Message here Uitloggen
Menu
 • Home
 • Groepenkasten

Groepenkasten

Groepenkasten van o.a. EMAT, Eaton, ABB, Hager of Attema bestel je eenvoudig bij Elektramat. De groepenkasten worden gratis voorbedraad en kosteloos bij je thuis afgeleverd. Je kunt de groepenkast helemaal naar eigen wens samenstellen en met een assortiment van ruim 400.000 producten vind je bij bij Elektramat altijd wat je nodig hebt. Elektramat biedt je de mogelijkheid om een nieuwe groepenkast online te bestellen. Op deze pagina zie je een overzicht van alle merken en typen groepenkast verkrijgbaar bij Elektramat. Kies het gewenste merk of type en bekijk de mogelijkheden. 

Een groepenkast kopen is nergens anders eenvoudiger dan bij Elektramat. Je stelt in de generator zelf de groepenkast samen die voldoet aan al je wensen. Zo je zie bijvoorbeeld exact hoeveel groepen je geselecteerd hebt en hoeveel modules er nog vrij zijn.

De voordelen van Elektramat

 • delivery-truck
  Binnen 24 uur Thuis of op de bouwplaats
 • box
  Gratis bezorging Vanaf €100,-
 • prijsgarantie
  Laagste prijsgarantie Altijd de goedkoopste

Hierboven dien je het gewenste merk, meterbord, groepenkast component of overige groepenkast materialen te selecteren. Wanneer je op een merk groepenkast klikt, krijg je de overzichtspagina van het merk in beeld. Op deze pagina kun je het aantal fasen en de afmeting selecteren om vervolgens de componenten te selecteren.

Online groepenkast bestellen?

Het bestellen van groepenkasten is eenvoudig, net zoals het bestellen van de andere artikelen in onze webshop. Plaats de gewenste artikelen in de winkelwagen. De afhandeling van je bestelling verloopt het snelst wanneer je betaalt met iDEAL. Wij leveren vervolgens binnen één tot twee werkdagen.

Uitleg:

 1. Selecteer het gewenste merk (Tip: EMAT (de beste prijs-kwaliteit verhouding))
 2. Selecteer 1 of 3 fase (Dit kun je meestal zien aan de kWh meter: staat er 220V/230V op dan 1 fase, staat er 380V/400V dan 3 fase.
 3. Formaat groepenkast (Meest voorkomende afmetingen zijn 220x330 mm BxH)
   

Groepenkast samenstellen

Een groepenkast bestellen doe je door in eerste instantie een groepenkast samen te stellen. Het samenstellen van een groepenkast kan al door de vier stappen hieronder door te lopen. Heb je behoefte aan deskundig advies over het samenstellen van een groepenkast of wil je weten of je een EMAT, Eaton Holec, AEG, Attema, Hager of ABB groepenkast nodig hebt? Neem gerust contact op met een van de medewerkers van Elektramat.nl of Groepenkastbestellen.nl, wij helpen je graag verder! 

Stap 1: Maak bij het kopen van een nieuwe groepenkast de keuze tussen een 1 fase of een 3 fase groepenkast

Heb je al een groepenkast en wil je deze opnieuw samenstellen, dan staat meestal op de energiefactuur aangegeven of je een 1 fase of een 3 fase groepenkast hebt. Staat het hier niet op? Kijk dan naar de kWh meter, staat er 1x220V/230V op dan is het een 1 fase aansluiting, staat er 3x220V/230V of 380V/400V op dan is het een 3 fase aansluiting. Het totale aansluitvermogen van een 1 fase groepenkast is 40/35Ax230Volt = 8050Watt. Bij een 3 fase groepenkast is het totale aansluitvermogen 3x40/25Ax230Volt (400volt) = 17250Watt.

Stap 2: Bepaal hoeveel groepen je nodig hebt

- Tel het aantal stopcontacten en lichtpunten in huis en verdeel deze over verschillende groepen. Je kunt zelf uitrekenen welke apparaten samen op één groep kunnen. Op een elektrisch apparaat staat aangegeven hoeveel vermogen het vraagt. De formule om maximale belasting uit te rekenen is aantal ampère x 230volt. Bij een groep van 16 ampère, is de maximale belasting 16 x 230 = 3680Watt.
Voor elektrische apparaten die meer dan 2000W vragen wordt een eigen groep aanbevolen.

- Ga je koken op inductie, dan heb je hier meestal ook een aparte fornuisgroep voor nodig. Op het fornuis staat aangegeven hoeveel stroom het nodig heeft.

- Daarnaast ben je verplicht om minimaal twee aardlekschakelaars in de groepenkast te hebben. Op één aardlekschakelaar 2P (2-polig) mogen maximaal vier groepen van 16 ampère worden aangesloten.

- Een krachtgroep dient aangesloten te worden op een aardlekschakelaar 4P (4-polig).

Stap 3: Bepaal de accessoires in de groepenkast

- Maak je geen gebruik van een draadloze deurbel? Dan heb je voor de deurbel een beltrafo nodig, die ervoor zorgt dat de stroomvoorziening wordt omgezet naar zwakstroom.

- Een stopcontact in de groepenkast kan handig zijn voor het aansluiten van bijvoorbeeld een modem.

- Ook is het mogelijk om een eigen elektriciteitsmeter (kWh meter) in de groepenkast aan te sluiten, waarmee je bijvoorbeeld het energieverbruik in een garage kunt meten.

- Aan de hand van de beschikbare ruimte in de meterkast, de gewenste accessoires en of je de mogelijkheid wilt hebben om de groepenkast later uit te breiden bepaal je het benodigde formaat van de kast. Het meest voorkomende formaat is 220 mm breed x 330 mm hoog.

Stap 4: Aansluiten groepenkast

Zodra de samenstelling van de groepenkast bepaalt is, kan deze worden aangesloten. De aansluiting van het product kun je zelf doen, maar voor de zekerheid adviseren we de aansluiting door een erkend installateur te laten doen.

elektramat-groepenkast-infographic

Alle stappen nogmaals in het kort

Zoals hierboven gemeld, kun je door de vier stappen door te lopen, een groepenkast bestellen die geschikt is voor jouw situatie. Hieronder zal nogmaals, in enkele regels, aangegeven worden wat het meest belangrijk is:

 • Het gewenste merk selecteren.
 • Het aantal fasen (1 fase of 3 fase) selecteren.
 • Het formaat selecteren (afhankelijk van de beschikbare ruimte in de meterkast en het gewenste aantal componenten).
 • Het aantal installatieautomaten, aardlekschakelaars en overige componenten selecteren.
 • Een onderinvoer selecteren. Alle groepenkasten worden standaard geleverd zonder onderinvoer.

Betrouwbare groepenkasten

Wanneer het elektriciteit betreft staat veiligheid voorop. Zo ook in het geval van groepenkasten. Een betrouwbare groepenkast zorgt voor veel veiligheid. Elektramat heeft de meest veilige en betrouwbare producten in zijn uitgebreide assortiment elektrotechnische materialen.