Message here Uitloggen
Menu

Hoe moet je een centraaldoos aansluiten?

Inleiding

In onderstaand stappenplan begeleiden we je stap voor stap bij het aansluiten van een centraaldoos en het plaatsen van de juiste centraaldoosdeksel. In dit stappenplan zijn we uitgegaan van een houten plafond, voor betonnen plafonds worden namelijk andere varianten gebruikt.
Tip: Behoefte aan meer informatie over centraaldozen of benieuwd naar het assortiment? Bekijk hier het centraaldoos assortiment

Benodigdheden

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om eerst te controleren of we de juiste materialen en gereedschappen in huis hebben. Je hebt de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • Een centraaldoos met passende centraaldoosdeksel
  • Minimaal twee houten latten
  • Installatiebuizen in de juiste diameter
  • Schroevendraaier
  • Boormachine
  • Een houtzaag om de latten op de juiste lengte te leggen (optioneel)

Werkzaamheden

Stap 1: Voorbereiding
Denk voor de tijd goed na over de locatie.

Over het algemeen worden de meeste centraaldozen onder een lichtpunt in het plafond geplaatst. Dit wordt zo gedaan, omdat vanuit dit punt alle schakelaars en wandcontactdozen eenvoudig bereikbaar zijn én omdat dit een plek is waar het wegwerken van de afdekplaat in het plafond relatief eenvoudig is. Een afdekplaat in de muur of de grond plaatsen is aanzienlijk lastiger.

In vrijwel iedere situatie adviseren we dus om een centraaldoos in het plafond te plaatsen. In bepaalde situaties, zoals bij een extreem hoog plafond, kun je er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld in de muur te plaatsen.

Let op: Zorg altijd voor dat de centraaldoos bereikbaar blijft. Verwerk het bij voorkeur dus niet in de muur of in het isolatiemateriaal. Naast het feit dat een stuk isolatiemateriaal wegsnijden niet ideaal is voor de isolatie van je woning, is het ook een stuk lastiger om het in de toekomst terug te vinden. Zelf kun je vaak nog wel onthouden waar het geplaatst wordt, maar denk ook aan de eventuele toekomstige bewoners van de woning.

Stap 2: Shroeven bevestigen
Plaats de centraaldoos tegen twee houten latten en bevestig de schroeven zodat de centraaldoos op de gewenste plek komt te zitten. Plaats de schroeven nooit dóór de tuiten heen. Deze universele tuiten hebben een diameter van 16 of 19 mm.
Tip: Ga je de centraaldoos toch in het isolatiemateriaal of in de vloer plaatsen? Markeer de plaats duidelijk zodat het eenvoudig bereikbaar en herkenbaar is.

Stap 3: Centraaldoos plaatsen
Plaats de centraaldoos op de rachels (houten planken).
Tip: Zie je geen mogelijkheden om een centraaldoos te verwerken in het plafond? Kies dan voor het zogeheten normaaldozensysteem. Hierbij maak je gebruik van kabeldozen en installatiebuizen die niet in de muur of in het plafond verwerkt worden.

Stap 4: Draden plaatsen
Leid alle elektriciteitsdraden via installatiebuizen naar de doos. Houd een wat grotere lengte aan met het oog op de toekomst. Het gebruiken van wat langere installatiedraden maakt het maken van bochten ook makkelijker.
Kijktip: Heb je grotere lengtes installatiebuis nodig of dien je een aantal bochten te maken? Kies dan voor installatiebuizen met een diameter van 19 mm. Dit vereenvoudigt het trekken van kabels. Heb je geen zin in het trekken van kabels? Bekijk dan ons aanbod flexibele buis met draad.

Stap 5: Draden aansluiten en controleren
Controleer of alle installatiedraden correct aangesloten zijn voordat je de groepen weer inschakelt. Plaats vervolgens de afdekplaat in het plafond.

Assortiment centraaldozen

Tip: Heb je een betonnen plafond? Centraaldozen kunnen in principe gewoon in het beton gestort worden. Wij adviseren dit echter niet te doen aangezien het bij vervang- en herstelwerkzaamheden extra kosten en/of werk oplevert. Zie je geen andere mogelijkheden? Controleer voor de zekerheid of de centraaldoos geschikt is om in het beton te verwerken.

Stap 6: Lamp plaatsen 
Als laatste stap kun je de lamp ophangen aan de centraaldoosdeksel.
Tip: Een afdekplaatje met kroonsteen vergemakkelijkt het aansluiten van lampen aanzienlijk.


We hopen dat dit je artikel je geholpen heeft bij het aansluiten van een centraaldoos in het plafond. Loop je ergens vast of heb je nog een aantal vragen? Stel ze gerust in de chat voor een direct antwoord. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar 088 - 51 11 600. Onze medewerkers voorzien je graag van advies.