Verschil YMVKas VO en VG kabels

YMvK kabels Elektramat

Verschil YMvKas kabels

Wanneer je bij klussen YMvKas kabels wil gebruiken is het verstandig goed te kijken welke voor jouw toepassing geschikt is. YMvKas kabels zijn de meest voorkomende kabels bij het gebruiken voor het aansluiten van hoog vermogen installaties.

Om verschillende type kabels aan te duiden worden codes gebruikt. Type aanduidingen voor kabels zijn YMvKas mb. De code ‘as’ houdt in dat deze type kabels geschikt zijn om in de grond te leggen. Daarbij betekent ‘mb’ dat deze kabels bestand zijn tegen hoge temperaturen. Aan de hand van codes is af te lezen waar je de kabels voor kunt gebruiken. De codes zijn: VO en VG en worden hieronder toegelicht.

Vo of VG

YMvKas kabels met de code ‘VO’ of ‘VG’ zijn nagenoeg gelijk. Het verschil tussen deze twee type kabels is de afscherming van de kabel.

Code: VO

VO is de afkorting van YMvKas kabels met een omvlochten installatiekabel. Dit houdt in dat de omvlechting uit gegalvaniseerde staaldraden bestaat. Onder deze staaldraden zit een soepele platte beschermingsleiding van veel vertinde koperdraadjes.

De VO installatiekabels zijn zeer geschikt om direct in de grond te plaatsen, maar ook voor bovengrondse installaties waar hoge eisen aan verbonden zijn. Deze kabel vindt toepassing in installaties waarbij de mechanische bescherming en elektrische afscherming goed moet zijn. Kabels met de code ‘VO’ kunnen onder ongunstige omstandigheden, zoals een verhoogde omgevingstemperatuur, worden geïnstalleerd. Zoals in de afbeelding hieronder wordt de code ‘VO’ op deze manier op een kabel weergegeven.

VO YMvK kabel Elektramat

Code: VG

VG is de afkorting van YMvKas kabels met een gewapende installatiekabel. Deze kabels zijn gewapend met gegalvaniseerde staaldraden en blanke koperdraden met daaromheen een open tegenspiraal van gegalvaniseerd staalband.

Net als VO kabels zijn deze direct in de grond te leggen. Daarnaast zijn de eisen voor deze kabels dat de mechanische bescherming en elektrische afscherming goed moet zijn. Zoals in de afbeelding hieronder wordt de code ‘VG’ op deze manier op een kabel weergegeven.

VG YMvK kabel Elektramat

Heb je vragen over kabels of wens je graag meer informatie over de toepassingen? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.