Koolmonoxidemelder

Koolmonoxidevergiftiging is een onderschat en onbegrepen probleem in Nederland, er vallen jaarlijks meer slachtoffers dan verwacht. Met behulp van dit artikel proberen wij je uit te leggen wat koolmonoxidevergiftiging is, wat je er tegen kunt doen en wat een koolmonoxidemelder doet.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het kiezen van een koolmonoxidemelder?
Hulp nodig met het kiezen van een koolmonoxidemelder?
Vind de juiste koolmonoxidemelder met deze keuzehulp


Koolmonoxidevergiftiging

Koolstofmonoxide ofwel koolmonoxide, is een verbinding van koolstof en zuurstof. Het is een kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstof en fossiele brandstoffen. Het gas wordt veel gebruikt in de chemische industrie en is lichter dan lucht. Koolmonoxide is onder andere aanwezig in uitlaatgassen van auto's, tabaksrook, schoorsteenrook en ketels, kachels en geisers. Ook de natuur zelf produceert koolstofmonoxide. Bij vulkaanuitbarstingen, ontgassing van moerassen en bosbranden komen grote hoeveelheden gas vrij.

Elk jaar overlijden er naar schatting tien personen aan een koolmonoxidevergiftiging en tweehonderd personen worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis. Het gas is zeer giftig, kleurloos en het wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen als zuurstof. Bij inademing van het gas hecht de koolmonoxide zich aan het eiwit (hemoglobine) dat zuurstof transporteert in de rode bloedcellen. Het zuurstofgas wordt dan verdrongen door koolmonoxide, omdat het 250 keer zo snel hecht dan zuurstofgas. Bij inademing van een kleine hoeveelheid gas zal er niet veel gebeuren, maar als er relatief veel koolmonoxide het lichaam binnentreedt, kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden. De symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, overgeven, versnelde hartslag en verwarring. Bij langere blootstelling zijn de gevolgen bewusteloosheid en uiteindelijk de dood, omdat de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen.

Koolmonoxide door cv-installatie

De meest voorkomende oorzaak van koolmonoxidevergiftiging is een defect in de installatie of een slechte luchtventilatie. Er zijn drie manieren waardoor er koolmonoxide geproduceerd wordt door het toestel, namelijk:

  • Disfunctioneren toestel
  • Brandstof ongeschikt voor toestel
  • Onvoldoende zuurstof toevoer naar toestel


De productie van koolmonoxide hoeft bij een goede afvoer geen probleem te zijn, maar er zijn meerdere manieren waardoor het in je woning of in de woning van de buren kan komen.

  • Open verbinding: Toestel - woning
  • Open verbinding: Afvoerleiding in woning - woning
  • Open verbinding: Afvoerleiding buiten woning - woning
  • Recirculatie in woning: Rookgas > ventilatielucht
  • Disfunctioneren afvoervoorziening

 Koolmonoxide circulatie en belang koolmonoxidemelder


Koolmonoxidemelder nodig?

Bestel ze hier

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen kun je een aantal simpele dingen doen. Laat je geiser, boiler, gaskachel of cv-ketel minimaal één keer per jaar controleren door een gecertificeerde installateur, zorg altijd voor voldoende ventilatie in huis, wees alert op de symptomen van koolstofmonoxide vergiftiging en zorg voor een koolmonoxidemelder in huis.

Koolmonoxidemelder kopen?

Koolmonoxidemelders kunnen schade aan je lichaam voorkomen, koolmonoxidemelders beschikken namelijk over sensoren die gas detecteren. Wanneer de aanwezige CO-sensor een verhoogde concentratie meet slaat de melder direct alarm. De melders werken op 230V, alkaline batterij of op duurzame lithium batterijen. Je kunt je koolmonoxidemelder kopen bij Elektramat. Een CO-melder heeft onder normale omstandigheden een levensduur van ongeveer zeven tot tien jaar en werkt het best in stofvrije ruimtes. Gebruik bij het schoonmaken van een koolmonoxidemelder geen schoonmaakmiddelen. De chemische stoffen die hierin zitten kunnen de sensoren in de melder beïnvloeden. Daarnaast raden wij aan de melders regelmatig te testen, dit kan met de aanwezige test knop.

Bekijk hier alle koolmonoxidemelders. Achtergrondinformatie over dit onderwerp kun je vinden op de website van de onderzoeksraad voor veiligheid. Heb je nog vragen over koolmonoxidemelders of heb je een andere vraag? Neem telefonisch contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected] 

Gerelateerde producten

Koolmonoxidemelder nodig?

Bestel ze hier