Rookmelder installeren

Rookmelders Elektramat

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in elk huis op elke verdieping een rookmelder te hebben hangen. Rookmelders zijn verplicht in zowel voor nieuwbouw als bestaande huizen. Uit onderzoek is gebleken dat het installeren van rookmelders het risico op dodelijke branden met 70% doet verminderen. Vroegtijdige detectie en preventie is zeer belangrijk. Daarbij is rook bijna altijd het gevaarlijkst bij brand. Elektramat biedt rookmelders aan van de merken Ei Electronics, Firex en Hager.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het kiezen van een melder?
Hulp nodig met het kiezen van een melder?
Vind de juiste melder met deze keuzehulp


Rookmelders plaatsen

Rookmelders zijn apparaten die rookverschijnselen van een brand detecteren. Een rookmelder heeft twee functies namelijk om rook te detecteren en alarm te slaan om daarmee de bewoners te waarschuwen. Rookmelders kunnen in contact staan met een meldcentrale. Hierdoor wordt automatisch een beveiligingsbedrijf of brandweer gewaarschuwd. Daarbij is het mogelijk om meerdere rookmelders aan elkaar te koppelen zodat deze gelijktijdig een alarmsignaal afgeven wanneer één van de rookmelders rook detecteert.

Verschillende melders

Er zijn verschillende melders om uit te kiezen. Twee veel voorkomende types worden hieronder beschreven.

Optische rookmelder:
Dit type rookmelder wordt het meest gebruikt in de praktijk. Bij een optische rookmelder wordt een indirecte meetwijze gebruikt. Met deze meetwijze wordt een lichtbundeltje uitgezonden en vervolgens door een lichtgevoelige cel opgevangen. Wanneer zich rook in het lichtbundeltje bevindt, zal het licht (deels) verstrooid zijn. De verstrooiing detecteert de melder en geeft een alarm af.
Let op: Een optische rookmelder is niet in elke ruimte van een huis geschikt om te gebruiken. Gebruik in die ruimtes een hittemelder. Lees verder om te zien welke ruimtes dit zijn.

Hittemelder:
Een hittemelder werkt niet op licht maar op basis van temperatuur, deze detecteren een vlam met behulp van infrarood of ultraviolet. Hittemelders gaan piepen wanneer de temperatuur snel stijgt of wanneer temperaturen boven 60℃ worden bereikt. Deze melder gaat niet piepen bij alleen maar rook zoals optische rookmelders wel doen. Hittemelders functioneren het beste in ruimtes grenzend aan andere ruimtes waar rook of stoom vrij kan komen. Een hittemelder is geen vervanger van de rookmelder, maar is vooral geschikt op plekken waar een optische rookmelder valse meldingen kan geven. Ruimtes waar valse meldingen kunnen voorkomen zijn garages, natte ruimtes en keukens. Een nadeel van een hittemelder is dat deze niet altijd snel detecteert. Dus niet in elke situatie is dit de veiligste methode. Elektramat biedt hittemelders aan van de merken FireAngel en Ei Electronics.

Rookmelders ophangen


Waar hang je een rookmelder of hittemelder? Het is belangrijk om ze op de juiste plek te hangen, om zo gevaar zo vroeg mogelijk te detecteren.

Positie van optische rookmelders:

Als minimale beveiliging wordt geadviseerd om één rookmelder per verdieping te installeren. De beste plek voor een rookmelder is zo hoog mogelijk en op de vluchtweg, meestal is dit de hal. Wanneer je de woning beter wilt beveiligen dan wordt aanbevolen om ook in de slaapkamers en woonkamer een rookmelder te installeren. Als je een rookmelder in een puntdak wilt monteren is het belangrijk om rekening te houden met de afstand naar de nok. De rookmelder moet minimaal 30 cm uit de nok van het dak blijven anders verhinderd stilstaande lucht de opstijgende rook. Wanneer je de melder tegen de muur aan wilt monteren, zorg er dan voor dat de afstand tussen de rookmelder tot het plafond minimaal 15 cm is.

De locaties van rook- en hittemelders zijn op te delen in drie niveaus. De niveaus zijn hieronder beschreven.

Niveau 1: Op dit niveau is het geschikt om optische melders te gebruiken. Met niveau 1 worden hallen/trappen, kelders en de overlopen bedoeld
Niveau 2: Hierbij is het verstandig om optische melders te koppelen. Ruimtes die horen bij niveau 2 zijn woonkamers en slaapkamers
Niveau 3: Geschikt om gekoppelde optische rook- of hittemelders te installeren. Niveau 3 bevat ruimtes zoals garages, keukens, badkamers en zolders. In deze ruimtes moet een hittemelder worden gebruikt. Op de zolder (ook niveau 3) is een optische melder het meest geschikt


In de onderstaande afbeelding wordt weergegeven in welke ruimte optische melders kunnen worden geplaatst.

Rookmelders huis Elektramat

Het plaatsen van meerdere rookmelders en ze met elkaar te koppelen bevorderd de vluchttijd bij een brand. De vluchttijd bij een brand is maximaal drie minuten. Dus hoe eerder je het alarm hoort hoe eerder je kunt reageren.

Een optische rookmelder in een loopruimte moet niet verder dan zeven meter van de verst verwijderde muur gemonteerd worden. Daarnaast niet verder dan zeven meter van een deur naar een vertrek waar een brand kan ontstaan. En ook niet verder dan zeven meter van de volgende melder.

Meer dan één melder plaatsen is niet verplicht maar wordt wel geadviseerd om te doen. Dit bevorderd de veiligheid aanmerkelijk. De hoeveelheid melders in een huis wordt onderverdeeld in verschillende gradaties (veiligheidsregels):

Veiligheidsregel 1: Dit is de minimale bescherming. Minstens één optische rookmelder per verdieping. Bij voorkeur wordt deze melder in de hal geplaatst
Veiligheidsregel 2: Als toevoeging op veiligheidsregel 1 worden optische rookmelders in elke slaapkamer gemonteerd
Veiligheidsregel 3: Hittemelders worden in ruimtes met een verhoogd brandrisico geïnstalleerd. Deze ruimtes zijn onder andere met was- en droogmachines of met andere grote elektrische toestellen
Veiligheidsregel 4:
Dit is de maximale bescherming. In elke ruimte wordt een optische rook- of hittemelder geïnstalleerd


Positie van hittemelders:

De positie van een hittemelder is van even groot belang als bij een optische rookmelder. Een hittemelder mag niet verder dan vijf meter worden geplaatst vanaf de verst gelegen muur en ook niet verder dan vijf meter van een deur naar een kamer waar brand kan ontstaan. En daarnaast niet verder plaatsen dan vijf meter tot de volgende hittemelder.
Let op: Hittemelders mogen niet aan de muur worden bevestigd.

Wanneer je cv-ketel bijvoorbeeld in de kelder staat is het verstandig goed te kijken naar je situatie.
- Staat je cv-ketel in een kleine ruimte in de kelder?
Gebruik dan alleen een hittemelder in deze ruimte.
- Staat je cv-ketel in één ruimte met de rest van de kelder?
Plaats dan geen hittemelder maar een optische rookmelder in deze ruimte.

Rookmelder batterij vervangen

9V of 230V rookmelders:
Bepaalde modellen werken op batterijen van 9V. Bij 9V rookmelders maak je gebruik van alkaline batterijen of een tienjaars lithium batterij. Met alkaline rookmelders moet je de batterijen jaarlijks vervangen. Bij melders met AA-batterijen is vervanging hiervan om de drie jaar nodig. Optische rookmelders op lithium batterijen (de topmodellen) gaan vijf tot tien jaar mee, het nadeel is dat deze iets duurder zijn. Vervangen van rookmelder batterijen is eenvoudig. Controleer goed welke batterijen je nodig hebt.

Andere type rookmelders werken op 230V. Bij 230V sluit je de rookmelder aan op netstroom. Deze melders zijn voorzien van een back-up batterij voor het geval dat de stroom uitvalt.

Bij de meeste optische rook- en hittemelders staat een ‘einde levensduur’ datum op de achterkant van de melder.


Veiligheidsvoorschriften

Als minimale richtlijn moeten optische rookmelders tussen de slaapkamers en mogelijke brandhaarden zoals woonkamers en keukens worden gemonteerd.

Overige minimale voorschriften:
- Gelijkvloerse woningen met één slaapkamer:
Een optische rookmelder moet in deze huizen zo dicht mogelijk bij de woonkamer in de gang worden geplaatst. De melder moet maximaal drie meter verwijderd zijn van de slaapkamerdeur om het alarm goed te kunnen horen. Wanneer de gang langer is dan 15 meter moet er een tweede rookmelder worden geplaatst.

- Woningen met één verdieping met meerdere slaapkamers:
Wanneer je een huis hebt met op één verdieping meerdere slaapkamers zijn twee optische rookmelders het minimale aantal wat je moet gebruiken. Deze zijn te plaatsen in de gang waar de slaapkamers aan grenzen. In een huis met meerdere (tussen)verdiepingen moet je minimaal één optische rookmelder plaatsen op de begane grond, tussen het trappenhuis en de ruimtes waar brand kan uitbreken.
Let op: Op vluchtroutes mogen alleen maar optische rookmelders worden gebruikt.


Norm

Wanneer je een rookmelder wilt kopen kies dan altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Goedgekeurde rookmelders zijn te herkennen aan het Europese keurmerk NEN 14604. Deze rookmelders zijn getest op alle noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, milieu en duurzaamheid. Enkel rookmelders met het NEN 14604 keurmerk mogen worden verkocht.

Vanuit de norm NEN 14604 worden diverse eisen gesteld aan de optische melders:
- Het statuslampje moet branden wanneer de melder actief is.
- Met een testknop is de werking van de melder te controleren.
- Melding krijgen wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn.
- Het alarmsignaal is minimaal 85 dB op drie meter afstand van de rookmelder.
- Voldoende informatie op de melder in onuitwisbare inkt. Informatie over de handleiding voor installatie, onderhoud, naam van de fabrikant en de veiligheidsnormen.

NEN normen rookmelder Elektramat

Optische rookmelders op netstroom hebben nog als toevoeging een NEN 2555 certificaat nodig. Melders met dit certificaat garanderen onder andere dat de melder een goed geluidssignaal geeft.


Tips en weetjes

- Wanneer je slaapt, ruik je niets. Dus ook niet als er rookvorming is.
- Een optische rookmelder maakt je wakker en zorgt ervoor dat je tijd hebt om te vluchten.
- Allerlei optische rookmelders zijn te koop in bouwmarkten en doe-het-zelfzaken.
- Een optische rookmelder kan snel en eenvoudig worden geplaatst.
- Optisch rookmelders gaan niet zomaar af wanneer je bijvoorbeeld een sigaret rookt.
- De zorgverzekeraar vergoed een optische rookmelder als je doof of slechthorend bent. Een optische rookmelder voor doven en slechthorenden slaan alarm met felle flitslichten en door middel van een trilplaat die je onder je kussen legt.


Montage

Bij optische rookmelders dat je op een standaard manier moet installeren worden geleverd met bijbehorende pluggen en schroefjes. Deze montage wordt hieronder beschreven.

Bij een houten plafond kan de bodemplaat van de optische rookmelder door middel van de bijgeleverde schroeven direct worden gemonteerd.

Standaard installatiemethode op steenachtige ondergronden:
Stap 1:
Gaten boren
Teken twee gaten af en boor daarna de gaten in het plafond op de plek waar de melder moet hangen.

Stap 2: Pluggen plaatsen
Druk in elk voorgeboord gat een plug.

Stap 3: Bodemplaat monteren
Maak de bodemplaat vast aan het plafond met de bijgeleverde schroeven.

Stap 4: Rookmelder vastmaken
Draai de melder vast op de bodemplaat. Het vastklikken van de melder moet eenvoudig gaan.

Stap 5: Testen
Druk op de testknop om te controleren of de melder naar behoren werkt.

Magnetische montageset:
Naast de standaard installatiemethode voor optische rookmelders kun je gebruik maken van een rookmelder die te monteren is met een magnetische montageset. Deze manier van monteren scheelt tijd en is eenvoudig. De montage van deze methode wordt hieronder beschreven.

Stap 1: Plafond schoonmaken
Zorg ervoor dat de plek waar de melder op het plafond komt schoon en vetvrij is. Daarbij is het belangrijk dat het plafond zo effen mogelijk is.

Stap 2: Dubbelzijdige tape plakken (1)
Plak met één plaatje dubbelzijdige tape de eerste magnetische strip op het plafond waar de rookmelder moet komen. De benodigde dubbelzijdige tape is meegeleverd.
Let op: Druk het plaatje en de tape minimaal tien seconde goed aan om er zeker van te zijn dat dit goed op het plafond plakt.

Stap 3: Dubbelzijdige tape plakken (2)
Plak met een tweede plaatje dubbelzijdige tape de tweede magnetische strip op de bodemplaat van de rookmelder. De benodigde dubbelzijdige tape is meegeleverd.
Let op: Druk het plaatje en de tape minimaal tien seconde goed aan om er zeker van te zijn dat dit goed op de bodemplaat plakt.

Stap 4: Rookmelder plaatsen
Bevestig de rookmelder met behulp van de twee magnetische strips op het plafond.

Stap 5: Testen
Druk op de testknop om te controleren of de melder naar behoren werkt.


Onderhoud

Het is belangrijk de optische rookmelder regelmatig te onderhouden. Het advies is om deze één keer per maand schoonmaken met een droog doekje.

Het is verstandig om de melder één keer per maand te testen. Testen is mogelijk via een speciale testknop op de melder. De knop moet je een aantal seconde indrukken, vervolgens geeft de melder aan of alles nog naar behoren functioneert door middel van een pieptoon. De rookmelder testen voorkomt de mogelijkheid dat de melder langdurig niet goed werkt. Daarbij is het belangrijk om tijdig in de rookmelder de batterij te vervangen.


Heb je vragen over rookmelders of wens je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.