Message here Uitloggen
Menu

Perilex aansluiten

Het perilex stekkersysteem wordt vaak gebruikt om een fornuis en/of oven van stroom te voorzien. Een gebruikelijke 16A installatieautomaat kan maximaal 3680W aan. Om toch een kookplaat met een groter vermogen te installeren in een 1 fase groepenkast wordt de aansluiting gesplitst in twee delen. Er gaat een gesplitste fase naar de kookaansluiting (perilex contact) waardoor de stroom over twee aders is verdeeld.

Het stekkercontact van de aarde is een platte pin bij een perilex stopcontact. Om een 16 ampère en 25 ampère stopcontact te kunnen onderscheiden is de 16A variant horizontaal aangebracht en de 25A variant verticaal (figuur 1).
Verschil 16A en 25A perilex contact

Perilex producten

Perilex stopcontact kopen inclusief aanverwanten

Lengte van draad is afhankelijk van de te overbruggen afstand. Moet je eerst een nieuwe elektriciteitsleiding aanleggen? Dan verwijzen wij je eerst graag naar de kennisbank en bijbehorend artikel.

Stappenplan perilex aansluiten

Deze situatie betreft een 1 fase groepenkast met een fornuisgroep van het merk EMAT. Gebruik onderstaande figuur bij het aansluiten van een perilex stopcontact.

Perilex aansluiten handleiding

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat de installatiegroep waarmee je gaat werken, spanningsloos wordt gemaakt. In het geval van een perilex aansluiting betreft het hier dus een dubbele installatiegroep (fornuisgroep). Om de groep spanningsloos te maken zet je de aardlekschakelaar om. 

Stap 2: Aardedraad aansluiten
Sluit de binnenkomende groen/gele aardedraad aan op markering A

Stap 3: Nuldraad aansluiten
Sluit de nuldraad die vertrekt vanaf markering N1 aan op markering N van het perilex contact. Sluit de nuldraad die vertrekt vanaf markering N2 aan op markering 2.

Stap 4: Fasedraad aansluiten
Sluit de fasedraad die vertrekt vanaf markering L1 aan op markering 1 van het contact. Sluit de fasedraad die vertrekt vanaf markering L2 aan op markering 3.

Belangrijk: Controleer of alle draden goed vastzitten!

Stap 5: Spanning inschakelen
Je bent klaar met aansluiten en kunt nu de spanning weer inschakelen.

Heb je verder nog vragen over perilex aansluiten of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.