Message here Uitloggen
Menu

Perilex aansluiten

Perilex Elektramat


Inleiding

Elektrische aansluitingen die geschikt zijn voor een hoog vermogen kunnen worden gerealiseerd met een perilex-systeem. Hierbij kun je denken aan perilex stopcontacten en stekkers, krachtstroom of kookgroepen/ovens. Kookzones verbruiken al snel meer dan 16A waardoor er overbelasting ontstaat en de zekering erdoor gaat. Elektramat bied je perilex aan van verschillende merken, onder andere:


Toepassing perilex

Wanneer je wilt koken op inductie of keramisch is het nodig om een perilex-systeem te gebruiken. Deze type kookplaten verbruiken veel elektriciteit en kan daarom niet op een standaard groep in de groepenkast worden aangesloten. Eén groep kan een maximaal vermogen van 3.680W (230V x 16A) leveren. Het totaal van alle kookzones van een inductiekookplaat verbruiken samen al snel 6.000 tot 7.400W. Wanneer een perilex-systeem wordt gebruikt om een kookplaat aan te sluiten is een perilex stekker en een perilex wandcontactdoos nodig.


Krachtstroom

Perilex kan je ook gebruiken voor krachtstroom, voor apparaten met een 3 fasen aansluiting (3x230V of 400V bij 25A of hoger). Voor krachtstroom moet wel een speciale installatie aanwezig zijn in de groepenkast. Deze speciale installatie is niet gebruikelijk in woonhuizen, maar wordt vaak gebruikt bij bedrijven.


Type perilex

Perilex is er in een 16A en 25A uitvoering. In thuissituaties is het gebruikelijk om een 16A uitvoering te gebruiken. Het stekkercontact van de aarde is een platte pin bij een perilex 16A wandcontactdoos. Bij de 25A wandcontactdoos versie is deze verticaal. Hieronder zijn de verschillen te zien.

Perilex aansluitstekkers Elektramat

Veiligheid

Zorg voordat je de werkzaamheden begint dat alles spanningsvrij is door de installatieautomaat om te zetten. Je kan alleen de werkzaamheden aan de perilex verrichten met het juiste gereedschap. Voor deze klus heb je een striptang, verstelbaar kabelmesje en een schroevendraaier nodig.

Perilex 2 x 1 fase, 2 x Nul aansluiten

Het aansluiten van het perilex-systeem wordt altijd gedaan met 2,5 mm² VD draad. Gebruik de volgende tabellen en afbeelding om het perilex-systeem (1 fase) met de wandcontactdoos en de meterkast aan te sluiten:

Aansluiting perilex wandcontactdoos:

Kleur Aansluiting
Blauw (1) L1
Bruin (1) L2
Blauw (2) N
Bruin (2) L3
Geel/groen Aarde symbool

Let op: De aansluit symbolen kunnen bij de merken verschillen.

Afgaande aansluiting in de meterkast:

Kleur  Aansluiting
Blauw (1) N1
Bruin (1) L1
Blauw (2) N2
Bruin (2) L2

Aansluitschema perilex Elektramat

Let op: De aansluit symbolen kunnen bij de andere merken verschillen. Dit is de voorzijde van de wandcontactdoos.

Perilex 3 fase + Nul aansluiten

Als je krachtstroom met behulp van een perilex (3 fase) wilt aansluiten moet je rekening houden dat de fasedraden andere kleuren kunnen hebben dan bij een 1 fase perilex. Tussen de fasedraden (L1, L2 en L3) en Nul (N) staat 230V. Tussen de fasen onderling (bijvoorbeeld tussen L1 en L2) staat 400V. Gebruik de volgende tabel om een perilex 3 fase aan te sluiten:

Aansluiting 3 fasen + Nul:

Kleur Aansluiting
Bruin L1
Zwart L2
Grijs L3
Blauw N
Groen/geel Aarde symbool

Let op: De aansluit symbolen kunnen bij de andere merken verschillen.

Aansluiting in de meterkast:

Kleur Aansluiting
Bruin L1 (fase 1)
Zwart L2 (fase 2)
Grijs L3 (fase 3)
Blauw N1 (nul)
Groen/geel Aarde symbool (PE) 


Perilex stekker aansluiten

Het is gebruikelijk dat de stekker aan het apparaat nog moet worden aangesloten. Controleer de producthandleiding van het aan te sluiten apparaat om de perilex stekker aan te sluiten. De aansluit symbolen kunnen bij merken verschillen.


Perilex-systeem aansluiten

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied spanningsvrij is.

Stap 2: Aders strippen
Ontmantel indien nodig het snoer met een verstelbaar kabelmesje zodat de losse aders zichtbaar zijn. Strip met een striptang de losse aders voldoende lang.

Stap 3: Wartel plaatsen
Schuif indien nodig de wartel op de kabel. De wartel zorgt ervoor dat de wandcontactdoos waterdicht is.

Stap 4: Draden aansluiten
Gebruik de tabellen en schema om een stekker, wandcontactdoos en 3 fase perilex aan te sluiten. Schuif op de wandcontactdoos de draden in de aansluitingen. Draai op de wandcontactdoos element na het plaatsen van elke ader de schroefjes met beleid vast.
Let op: Een inbouw perilex wandcontactdoos past niet in een standaard inbouwdoos. Hiervoor heb je een perilex inbouwdoos nodig.

Stap 5: Monteren van de wandcontactdoos
Plaats de wandcontactdoos element in de perilex inbouwdoos en schroef het element vast met behulp van schroefjes in de bevestigingspunten.

Wandcontactdoos 16A perilex Elektramat

Spanning inschakelen

Stap 6: Spanning inschakelen
Het aansluiten van de perilex is klaar en de spanning mag weer worden ingeschakeld.


De perilex wandcontactdoos en stekker is nu klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde materialen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected] Wij helpen je graag verder.