Message here Uitloggen
Menu

Hoe moet je een grondkabel strippen?

Inleiding

Hoe strip je een grondkabel op de juiste manier? Is een vraag die we regelmatig krijgen van onze klanten. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk informatie in dit artikel te verwerken en een helder stappenplan op gesteld om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Aarzel dan niet en neem contact op voor een deskundig advies op maat. Ben je van plan om buiten elektra aan te leggen? Lees alles over buiten elektra in het artikel: Buiten elektra aanleggen.

Gereedschap

Om een grondkabel correct te kunnen strippen heb je, naast YMVK-as grondkabel, wel wat gereedschap nodig:

  • Kabelmes
  • Stanleymes
  • Striptang
  • Kniptang

Kabel strippen

Stap 1: Kabelmesje instellen
Voordat je de grondkabel gaat strippen dien je het kabelmes op 1 mm in te stellen.

Stap 2: Kabel snijden
Snijd zo’n 20 cm aan het uiteinde van grondkabel af.
Let op: Het is belangrijk de stalen mantel niet te raken en te beschadigen.

Stap 3: Buitenmantel verwijderen
Het kan goed zijn dat de kabel niet compleet is doorgesneden. Buig dan kabel wat heen en weer totdat de buitenmantel zichtbare barsten begint te vertonen. Doe dit een aantal keer en je kunt de buitenmantel zo verwijderen.

Stap 4: Stalen omvlechting verwijderen
Na het ontmantelen zie je een stalen omvlechting aan de buitenkant van de kabel. Schuif deze omvlechting terug en een aardlitze zal zichtbaar worden. Knip de stalen omvlechting weg.
Let op: Knip de aardlitze niet weg.

Stap 5: Binnenmantel verijderen
Nu dienen we de binnenmantel te verwijderen. Dit kun je ook doen met een kabelmes maar een stanleymes volstaat ook. Buig de kabel heen en weer en ook deze buitenmantel kun je eraf halen.

En je bent klaar. Als het goed is zie je nu drie losse draden in het geval van een twee aderige grondkabel en vier draden in het geval een vier aderige grondkabel.


We hopen je via dit kennisbank artikel enigszins goed te hebben geïnformeerd. Mocht je nog een vraag of opmerking hebben horen we dat natuurlijk graag. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 088 - 51 11 600, een e-mail te sturen naar [email protected] of door te chatten in het venster rechts onderin het scherm.