Welke kabel heb ik nodig?

In dit artikel lees je welke kabel je nodig hebt voor bijvoorbeeld een snoer van je koffiezetapparaat, fornuis of wasmachine. Tevens laten we zien welke elektrakabel geschikt is voor een specifieke situatie, zoals vochtige ruimtes, in de muur of in de grond.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Vind hier je geschikte kabel hier

Eigenschappen kabels

Welke elektrakabel je moet gebruiken hangt af van een aantal factoren zoals de belasting, de omgeving en de maximale hoeveelheid stroom die door de kabel moet. De hoeveelheid stroom wordt bepaald door de aderdoorsnede. Door een dikkere kabel mag je meer stroom sturen. En dat betekend dat er meer vermogen op de kabel mag worden aangesloten. Hieronder is weergegeven welke maximale stroom en maximaal vermogen bij elke aderdikte past.

Dikte (mm²): Stroom (A): Spanning (V): Vermogen (W):
0,75 6 230 1.380
1 10  230 2.300
1,5 16 230 3.680
2,5 20 230 4.600

Let op: Wanneer je langere kabels wil gebruiken kun je met de kabeldikte in de bovenstaande tabel de hoeveelheid stroom, spanning en vermogen vaak niet meer halen. Lees meer over de kabellengte in verhouding met kabeldikte, stroom, spanning en vermogen in dit artikel: Welke aderdikte is gebruikelijk?

De meest gebruikte kabels voor klussen in en om het huis zijn VMVL-snoer, XMvK kabel, YMvK kabel en VD-draad. Hieronder zie je een overzicht.

Toepassing: Binnen: Buiten:
Installatie in de muur

VD-draad in flexbuis

Fasedraad: 2,5 mm

Nuldraad: 2,5 mm

Aardedraad: 2,5mm

Schakeldraad: 1,5 mm

Huishoudelijke apparatuur VMVL snoer 3x1,5 mm
Zware apparatuur H07RN-F 3x1,5 mm
Vochtige ruimtes met vaste kabels

XMvK kabel

YMvK kabel

In de grond

VO-XMvK-as

YMvK-as

Brandbeveiliging YMvK-mb (DCA) YMvK-mb (DCA)

Hulp nodig met kiezen van een kabel?
Hulp nodig met kiezen van een kabel?
Vind de juiste kabel voor jouw klus met onze kabel keuzehulp

Kabel per klus

Hieronder vind je richtlijnen van de geschikte kabel per klus. Staat de klus waar jij naar op zoek bent er niet bij? Neem dan telefonisch contact met ons op via nummer 088 - 51 11 600 of stel je vraag direct in het chatvenster rechtsonder in het scherm.

Klus: Kabel: Stekker:
Voedingskabel computer VMVL 3x1,5 C13
Voedingskabel monitor VMVL 3x1,5 C13
Voedingskabel TV VMVL 3x1,5 C13
Voedingskabel laptop

VMVL 2x0,75

C7
Voedingskabel Xbox VMVL 2x0,75 C7
Voedingskabel Playstation VMVL 2x0,75 C7
Telefoonkabel

Telefoonkabel 4x0,6

Telefoonkabel 2x0,6

RJ11

RJ11

Kabel fornuis 1 fase H07RN-F 5G2,5 Perilex stekker
Kabel fornuis 3 fase H07RN-F 5G4 Perilex stekker
Sauna verlichting Siliconenkabel 3x1,5 -
Sauna kachel Siliconenkabel 5x2,5 -
Deurbelkabel tot 60V Signaalkabel YR-MB 2x0,6 -
Luidsprekerkabel tot 120W Luidsprekerkabel 2x1,5 -
Luidsprekerkabel tot 250W Luidsprekerkabel 2x2,5 -
Luidsprekerkabel 250W + Luidsprekerkabel 2x6 -
Thermostaatkabel Signaalkabel YR-MB 4x0,8 -
Wasmachinekabel

VMVL 3x1,5

Schuko stekker
Strijkijzer snoer H05RR-F 2x0,75 Schuko stekker
Verlichting binnen XMvK kabel 3x1,5 -
Verlichting buiten YMvK-AS kabel 3x1,5 -
Kabel rolluikmotor XMvK kabel 5x2,5 -
Kabel 12V/24V YSTY-MB 2x0,8 -
Wisselschakeling kabel XMvK 4x1,5 -
Kabel stopcontact zonder aarde XMvK 2x2,5 -
Kabel stopcontact aarde VMVL 3x2,5 -
Kabel alarmsysteem HV-H MBZH (aders en dikte afhankelijk van het alarmsysteem) -
Antennekabel Coax KOKA 9 -
Zonnepanelen 1 kW afstand minder dan 15 meter Solar 3x2,5 mc4
Zonnepanelen 1 kW afstand meer dan 15 meter Solar 3x4 mc4
Zonnepanelen 2 kW afstand minder dan 10 meter Solar 3x2,5 mc4
Zonnepanelen 2 kW afstand meer dan 10 meter Solar 3x4 mc4
Zonnepanelen 3 kW afstand minder dan 15 meter Solar 3x4 mc4
Zonnepanelen 3 kW afstand meer dan 15 meter Solar 3x6 mc4
Zonnepanelen 4 kW afstand minder dan 10 meter Solar 3x4 mc4
Zonnepanelen 4 kW afstand meer dan 10 meter Solar 3x6 mc4
Zonnepanelen 5 kW afstand minder dan 20 meter Solar 3x6 mc4
Zonnepanelen 5 kW afstand meer dan 20 meter Solar 3x10 mc4
Aansluiting woonboot Krachtstroomkabel H07RN-F 5x2,5 CEE
Kabel contactdoos Netsnoer 1,5 Schuko

Staat je klus er niet bij? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via nummer 088 - 51 11 600 of stuur een mail naar [email protected].

Een geschikte kabel vinden? Bekijk alle kabels

loader
Bezig met laden...