggen
Menu

Nijptang

Een nijptang, vlechttang of moniertang is één van de meest veelzijdige soorten handgereedschap. De meeste professionals en thuisklussers hebben deze tang dan ook in hun gereedschapskoffer zitten. Heb je een nieuwe nijptang nodig of wil je een ander formaat nijptang? Bij Elektramat kun je eenvoudig de gewenste variant bestellen.

Weergave
Weergave

Wat is een nijptang?

De nijptang is een handgereedschap dat al eeuwenlang gebruikt wordt. Het wordt ook wel een vlechttang of moniertang genoemd. Deze tang heeft een grote en ronde bek, vaak met scherpe randen die goed op elkaar aansluiten. Dit maakt het makkelijk om materiaal stevig vast te houden. Dankzij de lange handvatten kun je vrij gemakkelijk veel kracht zetten. De handvatten kunnen zowel geïsoleerd als ongeïsoleerd zijn. Over het algemeen geldt: hoe groter de nijptang is, hoe beter deze geschikt is voor zwaarder werk.

nijptang

Waarvoor kun je een moniertang gebruiken?

Zoals eerder benoemd kun je een nijptang voor diverse doeleinden gebruiken, zoals voor:

  • het verwijderen van spijkers en nietjes;
  • het vlechten van draden;
  • het vasthouden van materiaal;
  • het knippen van draden.

Het gebruik van een nijptang

Je kunt een nijptang onder andere gebruiken voor het verwijderen van bijvoorbeeld spijkers en nietjes. Pak deze vast met de tang en trek ze uit het materiaal. Lukt dat niet? Gebruik de tang dan als een hefboom. Plaats de tang tegen het materiaal waar je de spijker of het nietje uit wil trekken. Dankzij de ronde vorm van de bek kun je deze over het materiaal ‘rollen’ en zo extra kracht zetten.

Een kleine nijptang is handig voor het ‘vlechten’ van draden. Daar komt ook de term vlechttang vandaan. Met de tang is het stevig vastdraaien van binddraad erg eenvoudig. Zorg ervoor dat de draden naast elkaar liggen en pak ze vast met de tang. Draai de tang zodat de draden om elkaar heen draaien. Eventueel kun je ze met de tang daarna direct afknippen.

Wil je een moniertang gebruiken om materiaal vast te houden? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een tang met geïsoleerde handvatten. Dankzij de handvatten heb je meer grip en ligt de tang prettiger in de hand. Geïsoleerd betekent niet altijd dat je voldoende beschermd bent tegen elektriciteit. Haal dus altijd voordat je begint met klussen voor de zekerheid de spanning van de draden af waar je mee gaat werken.

Een moniertang wordt ook vaak gebruikt voor het knippen van draden. Op de productpagina’s kun je zien voor welke soorten draden en doorsnedes een tang geschikt is. Heb je liever een tang die specifiek bedoeld is voor het knippen van draden en kabels? Dan kun je het beste kiezen voor een kabelschaar.

Vlechttang kopen

Bestel je nieuwe vlechttang direct bij Elektramat. Wist je dat bestellingen vanaf €100,- gratis verzonden worden? Ook bieden wij je de laagste prijsgarantie. De meeste tangen zijn daarnaast direct uit voorraad leverbaar.

Stel gerust je vragen aan onze deskundige klantenservice. Je kunt ons telefonisch bereiken via 088 51 11 600, je kunt mailen naar [email protected] of je kunt chatten via de chatfunctie.