Message here Uitloggen
Menu

Kroonsteentje aansluiten

Kroonsteentje Elektramat

Inleiding

Een veelvoorkomend product, dat valt onder installatiemateriaal, is het kroonsteentje. Ben je al bekend met kroonsteentjes? Wanneer je gaat beginnen met een installatieklus, bijvoorbeeld het aansluiten van lamp, is het uiterst handig om te weten hoe je een kroonsteen moet aansluiten.

In dit artikel zullen wij je voorzien van alle benodigde informatie, mocht je jezelf het volgende afvragen: Hoe moet ik een kroonsteen aansluiten?

Aan het einde van dit artikel hopen wij je inzicht te hebben gegeven omtrent het aansluiten van het product. Wij gaan er in dit artikel van uit dat er een bestaande installatie is, waarbij er twee aderige draden op tweepolige kroonsteentjes aangesloten dienen te worden. Een dergelijke installatie is bijvoorbeeld een snoer aan het plafond maken voor de aansluiting van verlichting.

De voorbereiding

Het is van essentieel belang voor de veiligheid dat je ervoor zorgt dat de elektriciteit is uitgeschakeld. Op deze manier voorkom je gevaarlijke situaties.

Naast het uitschakelen van de elektriciteit dien je alle benodigde materialen te hebben. In het geval van een kroonsteen aansluiten, dien je de kroonstenen, draden en bijbehorende striptang binnen handbereik te hebben.

Voor je veiligheid en om een kroonsteen op de juiste wijze aan te sluiten, is het van belang dat je een spanningszoeker hebt. Een spanningszoeker maakt het mogelijk om te kijken of er nog stroom op de kroonsteentjes staat. 

Hoe moet ik beginnen met een kroonsteen aansluiten?

Je hebt nu de juiste artikelen binnen handbereik en kunt beginnen met de aansluiting.

Stap 1: Spanningsloos maken
Gebruik de spanningszoeker en plaatst de spanningszoeker op de schroeven in het kroonsteentje. Het is hierbij van belang dat je zowel de schroeven van de blauwe als de bruine draad test.

Je dient je duim op het achterste gedeelte van de spanningszoeker te plaatsen om te zien of er stroom op het onderdeel staat.

Stap 2: Schroeven losdraaien
Nadat uit de test bleek dat de stroom uitgeschakeld was of nadat je als nog de stroom hebt uitgeschakeld, kun je de schroeven in het kroonsteentje, waar geen draden in zitten, losdraaien.

Stap 3: Pak de draad en striptang
Je kunt bijna de kroonsteen aansluiten. Eerst dient je je draad en bijbehorende striptang te pakken en het draad te strippen zodat de blauwe en bruine draden bloot komen te liggen, zonder dat deze beschadigd worden.

Stap 4: Draden aansluiten
De schroeven in het kroonsteentje zijn deels losgeschroefd en de draden zijn gestript waarbij een deel koper van het draad bloot is komen te liggen.

Je kunt nu de blootgelegde koperdraden van zowel het bruine als het blauwe draad in de aansluitpunten (waar je reeds de schroeven hebt losgedraaid) van het kroonsteentje plaatsen.

Stap 5: Controleer de draden en draai de schroeven vast
Nadat de draden zijn geplaatst, dien je goed te controleren of de rubberen mantel van de draden op het kroonsteentje aansluit en of de eerder bloot gelegde koperdelen volledig in het onderdeel zijn geplaatst.

Stap 6: Schroeven vastdraaien
Wanneer de draden vastzitten draai de schroeven van de aansluitpunten weer volledig vast zodat de er draden niet uit kunnen vallen.

Het draad is aangesloten op het kroonsteentje

Nu de draden op het kroonsteentje zijn aangesloten en de schroeven weer zijn vastgedraaid, kan de montage van bijvoorbeeld een verlichtingsarmatuur gereed gemaakt worden.

In dit artikel is een tweepolige draad met een tweepolige kroonsteentje aan bod gekomen. Wil je graag meer informatie over bijvoorbeeld een drie aderige draad met een driepolige variant, de volgorde van de draden of de installatie van een drie aderig draad in een tweepolige kroonsteen?


Stel je vraag gerust door te bellen naar 088 - 51 11 600 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten