Message here Uitloggen
Menu

Aardlitze aansluiten

Inleiding

Het is heel goed mogelijk dat vandaag de eerste keer is dat je van een aardlitze hoort. Veel mensen die informatie willen over een aardlitze aansluiten vallen, in één van de volgende twee categorieën:

  • Je staat op het punt een grondkabel aan te sluiten maar je kan nergens de geel/groene aardedraad vinden.
  • Je weet wat een aardlitze is, maar wil graag meer informatie omdat je hier niet regelmatig mee werkt.

Hoor jij hier ook bij? Dan is dit artikel voor jou geschreven.

Grondkabel aarde aansluiten

De reden dat veel mensen niet bekend zijn met een aardlitze is omdat je deze enkel tegenkomt in een grondkabel. Een grondkabel heeft namelijk geen standaard aardedraad, maar een gevlochten draad die zich onder de ijzeren mantel bevindt. Deze draad wordt een aardlitze genoemd en functioneert als aarde. Ga jij een grondkabel aarde aansluiten dan doe je dit dus via de aardlitze. Ben je van plan om buiten elektra aan te leggen? Lees alles over buiten elektra in het artikel: Buiten elektra aanleggen.

Aardlitze grondkabel

 

Hoe een grondkabel litze aansluiten?

Het aansluiten van de litze van een grondkabel lijkt erg veel op het aansluiten van normaal installatiedraad. Echter zijn er een aantal zaken die anders zijn.

Een litze kabel is namelijk een kabel met gevlochten kern. Een gevlochten kern betekent dat de aardlitze bestaat uit een heleboel kleine koperen draadjes die in elkaar zijn gevlochten tot één draad.

Door deze structuur wordt afgeraden om een grondkabel litze aan te sluiten met een kroonsteentje. Door het aandraaien van de schroefjes in een kroonsteentje kunnen de afzonderlijke draadjes namelijk afbreken. Dit resulteert in een slechte(re) verbinding. Het is aan te raden om kroonsteentjes enkel te gebruiken in combinatie met een adereindhuls of een kabel met een vaste kern.

Gerelateerde producten

Aardlitze doorverbinden

Een aardlitze verbinden met normaal aardedraad kun je het beste doen via een standaard lasklem. Dit beperkt het risico op beschadigingen van de gevlochten kern en zorgt voor een betere verbinding.

 

Litze aarding afwerken

Wanneer je de verbinding tot stand hebt gebracht moet je nog één ding doen wat afwijkt van het werken met een standaard installatiedraad. De litze aarding moet namelijk nog worden geïsoleerd via geel / groene isolatietape. Dit zorgt ervoor dat direct duidelijk is dat deze verbinding de aarding betreft.

Aardlitze aansluiten samengevat

Stap 1: Buitenmantel verwijderen
Verwijder de buitenste kunststof buitenmantel.

Stap 2: Stalen mantel verplaatsen
Beweeg de stalen mantel, die is bloot komen te liggen, naar achteren.

Stap 3: Mantel verwijderen
Knip de gevlochten stalen mantel weg zodat de aardlitze vrij komt te liggen.

Stap 4: Aardlitze verbinden
Verbind de aardlitze met de aardedraad van je installatiekabel.
Let op: Doe dit niet via een kroonsteenje maar met een lasklem

Stap 5: Installeren
Gebruik geel/groene isolatietape om het blootliggende gedeelte van de aardlitze te installeren.


Heb je toch nog vragen over het aansluiten van een aardlitze of grondkabel? Je kan ons bereiken via WhatsApp (085 - 80 81 404), telefonisch 088 - 51 11 600, e-mail [email protected]. of begin direct een chat via de chatfunctie.

 

Wil jij ook leren hoe je een grondkabel professioneel, veilig en zonder fouten aan kan sluiten? Dat kan via onderstaande knop.

Grondkabel aansluiten