Message here Uitloggen
Menu

KWh meter aansluiten

KWh meter Elektramat


Inleiding

Een kWh meter aansluiten dat doe je in de groepenkast. Het is tevens mogelijk om een kWh meter in de aangeschafte laadpaal te plaatsen. Op deze manier kun je precies bijhouden hoeveel stroom je verbruik met, in dit geval, je laadpaal.

kWh meter aansluiten

Een kWh meter moet je aansluiten op een bepaalde installatieautomaat in je groepenkast. De installatieautomaat waarop je je kWh meter aansluit, is weer aangesloten op een (elektrische) installatie in de woning. Je sluit daarom de kWh meter aan op een installatieautomaat waarvan je het verbruik wilt meten.

“De installatieautomaat zorgt voor de stroomtoevoer naar de elektrische installatie. De hoeveelheid stroom wordt gemeten doordat je de kWh meter aansluit op de betreffende groep.”

Er zijn diverse kWh meters. Je kunt bijvoorbeeld ook de kWh meter aansluiten op een DIN-rail in de groepenkast, indien de kWh meter hiervoor geschikt is.

kWh meter uitlezen

In het onderdeel kWh meter aansluiten heb je kunnen lezen dat er diverse typen kWh meters zijn. Elk type kWh meter dient anders uitgelezen te worden. Een kWh meter uitlezen is afhankelijk van het type kWh meter in de meterkast.

Slimme meter

Allereerst is het van belang om het volgende te vermelden: Heb je een slimme meter in je woning? Bij een slimme meter hoef je geen meterstanden meer uit te lezen.

Bij een slimme meter wordt er door de netbeheerder rechtstreeks uitgelezen wat de meterstanden in de woning of in het bedrijfspand zijn.

Analoog of digitaal

Een kWh meter is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder analoge en digitale varianten. Deze twee elektriciteitsmeters verschillen van elkaar wat betreft het display van de meter. Voor het uitlezen van de kWh meter heeft dit echter geen invloed, de meters lees je op dezelfde manier uit. Hieronder zie je twee 1 fase kWh meters. Links zie je de digitale meter en rechts de analoge meter.

Digitale meter Analoge meter
De digitale kWh meter is uit te lezen aan de hand van het digitale display. Een analoge kWh meter kunt u uitlezen in uw meterkast.De analoge en digitale kWh meters zijn geschikt voor plaatsing op een DIN-rail. Je kunt zodoende de kWh meter uitlezen door in de groepenkast te kijken, die veelal in de meterkast hangt. 

Getallen achter de komma?

Bij het uitlezen van een kWh meter kan het zijn dat je getallen achter de komma tegen komt. Het is niet in iedere situatie van belang om deze getallen door te geven. Enkel bij een warmtapwater- en/of een stadswarmte meter dien je deze getallen door te geven.

Enkeltarief

Indien de meter slechts één afleesmogelijkheid heeft ben je in het bezit van een meter met enkeltarief. Alle kWh meters van Elektramat zijn eveneens enkeltarief-meters.

Online energieverbruik in zien

Heb je een DIN-rail kWh meter? Dan is het mogelijk om online je verbruiksgegevens in te zien. Voor het online uitlezen van de kWh meter is een “online verbruiksmonitor” beschikbaar. Een online verbruiksmonitor maakt een kWh meter uitlezen een stuk eenvoudiger en sneller.

Door de online verbruiksmonitor aan te sluiten op de elektriciteitsmeter van bijvoorbeeld een laadpaal, kun je online inzien wat je daadwerkelijk heeft verbruikt. Zodoende hoeft je niet meer in de meterkast (of laadpaal) te kijken hoeveel stroom verbruikt is.


Heb je vragen over kWh meters of andere vragen? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected] Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten