Message here Uitloggen
Menu

ABB Busboard materialen

Enkele jaren geleden is ABB op de markt gekomen met een nieuw montagesysteem voor groepenkasten, het Busboard systeem. Tegenwoordig worden vrijwel alle groepenkasten die Elektramat assembleert, geleverd met een Busboard systeem. Alleen automaten van ABB zijn geschikt voor dit Busboard systeem. 

Busboard is een spanningsrail met een aantal vrije plekken waar eenvoudig automaten in kunnen worden geklikt. Je kunt gebruik maken van verschillende versies Busboard, deze worden hieronder beschreven. De montage en installatie van Busboards zijn eenvoudig en deze manieren worden ook hieronder uitgelegd.

Weergave
Weergave

Wat is het ABB Busboard

ABB Haf groepenkasten maken gebruik van een Busboard systeem. Het Busboard systeem is een spanningsrail waar meerdere automaten eenvoudig in kunnen worden geklikt. Hierdoor is het mogelijk om een ABB groepenkast wanneer gewenst uit te bereiden.

Hafonorm-groepenkast

De ABB groepenkasten worden in Nederland gemaakt en zijn voorzien van het KEMA-keur.

Dit zijn de belangrijkste voordelen aan deze groepenkasten:
- Eenvoudige verbindingstechniek dat snel samenstellen van flexibele installaties mogelijk maakt
- Snel, veilig en eenvoudig afmonteren door het gebruik van schroefloze componenten
- Het is eenvoudig en snel elke kast op maat bouwen
- Dit is toepasbaar in elke woning en kleine utiliteit
- Het is een compact en veilig ontwerp
- De configuratie van elke Hafonorm-groepenkast ligt vast door de unieke ID-code

Versies

Er zijn verschillende type Busboards mogelijk om te gebruiken. De versies zijn hieronder beschreven.

Versie 1: 1 fase

Dit is een Busboard met twee delen van zes modules per aansluiting of fase.
Deze 1 fase versie is geschikt voor twee tweepolige aardlekschakelaars. Op deze Busboard is het mogelijk om maximaal acht groepen aan te sluiten.

Versie 2: 1 fase 3 split

Dit type Busboard heeft drie delen van vier modules per aansluiting of fase. Met de 1 fase 3 split versie is het mogelijk om maximaal drie aparte aardlekschakelaars makkelijk te monteren. Omdat deze opgedeeld is in drie delen kun je elk deel afzonderlijk beveiligen met een aardlekschakelaar. Het is toegestaan om maximaal vier installatieautomaten te beveiligen door één aardlekschakelaar.

Versie 3: 3 fase splitload

Met dit type Busboard is er gebruik te maken van twee delen. Elk deel heeft zes modules per aansluiting. Zoals: (L1/L2/L3/L1/L2/L3)/(L1/L2/L3/L1/L2/L3). Deze 3 fase splitload versie is geschikt voor twee vierpolige aardlekschakelaars.

Versie 4: 3 fase

Een Busboard voor 3 fase heeft één deel van twaalf modules. Zoals: L1/L2/L3/L1/L2/L3/L1/L2/L3/L1/L2/L3. 3 fase wordt voornamelijk gebruikt voor maximaal zes flex aardlekautomaten.

Aangepaste Busboard

Bij een 3 fase groepenkast wordt het busboard systeem aangepast aan de hand van het aantal aardlekschakelaars.

Aansluiten Busboard

De automaten van ABB zijn uitgerust met schroefloze contacten. En daarbij zijn deze automaten voorzien van twee insteekcontacten om dit eenvoudig te verbinden aan een Busboard systeem. Hieronder staat beschreven hoe dit moet.

Zorg ervoor dat je de groepenkast spanningsloos maakt. Dit doe je door de hoofdschakelaar om te zetten.

Automaat op Busboard monteren:
Een ABB automaat is eenvoudig vast te klikken op een Busboard. Gebruik hiervoor een van de bestemde vrije plekken. Zorg ervoor dat de automaat met de insteekcontacten naar boven op de Busboard wordt gemonteerd.

Busboard op automaat aansluiten:
De onderzijde van de ABB automaat heeft twee metalen contacten. Deze contacten klikken in de slots van de Busboard.
Let op: De contacten zijn bij elk type Busboard op dezelfde wijze uitgevoerd.

Aansluiting:

Kleur draad Busboard: Aansluiting automaat:
Blauw N (blauw)
Zwart L (bruin)


Automaat van Busboard verwijderen:
Verwijder de draden uit de automaat door deze voorzichtig los te trekken. Een automaat van een Busboard los klikken kan doormiddel van een zwart lipje. Dit lipje zit aan de onderzijde van de Busboard. Met een platte geïsoleerde schroevendraaier is het lipje voorzichtig naar buiten te schuiven.

Waarom Elektramat?

Wanneer je bij Elektramat je Busboard materialen bestelt, ben je verzekerd van:

  •       Levering binnen 24 uur
  •       De laagste prijs
  •       Onafhankelijk advies
  •       2 jaar garantie

Heb je nog vragen over ABB Busboard materialen? Of een andere vraag? Je kan ons telefonisch bereiken op 088 - 51 11 600 of een mail sturen naar [email protected]. Je kan je vraag ook stellen in het chatvenster rechtsonder in het scherm.