Afzuiging voor badkamer?



Afzuiging badkamer

Ventilatie in de badkamer is heel belangrijk om bijvoorbeeld schimmelvorming of muffe geuren tegen te gaan. Om de ventilatie in badkamers mogelijk te maken kun je gebruikmaken van mechanische ventilatoren. Welke badkamerventilator je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de grootte van de badkamer, je wensen en situatie. In dit kennisbank artikel lees je alles over badkamerventilatoren.

Waarom afzuiging voor badkamer

Naast natuurlijke ventilatie in de badkamer is het verstandig ook ervoor te kiezen om mechanische ventilatie toe te passen. Ventilatie van vochtige ruimtes is belangrijk om verschillende redenen. Deze worden hieronder beschreven.

1. Schimmelvorming
Badkamers zijn vaak vochtige omgevingen, dit heeft te maken met het regelmatige gebruik van warm water. Wanneer het vocht niet voldoende wordt afgevoerd kan dit zich ophopen op muren, plafonds en andere plekken van de badkamer. Dit zijn ideale omstandigheden en situaties waar schimmel kan ontstaan. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid en moet voorkomen worden.

2. Verbeterde luchtkwaliteit
Ventilatie zorgt niet alleen ervoor dat het vocht in de badkamer weg wordt gehaald. Het voorkomt ook dat de geuren, afkomstig van de toiletten en douche, weg kunnen worden weggehaald. Dit zorgt uiteindelijk voor een schonere lucht en gezondere luchtkwaliteit.

3. Levensduur van de badkamer
Wanneer de badkamer langdurig bloot wordt gesteld aan vocht met slechte ventilatie kan er schade aan verf, houtwerk en andere bouwmaterialen ontstaan. Om te voorkomen dat deze vocht in materialen kan trekken is ventilatie nodig. Ventilatie draagt hierdoor bij aan de levensduur van de badkamer.

Badkamerventilator nodig? Bekijk hier alle opties

Mechanische afzuiging badkamer

Badkamerventilatoren zijn te krijgen in verschillende diameters, dit is afhankelijk van de grootte van de badkamer, situatie en wensen. Hieronder worden de meestvoorkomende diameters beschreven.

- Buisdiameter: 80 mm (3 inch)
Ventilatoren die passen in een 80 mm buisdiameter zijn compact. Deze worden vooral gebruikt in kleine badkamers en toiletten. Ze hebben een lagere luchtstroomcapaciteit and zijn geschikt voor ruimtes waar niet veel vocht wordt geproduceerd.

- Buisdiameter: 100 mm (4 inch)
Ventilatoren in combinatie met buisdiameters van 100 mm worden het vaakst gebruikt. Deze ventilatoren zijn geschikt voor badkamers met een standaard formaat. Deze ventilatoren zijn compact, hebben voldoende luchtstroomcapaciteit en zijn geschikt voor de meeste huishoudelijke toepassingen.

- Buisdiameter: 125 mm (5 inch)
Deze buisdiameter met bijbehorende ventilatoren wordt vooral gebruikt in grote badkamers. Of voor situaties waar er meer vocht wordt geproduceerd, zoals bij het gebruik van een bubbelbad of stoomdouche. Deze ventilatoren met buizen hebben een hogere luchtstroomcapaciteit en voeren efficiënt vocht uit de ruimte weg.

Extra functionaliteiten:
Je kunt gebruikmaken van badkamerventilatoren met een schakelaar of die automatisch inschakelen. Daarbij heb je badkamerventilatoren die beschikken over een geïntegreerde vochtsensor en een nalooptimer.

Hoeveelheid afzuiging badkamer berekenen

Wanneer je de afzuiging goed wil laten werken is het nodig om de luchtinhoud 10 keer per uur te verversen. Met een formule kun je berekenen hoeveel capaciteit je voor jouw badkamer nodig hebt. De formule is: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10. De eenheid die je hebt berekend is m3/h.

Hieronder is weergegeven hoeveel capaciteit per diameter als richtlijn wordt gebruikt.

Diameter: Badkamerventilator opbouw: Buisventilator badkamer:
100 mm 95 m3/h 240 m3/h
125 mm 180 m3/h 345 m3/h
150 mm - 555 m3/h



Heb je vragen over badkamerventilators of wens je graag meer informatie over de toepassing hiervan? Mail naar [email protected] of bellen naar 088 - 51 11 600. Onze medewerkers voorzien je graag van advies.


Badkamerventilator nodig? Bekijk hier alle opties

loader
Bezig met laden...