Message here Uitloggen
Menu

Hoe moet je een grondkabel strippen?

Hoe strip je een grondkabel op de juiste manier? Is een vraag die we regelmatig krijgen van onze klanten. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk informatie in dit artikel te verwerken en een helder stappenplan op gesteld om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Aarzel dan niet en neem contact op voor een deskundig advies op maat.

Om een grondkabel correct te kunnen strippen heb je, naast YMVK-as grondkabel, wel wat gereedschap nodig:

  • Kabelmes
  • Stanleymes
  • Striptang
  • Kniptang

Stap 1. Voordat je de grondkabel gaat strippen dien je het kabelmes op 1 mm in te stellen.

Stap 2. Snijd zo’n 20 cm aan het uiteinde van grondkabel af.

Let op: Het is belangrijk de stalen mantel niet te raken en te beschadigen.

Stap 3. Het kan goed zijn dat de kabel niet compleet is doorgesneden. Buig dan kabel wat heen en weer totdat de buitenmantel zichtbare barsten begint te vertonen. Doe dit een aantal keer en je kunt de buitenmantel zo verwijderen.

Stap 4.  Als het goed gegaan is zie je nu een stalen omvlechting aan de buitenkant van de kabel. Schuif deze omvlechting terug en een aardlitze zal zichtbaar worden. Knip de stalenomvlechting weg.

Let op: Knip de aardlitze niet weg! 

Stap 5. Nu dienen we de binnenmantel te verwijderen. Dit kun je ook doen met een kabelmes maar een stanleymes volstaat ook. Buig de kabel heen en weer en ook deze buitenmantel kun je eraf halen.

En je bent klaar. Als het goed is zie je nu 3 losse draden in het geval van een 2 aderige grondkabel, en 4 draden in het geval een 4 aderige grondkabel.


We hopen je via dit kennisbank artikel enigszins goed te hebben geïnformeerd. Mocht je nog een vraag of opmerking hebben horen we dat natuurlijk graag. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 088 - 51 11 600, een e-mail te sturen naar [email protected] of door te chatten in het venster rechts onderin het scherm.