Perilex

Perilex is een stekkersysteem dat wordt gebruikt voor het aansluiten van apparaten met een hoog vermogen. Het perilex systeem wordt sinds 1960 in Nederland gebruikt en vaak toegepast in kleinere bedrijven, zoals bakkerijen en in de woningbouw voor apparaten met een groot vermogen.

Het wordt in woonhuizen vooral gebruikt om elektrische kookplaten mee aan te sluiten. Perilex kan worden aangesloten op een 1 fase groepenkast, maar wil je gebruik maken van krachtstroom (400V), dan heb je een 3 fase groepenkast nodig. Lees alles over perilex en het aansluiten in dit artikel: Perilex aansluiten.

De voordelen van Elektramat

De voordelen van Elektramat

  • Altijd scherp geprijsd
  • 90 dagen retourtermijn
  • Gratis verzending vanaf €100,-*

Perilex en krachtstroom

Perilex gebruik je wanneer je een apparaat aansluit met een hoog vermogen. In praktijk betekend dit meestal een kookplaat voor jouw woning. Als je het vermogen wilt uitrekenen, is dat te doen met de volgende formule: Vermogen (P) = Stroomsterkte (I) x netspanning (U). Bij een "normale" installatieautomaat van 16 ampère houdt dit in: 230V x 16A = 3.680W. Je kunt dus een apparaat met een maximaal vermogen van 3.680W aansluiten op jouw installatieautomaat.

Kooktoestellen hebben een hoger vermogen en kunnen daarom niet achter een normale installatieautomaat. Daarom bestaat een kookgroep uit een tweevoudige installatieautomaat zodat er meer vermogen geleverd kan worden.

Wil jij weten hoe je een perilex stopcontact aansluit? Dan verwijzen wij jou naar het artikel perilex aansluiten.