Message here Uitloggen
Menu

Hoe moet je een lasklem gebruiken?

lasklemInleiding

Lasklemmen worden gebruikt om een verbinding te maken tussen verschillende elektriciteitsdraden. In dit artikel gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je dit zelf eenvoudig kunt gaan toepassen.


Stappenplan

Stap 1: Spanningsloos maken
Zorg dat er geen spanning staat op de draden waarmee je aan de slag gaat.
Tip: Ga je een gebruikte verbinding losmaken? Doe dit door de verbindingsklem stevig vast te houden en vervolgens in een draaiende beweging los te trekken.

Stap 2: Draden strippen
Strip de elektriciteitsdraden. Vaak staat op de onderkant de gewenste lengte aangegeven. Staat dit niet aangegeven? Strip dan tussen de 10-13 mm.
Tip: Zorg er voor dat de Wago verbindingsklem tot aan de aanslag van het draad in de klem wordt gedrukt. Als het goed verbonden is, is er dus geen gestript draad meer zichtbaar.

Stap 3: Draden in lasklem plaatsen
Vervolgens dien je de blanke draad in de lasklem te steken.
Tip: Vrijwel iedere lasklem is uitgerust met een zogeheten ‘testgat’. Hiermee worden metingen verricht.

Stap 4: Draden klemmen
Duw het hendeltje naar beneden en controleer of de draad goed klem zit.
Let op: Er mogen nooit draden met verschillende kleuren in de klem gelast worden.

Stap 5: Controle
Schakel vervolgens de stroom weer in en controleer of de las gelukt is.
Tip: Met behulp van transparante lasklemmen kun je eenvoudig controleren of de lasverbinding correct verbonden is. Wil je twee of meer lasklemmen met elkaar verbinden (doorlussen)? Volg dan ook de volgende stappen:

Stap 6: Draden knippen
Knip een installatiedraad met een lengte van ongeveer 5 cm af en verwijder 10-13 mm aan beide uiteindes. Doe dit op dezelfde manier als de andere installatiedraden. Doe dit minimaal twee keer, afhankelijk van het aantal snoeren.
Tip: Ben je op zoek naar een 6-voudige variant? Kies dan een 8-voudige lasklem. Het is niet erg om een aantal openingen vrij te laten.

 

Ga naar lasklemmen

 

Stap 7: Draden doorlussen
Plaats het installatiedraad van 5 cm in de laatste overgebleven opening en lus deze door naar een nieuwe klem. Dit doe je door het andere uiteinde in een nieuwe Wago verbindingsklem te plaatsen.
Let op: Zorg ervoor dat de gelaste draden en de Wago klem zo min mogelijk bewegen. Hoe kleiner de weerstand, hoe kleiner de kans dat de verbinding verslechterd.

Stap 8: Draden verbinden
Vervolgens kun je de overgebleven snoeren verbinden met de ‘nieuwe lasklem’. Als je het goed hebt gedaan, is deze nu verbonden met de andere elektriciteitsdraden.
Let op: Gebruik de lasklemmen nooit om apparaten, zoals lampen, op te hangen.


Hopelijk is door bovenstaand stappenplan duidelijk geworden hoe je het beste een verbinding kunt maken. Heb je een vraag of is er iets onduidelijk? Stel je vraag gerust in de chat voor een direct antwoord. Je kunt ook mailen naar [email protected] of bellen naar 088 - 51 11 600.

 

Gerelateerde producten