Het gietmofpakket gebruiken?

EMAT gietmofpakket

Het gietmofpakket van Elektramat wordt gebruikt bij kabeldozen die in de tuin worden geplaatst. De kabeldozen met daarin kabelverbindingen moeten goed beschermd worden tegen alle weersinvloeden. Dit pakket zorgt voor bescherming van de kabeldoos, waarbij de verbinding elektrisch geïsoleerd, waterdicht afgesloten en mechanisch beschermd is.

Wanneer de hars in de kabeldoos is gegoten, kan deze niet meer worden verwijderd. Wanneer de draadverbindingen aangepast moeten worden, moeten de kabels kapot geknipt worden.

Het gietmofpakket van Elektramat gebruik je wanneer de grondkabels al in de tuin zijn geplaatst. Wil je weten hoe je het gietmofpakket van EMAT gebruikt? In dit kennisbank artikel lees je er alles over.

EMAT gietmofpakket inhoud

In het gietmofpakket worden alle benodigde onderdelen geleverd om de werkzaamheden uit te voeren.

Deze onderdelen in het gietmofpakket zijn:
- Cellpack hars 286 ml
- Kabeldoos IP54 met 7 ingangen
- 3 x wartel M25 x 1,5 IP68
- 4 x 4-voudige massieve lasklemmen (0,2 - 2,5 mm2)
- Wartel doorlaat van 11 - 17 mm
- Kroonsteen 10 m2 voor aarddraad
- Setje handschoenen voor installatie en veiligheid

Gietmofpakket nodig? Bekijk hier alle opties

Benodigde gereedschap

Wanneer je het gietmofpakket gaat toepassen moet je gebruikmaken van de volgende gereedschappen:
- Platte schroevendraaier
- Afbreekmes
- Striptang
- Waterpomptang
- Schaar
- Isolatietape (optioneel)

Gietmofpakket toepassen

Hieronder wordt in een video laten zien hoe je het gietmofpakket moet toepassen.

Stappenplan gietmofpakket gebruiken

Voordat je het gietmofpakket toepast, heb je de tuin al voorzien van grondkabels. Voer de volgende stappen uit wanneer je het gietmofpakket in de tuin gaat toepassen.
Let op: Dit pakket is alleen geschikt voor kabeldozen die in de grond worden geplaatst.

Stap 1: Aanbevolen veiligheidsvoorschriften lezen
Lees voordat je de doos van het gietmofpakket opent zorgvuldig op de achterkant van de verpakking de aanbevolen veiligheidsvoorschriften.

Stap 2: Kabeldoos openen
Schroef de kabeldoos open en verwijder de deksel.

Stap 3: Wartels monteren
Plaats de wartels op de voorbestemde gaten in de kabeldoos, draai ze met enige kracht vast waardoor de afsluitplaatjes loskomen. Gebruik hiervoor een waterpomptang.

Stap 4:
Grondkabels ontmantelen
Ontmantel de grondkabels. Maak de aardlitze vrij en knip de stalen mantel weg. Het ontmantelen van de grondkabel wordt in dit kennisbank artikel uitgebreid beschreven: Grondkabel strippen.

Stap 5 Grondkabels invoeren
Voer via de wartels de grondkabels in de kabeldoos.

Stap 6: Draden strippen
Strip de draden van de grondkabels voldoende lang. Het strippen van de draden wordt in dit kennisbank artikel uitgebreid beschreven: Grondkabel strippen.

Stap 7:
Draden kabeldoos aansluiten
Verbind de aders per kleur door middel van de meegeleverde lasklemmen. Verbind daarna de aardlitze met de meegeleverde kroonsteen.
Tip: Je kunt het gedeelte van de aardlitze wat niet wordt gebruikt van isolatietape voorzien.

Stap 8: Verbindingen controleren
Controleer of alle verbindingen goed zijn aangesloten. Wanneer de giethars in de kabeldoos zit kun je hier niet meer bij.

Stap 9: Hars voorbereiden
Trek de handschoenen aan en verwijder de afsluitstrip van de giethars. Meng de inhoud van de zak door deze minimaal 3 minuten goed te kneden.

Stap 10: Hars in de kabeldoos gieten
Knip een hoek uit de gietharsverpakking. Giet de inhoud voorzichtig in de kabeldoos. Stop wanneer je de kabeldoos volledig hebt gevuld. De hars dat over is mag in de zak blijven zitten.

Stap 11:
Hars uit laten harden
Laat de met giethars gevulde kabeldoos minimaal één uur uitharden.

Stap 12:
Kabeldoos afwerken
Als na minimaal één uur de hars hard is, schroef dan de deksel op de kabeldoos.

Stap 13: Kabeldoos wegwerken
Graaf de kabeldoos in de grond en zorg dat deze volledig bedekt is. Zorg ervoor dat de kabeldoos op minimaal 60 cm diep in de grond wordt geplaatst.

Stap 14:
Testen
Het toepassen van het gietmofpakket is gelukt. Test of alles naar behoren werkt.

Heb je vragen over het gietmofpakket van EMAT of wens je graag andere informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Gietmofpakket nodig? Bekijk hier alle opties