Coax aansluiting

Coaxial aansluiting

Een coax kabel dient ervoor om geluid en beeld over te brengen en wordt voornamelijk ook gebruikt om radio en televisie te verkrijgen. Een radio- en televisiesignaal gaat middels een CAI-aansluiting. Je hebt coax kabels nodig om een CAI-aansluiting te maken. CAI staat voor centrale antenne-inrichtingen. Het is van belang goede materialen voor een CAI-aansluiting te kiezen. Dit gaat anders ten koste van de kwaliteit van het beeld en/of geluid. Naast coax kabels kun je ook andere materialen of hulpmiddelen nodig hebben om in huis te gebruiken. Wil je weten hoe je een coax aansluiting maakt? Lees dan dit artikel.

Benodigde materialen

Om een wandcontactdoos of stekker aan te sluiten op de coax kabel heb je de volgende gereedschappen en materialen nodig:
- Coax wandcontactdoos met afdekplaatje
- Coax kabel
- Coax connectoren
- Kruiskop schroevendraaier
- Platte schroevendraaier
- Kniptang
- Coax kabel stripper

Coax kabel aansluiten

Een coax kabel is eenvoudig aan te sluiten aan een antennedoos. Via de antennedoos kan het signaal naar de meterkast lopen, zodat je een televisie- of radiosignaal kan laten werken.
Let op: De coax kabels mogen een maximale lengte van 15 meter hebben.

Stap 1: Coax kabel leggen
Leg de kabel van je televisie of radio naar de coax huisaansluiting. Deze bevindt zich in de meeste huizen in de meterkast.
Let op: Een coax kabel is lastig te buigen. Hierdoor is het moeilijk om met deze kabels scherpe bochten te maken.

Stap 2: Coax kabel knippen
Knip het overbodige stuk van de coax kabel af. Dit is het eenvoudigst met een kabelknipper. Gebruik een kniptang als je geen kabelknipper hebt.

Stap 3: Coax kabel strippen
Wanneer je geen stripper hebt, is het mogelijk om de beschermlaag te verwijderen met een afbreekmes. Leg ongeveer een centimeter bloot van de kern en nog een centimeter kopermantel. Verwijder eerst de buitenmantel door hier ondiep in te snijden. Buig de kabel vervolgens om de mantel los te krijgen. Om de kern te bereiken moet je dieper snijden. Let op dat je niet te diep snijdt, anders kan de kern breken. Verwijder hiervoor eerst de koperen mantel en vervolgens de kern mantel.

Coax kabel strippen voor een coax wandcontactdoos
Strip de coax kabel in totaal 18 mm. Strip de kern 9 mm en ook de afscherming 9 mm.

Losse coax kabel strippen
Strip de coax kabel ongeveer 16 mm. 10 mm de kern en 6 mm de afscherming.

Coax wandcontactdoos aansluiten

Het is eenvoudig om een coax wandcontactdoos aan te sluiten. Hoe je dit moet doen kun je hieronder lezen. Het aansluiten van de coax wandcontactdoos is per merk verschillend.

Stap 1: Schroef losdraaien
Draai de schroef van het klepje op de wandcontactdoos los.

Stap 2: Klepje openen
Open het klepje.

Stap 3: Kabel plaatsen
Druk op de witte knop en plaats gelijktijdig de coax kabel in de ingang. Wanneer de wandcontactdoos twee witte knopjes heeft is deze geschikt om twee coax kabels op aan te sluiten. Zorg dat de afscherming netjes om de mantel blijft zitten. Wanneer de kabel goed vastzit kun je de witte knop loslaten.
Belangrijk: De afscherming mag je niet aanraken met je vingers.

Stap 4: Klepje plaatsen en vastschroeven
Plaats het klepje terug en schroef deze vast.

Stap 5: Coax wandcontactdoos monteren
Draai daarna de wandcontactdoos aan de muur.

Stap 6: Afdekplaatje coax wandcontactdoos plaatsen
Plaats het afdekplaatje en schroef deze vast.

Stap 7: Coax wandcontactdoos testen
Test of de wandcontactdoos naar behoren werkt.

Coax stekker aansluiten

Met een coax kabel zorg je ervoor dat je een televisiesignaal kunt ontvangen. Een coax stekker is hierbij een belangrijk onderdeel. Zorg ervoor dat je de stekker op de juiste manier aansluit. Je kunt gebruikmaken van verschillende aansluitmogelijkheden. Dit is merk afhankelijk. Controleer of je een steek- of schroefverbindinding hebt. Het aansluiten van de coax kabel is per merk verschillend. In dit voorbeeld wordt een Hirschmann stekker aangesloten.

Stap 1: Afscherming terugvouwen
Vouw de afscherming terug over de kabel.

Stap 2: Connectorkap plaatsen
Plaats de connectorkap over de gestripte kabel.

Stap 3: Connectorkap terugschuiven
Plaats de connectorkap over de connector. Draai daarna de kap een slag naar rechts tot je een klik voelt.

Stap 4: Coax kabel testen
Test of de coax kabel naar behoren werkt.

De coax stekker of wandcontactdoos is klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde materialen of wens je meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

loader
Bezig met laden...