Message here Uitloggen
Menu

UTP kabel maken

UTP kabel Elektramat

Inleiding

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel één of meer internetkabels in huis liggen. Internetkabels en netwerkkabels worden ook wel UTP kabels genoemd. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Vaak zie je dat mensen voor de zekerheid een extra stuk internetkabel aanschaffen met als gevolg dat er stukken kabel over blijven, deze stukken kabel zijn vaak lastig weg te werken.

Het maken van je eigen UTP kabel is een stuk eenvoudiger dan het op het eerste oog lijkt, daarnaast is het vaak ook nog een goedkopere optie voor slechts een paar minuten van je tijd. Je kunt op deze manier je kabel op maat afknippen en maken zodat je geen overgebleven reststukken hoeft weg te werken rondom de netwerkapparatuur.

Het maakt niet uit welk type internetkabel je gebruikt voor deze handleiding. De CAT5e en CAT6 kabel zijn vrijwel gelijk aan elkaar, de CAT6 heeft alleen een hogere doorvoersnelheid, hierdoor kan het meer data tegelijk verwerken dan een CAT5e kabel. Voor de gemiddelde consument is dit verschil verwaarloosbaar.

Wat heb ik nodig om mijn eigen netwerkkabel te maken?

Deze handleiding begeleidt je stap voor stap bij het maken van je eigen UTP kabel. Om het proces soepel door te lopen heb je de volgende materialen nodig: 

·       UTP Connectoren (RJ45)

·       Voldoende lengte UTP kabel

·       Striptang (verstelbaar kabelmesje)

·       Krimptang


Stappenplan UTP kabel maken

Stap 1: Mantel verwijderen
Allereerst moet de buitenmantel verwijderd worden zodat we straks met de aders aan de slag kunnen. Doe dit bij voorkeur met een kabelstripper, heb je geen striptang bij de hand, probeer het dan voorzichtig met een verstelbaar kabelmesje. Let er op dat je niet te diep in de kabel snijdt en zo de aders beschadigd. Verwijder één tot twee centimeter van het uiteinde zodat je straks genoeg ruimte hebt om de connectoren aan te sluiten.

Stap 2: Aansluiten voorbereiden
Als je de buitenmantel correct verwijderd hebt zie je als het goed is vier aderparen. Draai deze aderparen voorzichtig uit elkaar en leg ze van links naar rechts als volgt neer: 

·       Oranje-wit

·       Oranje

·       Groen-wit

·       Blauw

·       Blauw-wit

·       Groen

·       Bruin-wit

·       Bruin

Stap 3: Aders knippen
Leg de aders (op volgorde) naast elkaar en knip ze af zodat ze allemaal dezelfde lengte hebben. Probeer dit zo nauwkeurig mogelijk te doen. Dit maakt de volgende stap eenvoudiger. Als je de aders niet op de juiste volgorde legt zal je internetkabel niet werken.

Stap 4: Aders bevestigen
Nu gaan we de connectoren bevestigen aan de kabel. Schuif de aders (nog steeds op de juiste volgorde) voorzichtig in de connectoren. Zorg ervoor dat het lipje van de connector aan de onderkant zit en dat de ontmanteling ook de stekker in gaat. Het komt wel eens voor dat de aders iets te lang zijn afgeknipt en daarom de ontmanteling niet de connector in kan. Knip de aders korter zodat de ontmanteling ook in de connector past.

Stap 5: Kabel krimpen
Je bent nu zo goed als klaar, het enige wat je nog rest is de kabel knijpen (krimpen). Voordat we dit gaan doen, kan het geen kwaad om voor de laatste keer te controleren of de aders nog op de juiste volgorde liggen en helemaal tot het einde van de stekker zitten. Als alles op de juiste plek zit kun je de connector met een krimptang vastknijpen.

Stap 6: Klus afmaken
Voer bovenstaande stappen nogmaals uit voor het andere uiteinde van de kabel.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over netwerkkabels? Bel ons gerust op 088 - 51 11 600, of stuur een e-mail naar [email protected], onze medewerkers staan je graag te woord!

Gerelateerde producten