Message here Uitloggen
Menu

Inbouwdoos monteren

Inbouwdozen zijn veel voorkomende producten in de installatiebranche. Wanneer je schakelmateriaal gaat plaatsen, moet je een inbouwdoos monteren op de plaats waar je het schakelmaterialen gaat plaatsen. Allereerst komen er enkele types in het kort aan bod om de veel gestelde vraag te beantwoorden: “Wanneer en hoe moet ik een inbouwdoos monteren?”.

Inbouwdozen zijn verkrijgbaar van onder andere ABB Haf en Attema. De meest voorkomende varianten zijn de U40, U50, UHW50 en de MD4050. Deze varianten variëren op het gebied van buisdiameter (16 mm en 19 mm), klemwijze en merk.

Inbouwdoos monteren

De montage in stappen

Een inbouwdoos monteren doe je in een aantal stappen. Deze stappen zullen hieronder beschreven worden.

Stap 1:
Zorg voor het juiste product en teken de afmeting af op de muur waar je de inbouwdoos gaat monteren. Let op! Doe dit op de plaats waar verticaal een elektriciteitsleiding loopt/geplaatst wordt.

Stap 2:
Maak een gat in de muur op basis van de afgetekende inbouwdoos maten. Hier dient uiteindelijk de inbouwdoos gemonteerd te worden. Let erop dat het gat in de muur de juiste diepte heeft om het onderdeel te monteren.

Stap 3:
Nu je een gat hebt gemaakt dient er ruimte in de wand gemaakt te worden om een leiding aan te leggen. Laat de leiding verticaal lopen.

Stap 4:
Nadat de afmetingen zijn afgetekend en het gat is gemaakt (gezaagd of geboord), plaatst je de inbouwdoos en zet je deze vast in de muur met een hiervoor geschikte kit indien de inbouwdoos niet zelfklemmend is.

Stap 5:
Nadat het onderdeel is geplaatst en er ruimte is gemaakt voor de leiding, dien je de leiding te plaatsen.

Plaats de leiding in de hiervoor geschikte uitgang aan de bovenkant van de inbouwdoos, die leidt tot de centraaldoos.

Wij adviseren je een voorbedrade flexibele buis te gebruiken zodat je geen draden hoeft te trekken. Je kunt ook een installatiebuis gebruiken zodat je het trekken van de draden eenvoudig gereed kunt maken.

Stap 6: Indien je een installatiebuis gebruikt i.p.v. voorbedrade flexibele buis.
Je dient nu de draden door de installatiebuis te trekken. Gebruik een trekveer om de draden aan vast te maken en door de leiding te trekken.

Inbouwdoos monteren? Handige tip!

Voer de handeling uit stap 6 met een tweetal uit. Zorg er voor dat de draden goed en zonder op te hopen door de leiding gaan. Eén persoon voert de draden door de buis en één persoon dient de trekveer te bedienen om de draden door de leiding te trekken.

Stap 7:
Een inbouwdoos monteren dient zorgvuldig te gebeuren. Houd er rekening mee dat de draden lang genoeg zijn om af te knippen. Uiteindelijk stript je de draden 1 centimeter af en verbindt de installatiedraden in een daarvoor geschikte lasklem.

Stap 8:
Nadat de draden in de lasklem, in de inbouwdoos zijn vastgeklemd, dien je deze draden te verbinden met de andere draden in de centraaldoos.

Stap 9:
Werk alle draden netjes af en sluit de inbouwdoos voordat je de gaten in de muur gaat opvullen.

Stap 10:
De laatste stap! Vul de gaten in de muur en werk het geheel netjes af.
Je hebt zojuist alle stappen doorlopen waarin is aangegeven hoe je een inbouwdoos kunt monteren. Het product is nu geschikt om inbouw schakelmateriaal (wandcontactdoos of schakelaar) in te plaatsen.