• Gratis verzending vanaf €100
 • Verzending binnen 24 uur
 • Laagste prijsgarantie
Filter producten
Op merk:
Op prijs:
€ 0,00 € 11,00
Op levertijd:

Filter opnieuw instellen

Centraaldoos

Centraaldozen vind je terug in iedere moderne woning en zijn een essentieel onderdeel om bekabeling en schakelmateriaal netjes weg te werken. Elektramat biedt een breed assortiment centraaldozen en centraaldoosdeksels aan tegen scherpe prijzen. 

Op deze pagina lees je alles over de centraaldoos en de toepassingen van dit installatiemateriaal. Ook vind je hier tips, advies én hebben we twee stappenplannen opgesteld om je te helpen bij het monteren en vervangen van centraaldozen.

Selecteer het gewenste product of klik hier voor meer informatie

18 producten
1 - 18 van 18
1 - 18 van 18

 

 


Informatie over centraaldozen

Ben je van plan om aan de slag te gaan met een centraaldoos? Hier vindt je alle benodigde informatie en twee uitgebreide stappenplannen. Het doel van het eerste stappenplan is om je te helpen bij het aansluiten van een centraaldoos in een houten plafond. Het tweede stappenplan helpt je bij het vervangen van een bestaande centraaldoos in een houten plafond. Allereerst gaan we dieper in op wat op dit moment in Nederland gebruikelijk is.

In Nederland kennen we twee verschillende manieren waarop we centraaldozen monteren. We bespreken beide varianten en beschrijven een aantal belangrijke aspecten.


Normaaldozensysteem

In verouderde woningen wordt (nog steeds) gebruik gemaakt van een zogeheten normaaldozensysteem.

Hoe werkt het?
In een normaaldozensysteem worden leidingen en lasdozen op elkaar aangesloten en door middel van bedrading met elkaar verbonden. In deze lasdozen worden aftakkingen gemaakt naar wandcontactdozen, lampen of schakelaars.

Bij een lichtpunt in een normaaldozensysteem loopt vanuit de doos één fasedraad(bruin), aardedraad(geel/groen) en, vanuit de schakelaar naar de lamp, één schakeldraad(zwart). Voor ieder stopcontact dien je een blauwe nuldraad én een bruine fasedraad in de lasdoos af te splitsen.

Een normaaldozensysteem is relatief eenvoudig uit te breiden omdat de lasdozen en leidingen niet in het plafond of in de muur verwerkt zijn.

Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een normaaldozensysteem. De centraaldoos is onder het lichtpunt geplaatst en vanuit dit punt loopt er een leiding langs alle lichtpunten, stopcontacten en schakelaars.
 Normaaldozensysteem

 (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)


Centraaldozensysteem

Dit is de moderne variant van leidingverloop en wordt in vrijwel iedere nieuwbouwwoning toegepast. Het is een systeem van installatiebuizen die, vanuit de groepenkast, samenkomen in één centraal punt binnen een vertrek. Dit punt bevindt zich meestal boven een lichtpunt in het plafond.

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een centraaldozensysteem omdat er minder storingen optreden en deze storingen vervolgens ook eenvoudiger op te sporen zijn. Het gehele systeem wordt verwerkt in het plafond of in de wanden van het vertrek. Op deze manier wordt alle bekabeling netjes weggewerkt.

Hoe werkt het?
Vanuit één groep(installatieautomaat) in de groepenkast, is een leiding aangesloten op een centraaldoos. Hierin worden de draden gesplitst. Er zijn een aantal verschillende manieren om draden te splitsen, een veelvoorkomende manier is door gebruik te maken van lasklemmen. Vervolgens worden alle stopcontacten e.d. binnen één ruimte hierop aangesloten.

Let op: Leidingen van verschillende groepen mogen nooit in één centraaldoos samenkomen. Op deze manier voorkom je verwarring of er wel of geen spanning op de leidingen staat. Het wordt zelfs afgeraden om verschillende centraaldozen, aangesloten op twee verschillende groepen, in dezelfde ruimte te gebruiken.

Klein nadeel van een centraaldozensysteem ten opzichte van een normaaldozensysteem is dat je meer installatiedraad en installatiebuis nodig hebt. Hier staat echter wel een mooiere afwerking en veiliger gebruik tegenover.

Tip: Zijn er meerdere centraaldozen, die op dezelfde groep zijn aangesloten, aanwezig in één ruimte? Dan dienen de centraaldozen met elkaar verbonden te zijn. Kies er voor om een serieschakeling te maken, door de ene doos aan de andere te koppelen. Zorg dat alle dozen even goed bereikbaar zijn.

Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een centraaldozensysteem. 

centraaldozensyteem

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)


Hoe herken je het leidingverloop van je eigen woning

De eenvoudigste manier om dit te achterhalen, is door één installatieautomaat uit te schakelen en vervolgens te kijken welke lampen of welke schakelaars niet meer werken.

Een gemodificeerd centraaldozensysteem

Dit is van toepassing als je al een centraaldozensysteem hebt in je woning of pand en een aantal wijzigingen wilt maken.

Aanpassingen aanbrengen in een centraaldozensysteem dat al een aantal jaar bestaat kan lastig zijn en kan hoog in de kosten lopen. Volgens de normen van de NEN1010 mag je een aantal aanpassingen doen aan je huidige systeem. Een dergelijk systeem noemen we een gemodificeerd centraaldozensysteem.

We hebben een aantal veelvoorkomende vragen m.b.t. toegestane uitbreidingen opgesteld. Deze uitbreidingen of aanpassingen zijn toegestaan omdat ze kunnen leiden tot kosten- en of materiaalbesparing.

 • In de lasdozen achter schakelaars en stopcontacten mag worden gelast, oftewel, twee of meer draden, aan elkaar bevestigen.
 • Leidingen, waarop wandcontactdozen of schakelaars zijn aangesloten, mogen worden afgetakt indien ze gebruikt worden voor het aansluiten van maximaal 2 wandcontactdozen zonder randaarde of 1 wandcontactdoos met randaarde. Dit dient uitsluitend in of achter dezelfde wand te gebeuren. Onder dezelfde wand verstaan we ook wanden die hoger, lager en er recht naast liggen. Het maken van bochten is niet toegestaan.
 • Ga je een specifieke groep uitsluitend gebruiken om wandcontactdozen aan te sluiten? Dan is het toegestaan om een leiding van doos tot doos aan te leggen.

Let op: Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van aanpassingen die de NEN1010 toestaat. Wij adviseren om bij aanpassingen aan het centraaldozensysteem altijd een erkend installateur in te schakelen.


Nu je een duidelijk beeld hebt hoe centraaldozen worden toegepast, is het tijd om te gaan kijken hoe je er zelf één kunt gaan aansluiten. Om je daarbij te helpen hebben we het onderstaande stappenplan opgesteld.

Stappenplan centraaldoos monteren

In onderstaand stappenplan begeleiden we je stap voor stap bij het aansluiten van een centraaldoos en het plaatsen van de juiste centraaldoosdeksel. We zijn uitgegaan van een houten plafond, voor betonnen plafonds worden namelijk andere varianten gebruikt.

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om eerst te controleren of we de juiste materialen en gereedschappen in huis hebben. Je hebt de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Een centraaldoos met passende centraaldoosdeksel
 • Minimaal 2 houten latten om de centraaldoos boven te plaatsen
 • Installatiebuizen in de juiste diameter
 • Schroevendraaier
 • Boormachine
 • Een houtzaag om de latten op de juiste lengte te leggen. (optioneel)

Stap 1: Denk van voor de tijd goed na over de locatie.
Over het algemeen worden de meeste centraaldozen onder een lichtpunt in het plafond geplaatst. Dit wordt zo gedaan, omdat vanuit dit punt alle schakelaars en wandcontactdozen eenvoudig bereikbaar zijn én omdat dit een plek is waar het wegwerken van de afdekplaat in het plafond relatief eenvoudig is. Een afdekplaat in de muur of de grond plaatsen is aanzienlijk lastiger.

In vrijwel iedere situatie adviseren we dus om een centraaldoos in het plafond te plaatsen. In bepaalde situaties, zoals bij een extreem hoog plafond, kun je er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld in de muur te plaatsen.

Let op: Zorg altijd voor dat de centraaldoos bereikbaar blijft. Verwerk het bij voorkeur dus niet in de muur of in het isolatiemateriaal. Naast het feit dat een stuk isolatiemateriaal wegsnijden niet ideaal is voor de isolatie van je woning, is het ook een stuk lastiger om het in de toekomst terug te vinden. Zelf kun je vaak nog wel onthouden waar het geplaatst wordt, maar denk ook aan de eventuele toekomstige bewoners van de woning.

Stap 2: Plaats de centraaldoos tegen twee houten latten en bevestig de schroeven zodat de centraaldoos op de gewenste plek komt te zitten. Plaats de schroeven nooit dóór de tuiten heen. Deze universele tuiten hebben een diameter van 16 of 19 mm.

Tip: Ga je de centraaldoos toch in het isolatiemateriaal of in de vloer plaatsen? Markeer de plaats duidelijk zodat het eenvoudig bereikbaar en herkenbaar is.

Stap 3: Plaats de centraaldoos op de rachels (houten planken).

Tip: Zie je geen mogelijkheden om een centraaldoos te verwerken in het plafond? Kies dan voor het zogeheten normaaldozensysteem. Hierbij maak je gebruik van kabeldozen en installatiebuizen die niet in de muur of in het plafond verwerkt worden.

Stap 4: Leid alle elektriciteitsdraden via installatiebuizen naar de doos. Houd een wat grotere lengte aan met het oog op de toekomst. Het gebruiken van wat langere installatiedraden maakt het maken van bochten ook makkelijker.

Tip: Heb je grotere lengtes installatiebuis nodig of dien je een aantal bochten te maken? Kies dan voor installatiebuizen met een diameter van 19 mm. Dit vereenvoudigt het trekken van kabels. Heb je geen zin in het trekken van kabels? Bekijk dan ons aanbod flexibele buis met draad.

Stap 5: Controleer of alle installatiedraden correct aangesloten zijn voordat je de groepen weer inschakelt. Plaats vervolgens de afdekplaat in het plafond.

Tip: Heb je een betonnen plafond? Centraaldozen kunnen in principe gewoon in het beton gestort worden. Wij adviseren dit echter niet te doen aangezien het bij vervang- en herstelwerkzaamheden extra kosten en/of werk oplevert. Zie je geen andere mogelijkheden? Controleer voor de zekerheid of de centraaldoos geschikt is om in het beton te verwerken.

Stap 6: Als laatste stap kun je de lamp ophangen aan de centraaldoosdeksel.

Tip: Een afdekplaatje met kroonsteen vergemakkelijkt het aansluiten van lampen aanzienlijk.


Waarom is het belangrijk om een centraaldoosdeksel correct af te sluiten?

Een gesloten centraaldoos beschermt tegen brand. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, ontstaat er een verhoogd risico op brand.

Hoe werkt een brandwerende centraaldoos?

In iedere centraaldoos zitten zogeheten lassen. Als deze te heet dreigen te worden, zullen deze beginnen te smelten. Vervolgens komen er brand-dovende gassen vrij die de warmteontwikkeling tegen zullen gaan. Heb je de afdekplaat niet op de juiste manier gemonteerd of zelfs helemaal weggelaten? Dan zullen deze gassen ontsnappen en loop je een verhoogd risico op brandgevaar.

Tip: Gebruik altijd schroeven die bij de centraaldoos horen. Over het algemeen zijn dit M4 schroefjes. Op het moment dat je zelf schroeven gaat uitkiezen, kun je onherstelbare schade aanrichten.


Een centraaldoos in het plafond monteren of verplaatsen

Ga je verbouwen of het plafond verhogen? Met behulp van onderstaand stappenplan kun je relatief eenvoudig de centraaldoos vervangen of verplaatsen en vervolgens elektriciteit aanleggen.

Stap 1: Sluit de groep, waar de centraaldoos op aangesloten is, af in de meterkast. Weet je niet exact welke groep je af dient te sluiten? Zet de hoofdschakelaar tijdelijk om, op deze manier weet je zeker dat je veilig te werk gaat.

Tip: Let bij het selecteren van het juiste product op of de invoeren gelijk of ongelijk zijn.

Ongelijk = Buisinvoeren op verschillende hoogte niveaus.
Gelijk = Alle buisinvoeren op hetzelfde hoogte niveau.

Stap 2: Draai de lasdoppen los. Houd er rekening mee dat, als de centraaldoos er al geruime tijd zit, de schroeven in de centraaldoos niet meer van de hoogste kwaliteit zijn. Ga dus enigszins voorzichtig te werk.

Tip: Zijn de schroefjes niet meer van gewenste kwaliteit? Vervang de M4 schroefjes.

Stap 3: Verwijder vervolgens de bekabeling van de aangesloten schakelaars en wandcontactdozen.

Tip : Onthoud op welke manier de draden gemonteerd zijn. Dit maakt het her-aansluiten een stuk eenvoudiger.

Stap 4: Verplaats de centraaldoos naar de gewenste plek, zorg ervoor dat er voldoende buis en installatiedraad beschikbaar is. Ga je slechts een aantal centimeters verplaatsen, dan is de bestaande bekabeling over het algemeen lang genoeg.

Tip: Houd wat extra lengte kabel en buis aan, dit maakt het maken van bochten een stuk eenvoudiger.

Stap 5: Sluit de afgesloten schakelmaterialen weer aan op dezelfde manier zoals ze in eerste instantie gemonteerd waren. Vervolgens kun je de centraaldooswegwerken op een veilige manier.

Tip: Past het niet precies of heb je ruimte over? Maak gebruik van een zogeheten verhogingsrand. Bepaal hoe dik deze verhogingsrand moet zijn aan de hand van de inwendige diepte van de centraaldoos. Meer specifieke informatie vind je in de productdetails door op een product te klikken.


Centraaldozen kopen bij Elektramat

Bestel bij Elektramat en profiteer van de volgende voordelen:

 • Breed assortiment centraaldozen
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis zending boven €100
 • Voor ieder product een geschikte centraaldoosdeksel
 • Producten worden binnen 24 uur verzonden
 • Geschikt voor iedere installatiebuis

 Heb je na het lezen van deze pagina nog een aantal vragen? Stel je vraag in de chat, stuur een e-mail naar info@elektramat.nl, of stel je vraag via 053 711 36 74. Onze medewerkers helpen je graag op weg.

Nieuw bij Elektramat?

Maak eenvoudig uw eigen account aan!

Registreren

Inloggen

Winkelwagen

Elektramat.nl

Wethouder Beversstr. 189
7543BK  Enschede
Nederland

Openingstijden:
ma - do 07:00 - 21:00 uur
vr 07:00 - 17:00 uur
za 08:30 - 12:30 uur

Telefoon: 053 711 36 74
Whatsapp: 06 32 27 14 27
info@elektramat.nl

Webshop Keurmerk