Vloerverwarming ontluchten

3 minuten lezen

Ontluchten van vloerverwarming?

Je vloerverwarming ontluchten is belangrijk, op deze manier worden luchtbellen uit het systeem verwijderd. De luchtbellen hebben een nadelig effect op de werking van het vloerverwarmingssysteem omdat het de warmtecirculatie bemoeilijkt. Vloerverwarming kan je zelf ontluchten, mits je de juiste stappen volgt en beschikt over het juiste gereedschap.

Er zijn signalen die aangeven wanneer het tijd is om je vloerverwarming te gaan ontluchten. Deze signalen worden hieronder toegelicht.
- Koude plekken op de vloer:
Wanneer je merkt dat er koude plekken op bepaalde delen van de vloer zijn, is het tijd om het verwarmingssysteem te ontluchten. 

- Borrelende geluiden:
Als tweede het horen van borrelende geluiden. Wanneer je dit geluid hoort, weet je dat het ontluchten van het systeem nodig is.

- Verhoogd energieverbruik:
Ook een verhoogd energieverbruik is een belangrijk signaal, wanneer de vloerverwarming inefficiënt is moet er meer gestookt worden.

- Onregelmatige werking van de thermostaat:
Als laatste signaal is een onregelmatige werking van de thermostaat een belangrijke factor om in de gaten te houden. 

Het ontluchten van vloerverwarming is zowel bij stadsverwarming als bij het eigen cv-systeem nodig. Het proces van ontluchten verschilt niet veel tussen beide systemen. Bij stadsverwarming moet er rekening gehouden worden met een hogere systeemdruk die soms aanwezig kan zijn. Bij een eigen cv-systeem kan je zelf de druk van het systeem in de gaten houden en eventueel bijvullen als dat nodig is.

Benodigde materialen

Voor het ontluchten van vloerverwarming is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Deze materialen kun je nodig hebben: ontluchtingssleutel, ontluchtingsstop en ontluchtingspluggen.

Alles voor je vloerverwarming nodig? Klik hier

Stappenplan watergedragen Magnum vloerverwarming ontluchten 

Watergedragen vloerverwarmingssystemen van Magnum bevatten een automatische ontluchter. Wanneer het risico bestaat dat de ruimte waarin de vloerverwarming is geïnstalleerd, kan afkoelen tot het vriespunt, dan moet het systeem afgeperst worden met lucht. In dat geval zijn de volgende stappen van belang:

Stap 1: Water afsluiten
- Bij open verdelers: sluit de kogelkranen. 
- Bij verdelers met pomp: sluit de thermostatische afsluiter in de aanvoer en de kogelkraan in de retour van de verdeler.

Stap 2: Openen van flowmeters
Open alle flowmeters en afsluitkappen of de thermostatische groepsafsluiters.

Stap 3: Compressor gebruiken
Sluit een compressor aan op de vulnippel en open deze door gebruik te maken van de uitsparing in de afsluitkap.

Stap 4: Testen
Test het systeem vervolgens op luchtdichtheid met de aangesloten compressor (maximaal 4 bar).

Frequentie vloerverwarming onderhoud

Er wordt aangeraden om minimaal één keer per jaar vloerverwarming te ontluchten. Het is daarbij belangrijk om te reageren op signalen van eventuele luchtbellen in het systeem. Het duidelijkste signaal zijn koude plekken of dat bepaalde delen van de vloer niet warm worden. Daarnaast is het horen van borrelende geluiden een tweede signaal dat er luchtbellen in het verwarmingssysteem zitten. Houd daarnaast ook het energieverbruik in de gaten. De luchtbellen verhinderen de efficiëntie van de warmtecirculatie waardoor er meer gestookt moet gaan worden. Daarbij is een onregelmatige werking van de thermostaat ook een belangrijke indicator van lucht in het verwarmingssysteem.


Heb je vragen over het ontluchten van vloerverwarming? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

Alles voor je vloerverwarming nodig? Klik hier

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 7 oktober 2024 om 09:55
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...