Message here Uitloggen
Menu

Elektrische vloerverwarming

Inleiding

Het principe van vloerverwarming bestaat al heel lang. Lang geleden gebruikten de Romeinen al een primitieve vorm van vloerverwarming. Uit onderzoek is gebleken dat de Romeinen de techniek van vloerverwarming overal in het rijk hebben toegepast. Ze verwarmde lucht om deze onder de vloeren te laten stromen, waardoor vloeren maar ook muren verwarmd werden. Hieronder is te zien hoe de warmte via gangen onder de vloer werd geleid.

Vloerverwarming Romeinen Elektramat

Tegenwoordig is de techniek natuurlijk veel geavanceerder geworden. Ondanks dat vloerverwarming nog niet zo lang als centrale verwarming wordt gebruikt, is dit wel een hele populaire manier om een huis te verwarmen. In dit artikel lees je alles over de werking, nadelen, voordelen, aanleggen en verschillende systemen van de vloerverwarming. Elektramat biedt van verschillende merken elektrische vloerverwarming aan.
Let op: Zelf installeren van vloerverwarming wordt afgeraden. Raadpleeg een installateur om dit te laten doen.

Type vloerverwarming

Er zijn twee verschillende systemen vloerverwarming. Er is te kiezen uit natbouw en droogbouw.

Natbouw

Natbouw wordt van de twee mogelijkheden het vaakst gebruikt. Hierbij wordt de vloerverwarming met buizen in het cement geplaatst. Bij het plaatsen in het cement worden vaak wapeningsnetten of staalvezelwapening gebruikt. Dit is belangrijk voor de stevigheid en stabiliteit van de vloer. Door de constante temperatuurwisselingen gaat de vloer krimpen of uitzetten. Het natbouwsysteem is goedkoper dan de droogbouw variant. Doordat de warmte door de cementlaag moet komen om uiteindelijk de vloer te kunnen bereiken, duurt het langer voordat de vloer verwarmd is. Maar wanneer de vloer eenmaal warm is, blijft deze ook langer warm dan bij droogbouw.

Natbouw vloerverwarming Elektramat

Droogbouw

Bij droogbouw wordt de vloerverwarming op de vloer geplaatst. Dit is zeer geschikt voor bestaande woningen of bij renovaties. Daarbij maakt droogbouw het mogelijk om 24 uur na de installatie vloeren te kunnen leggen. Een droogbouw vloerverwarming is makkelijk te installeren, de opbouwhoogte kan per systeem variëren. De vloer warmt sneller op ten opzichte van natbouw. Wanneer je de verwarming uitschakelt is de vloer ook sneller weer koud.

Droogbouw vloerverwarming Elektramat

Elektrische vloerverwarming

Een andere mogelijkheid om vloerverwarming in een huis toe te passen is elektrisch. Elektische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming. Voor ruimtes die niet constant verwarmt hoeven te worden.

Elektrische vloerverwarming is onder te verdelen in drie soorten. Deze soorten verschillen in dikte, capaciteit en opbouw en kennen allen een bepaalde toepassing. Dit zijn de drie soorten:

– Elektrische vloerverwarming met matten
Deze manier van elektrisch verwarmen wordt het meest toegepast omdat dit eenvoudig te installeren is. Elektrische vloerverwarming met matten bestaat uit elektrische kabels die op glasvezel matten zijn bevestigd. De matten zijn slechts 4 mm dik. Hierdoor kunnen de matten eenvoudig op een bestaande afwerkvloer worden aangebracht. Elektrische vloerverwarming met matten is geschikt voor niet permanente gebruikte ruimtes zoals een badkamer, een wc, een hobbyruimte of een garage.

– Elektrische vloerverwarming met elektrische kabels
De kabels die bij dit systeem worden gebruikt zijn flexibel en worden bevestigd aan de wapening van de vloer. De kabel wordt aangesloten op 230V. De temperatuur is met een thermostaat te regelen. Dit systeem is voordelig ten opzichte van andere opties. Daarnaast is het energieverbruik laag. Een nadeel van deze toepassing is dat het meer tijd kost om de vloer warm te krijgen.

– Elektrische vloerverwarming met elektrische foliesystemen
In dit systeem zijn kopering verwarmingsbanden in dun kunststof folie verwerkt. De folies zijn slechts 0,3 mm dik. Dit type verwarming is vooral geschikt onder houten vloeren, parketvloeren of laminaat. De folie is eenvoudig op maat te maken en op isolatieplaten te bevestigen. Dit systeem heeft een zeer dunne vloeropbouw. Dit is vooral geschikt voor niet al te grote oppervlakken, anders rendeert het systeem van elektrische vloerverwarming niet voldoende. 

Infrezen

Als laatste optie is het mogelijk om vloerverwarming in de vloer te werken. Dit wordt gedaan door sleuven in de vloer te frezen. In de gefreesde sleuven worden de verwarmingsbuizen gelegd. Bij deze manier van verwarmen liggen de buizen dicht bij de vloerafwerking, hierdoor warmt de vloer snel op en blijft het warmteverlies beperkt. Infrezen wordt gebruikt bij casco projecten of bij renovatieprojecten.

Infrezen vloerverwarming Elektramat

Voordelen vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een aantal voordelen. 

- Een van de voordelen van vloerverwarming is dat de energiekosten laag blijven. Dit verwarmingssysteem werkt op een lage watertemperatuur van +/- 35 °C. Het verwarmen van het water vergt hierdoor weinig energie. Vloerverwarming wordt vaak in combinatie met een warmtepomp gebruikt. De pomp brengt het water op temperatuur.

- Daarnaast wordt temperatuur van de vloerverwarming als aangenaam ervaren en de kamer wordt regelmatig en zuinig verwarmt.

- Door de minimale luchtverplaatsing maakt de vloerverwarming beter voor de gezondheid.

- Vloerverwarming als hoofdverwarming is genoeg om een huis te verwarmen. Er is geen andere verwarmingstoestel nodig.

 

Nadelen vloerverwarming

Naast alle voordelen die vloerverwarming heeft, zijn er ook een aantal nadelen. 

- De prijs van de verwarming ligt 30% hoger ten opzichte van traditionele verwarming.

- Om de vloerverwarming te kunnen plaatsen moet de vloer worden verhoogd. Hierbij is ook een goede afwerking van de vloer nodig.

- Wanneer er lekkage of beschadigingen aan de vloer optreedt moet deze er helemaal worden uitgebroken om dit te kunnen repareren.

- De positie van meubelen en vloerkleden in combinatie met vloerverwarming is belangrijk. De vloerverwarming moet optimaal zijn werk doen, hierdoor moet 40% van de vloeroppervlakte vrij worden gehouden.

Aanleggen vloerverwarming

Naast de verwarming is het belangrijk dat de vloer goed geïsoleerd wordt. Isolatie is van belang om de vloer zo lang mogelijk warm te houden. Door isolatie kan vloerverwarmingsleidingen tot 37% meer warmte afgeven. Er kan gebruik worden gemaakt van isolatiefolie of isolatiematten.

Het aanleggen van vloerverwarming kan op twee manieren worden gedaan. Je kan kiezen voor een slakkenhuispatroon of een meanderpatroon.

Slakkenhuispatroon:
Wil je een gelijkmatige temperatuurverdeling in het huis dan kun je het beste een slakkenhuispatroon toepassen.

Meanderpatroon:
Een meanderpatroon is ideaal toepasbaar wanneer één ruimte warmer moet zijn dan de ander.

Hieronder zijn de twee patronen te zien.

Legpatroon vloerverwarming Elektramat

De kosten van elektrische vloerverwarming kunnen per uitvoering variëren. Informeer bij een installateur over de mogelijkheden om een vloerverwarming aan te leggen.


Heb je vragen over elektrische vloerverwarmingen, type verwarmingen of wens je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected] Wij helpen je graag verder.