Lasdoos voor buiten

Bij het aanleggen van een elektrische installatie buiten, is het belangrijk om het juiste installatiemateriaal te gebruiken. Denk hierbij aan een lasdoos voor buiten. In de buitenlucht is de kans groter dat er vocht in de installatie terecht komt. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan en je loopt het risico dat een deel van de installatie onbruikbaar wordt. Het is zonde van je tijd en geld als je de elektrische installatie buiten steeds moet vervangen. Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Ben je van plan om buiten elektra aan te leggen? Lees alles over buiten elektra in het artikel: Buiten elektra aanleggen.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Wat is een lasdoos?

Laten we eerst antwoord geven op de vraag “Wat is een lasdoos?”. Het is een onderdeel van een elektrische installatie waarin de verbindingen van installatiedraad worden ondergebracht. Tegenwoordig worden deze gemaakt van kunststof in plaats van ijzer. Dit wordt gedaan uit veiligheidsoverwegingen, maar ook vanwege het kostenaspect. Lasdozen zijn rond of vierkant. Ze beschikken over invoeropeningen voor het aansluiten van installatiebuizen en worden afgesloten door middel van een deksel.

Waterdichte lasdoos

Er zijn een aantal speciale typen lasdozen:

• Centraaldoos: Deze bevindt zich op een centrale plaats in het plafond. Hierin bevinden zich vaak veel draden en lassen. Daarom is deze dieper uitgevoerd dan een normaaldoos.
  • Banuladoos: Wordt gebruikt bij grote installaties in zicht, bijvoorbeeld in een fabriek. Meestal wordt deze gebruikt bij montage van leidingen op buizenrails.
  • Waterdichte lasdoos: Deze wordt ook wel kabeldoos genoemd. Er zijn verschillende uitvoeringen van de wijze waarop kabels waterdicht worden aangesloten.

Lasdoos voor buiten

Voor een elektrische installatie buiten kun je het beste een waterdichte lasdoos gebruiken. Hiermee voorkom je dat er vocht bij de verbindingen kan komen. Gebeurt dit wel, dan kan er kortsluiting ontstaan en wordt de installatie onbruikbaar. Om te weten te komen in welke mate de lasdoos voor buiten beschermd is tegen water, kun je naar de IP-code kijken. Dit is een aanduiding die bestaat uit de letters “IP” en daarachter meestal twee cijfers. Het tweede cijfer in deze code geeft de mate van bescherming tegen vocht aan. Een lasdoos voor buiten moet dus een hogere beschermingsgraad hebben dan eentje die je in huis gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende IP-waarden met elk hun eigen kenmerken. In onderstaande afbeelding kun je aflezen welk getal welke mate van bescherming tegen vocht aanduidt.

IP-code schema

ABB HAF waterdichte lasdoos 3665

ABB is een voorbeeld van een leverancier van waterdichte lasdozen. In het assortiment zit onder andere de waterdichte lasdoos 3665. Met deze kabeldoos bespaar je tot wel 70% op de installatietijd. Dit komt door de speciale gepatenteerde kabelvergrendeling. Door de binnen liggende schroefgaten ontstaat er een fraaie afwerking. Aan de binnenzijde kun je deze schroefgaten afdoppen. Op deze manier wordt IP65 gegarandeerd.

ABB HAF waterdichte lasdoos 3665

De voordelen van deze waterdichte lasdoos zijn:

• Je kunt tot wel 70% installatietijd besparen door de unieke kabelvergrendeling
  • Monteren van het deksel en kabelvergrendeling kan zonder gereedschap
  • Of de vergrendeling gesloten is, kun je zien tot vijf meter afstand
  • Door de afmeting 120x120x60 mm heb je royale lasruimte
  • Elastische doorsteekvliezen maken hem waterdicht
  • Ook geschikt voor gootmontage

Heb je nog vragen over een lasdoos voor buiten? Neem gerust contact op met één van onze medewerkers. Ze staan je graag te woord. Je kunt telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 088 - 51 11 600 of stuur een mail naar [email protected].

Gerelateerde producten

Lasdoos kopen?

Bestel ze hier