Hoe verwijder je secondelijm?

3 minuten lezen

Secondelijm verwijderen

Secondelijm is een sterke en hechte lijm. De lijm zorgt er binnen één seconde voor dat de gelijmde materialen aan elkaar vastzitten en niet meer loskomen. Toch is het vastmaken van materialen niet vaak het probleem, maar kan het verwijderen van secondelijm. In dit kennisbank artikel kun je lezen hoe je het beste secondelijm kunt verwijderen. 

Zorg er altijd voor dat je zorgvuldig omgaat met secondelijm. Als je te maken hebt met goede secondelijm is dit heel erg lastig te verwijderen van materiaal, kleding of zelfs je huid.

Secondelijm verwijderaar

Omdat secondelijm vaak wordt gebruikt bij allerlei klussen, is het handig om te weten hoe je dit het beste kunt verwijderen wanneer dit nodig is. Over het algemeen blijven er altijd lijmresten over. Dit kunnen veel lijmresten zijn en daarvoor is een goede lijmverwijderaar van groot belang.

Allereerst is het handig om gebruik te maken van een officiële lijmverwijderaar. Een merk als Griffon verkoopt vele lijmverwijderaars en werkt in de meeste gevallen ook met secondelijm.

Naast een officiële lijmverwijderaar zijn er nog een aantal andere middelen die je kunt gebruiken om secondelijm te verwijderen:
- Aceton (indien geschikt is voor het materiaal)
- Schuurpapier
- Een krabbertje of mesje gebruiken
- Citroensap

Het maakt niet uit waar je secondelijm van verwijderd is, het is altijd handig dit eerst even te proberen op een oud stukje materiaal, of een plekje wat uit het zicht is. Zo kun je erachter komen of het ook echt werkt. Wees altijd geduldig en voorzichtig bij het verwijderen van de secondelijm.

Secondelijm verwijderen van kunststof

Je kunt proberen het materiaal warm te maken met een föhn. Hierna kun je met een scherp mesje of ander scherp voorwerp proberen de lijm van het kunststof af te halen. Ook wordt warm water met een klein beetje zeep vaak aangeraden om te proberen.

Mocht je de secondelijm willen verwijderen, laat deze verwijderaar dan altijd een goed aantal minuten intrekken. De secondelijm kan op deze manier los weken. Zo heb je meer kans dat de secondelijm ook daadwerkelijk van het kunststof afgaat en je geen vervelende resten overhoudt. Daarnaast wil je het materiaal dat je gebruikt niet beschadigen. Daarom is het belangrijk zo zorgvuldig mogelijk om te gaan bij het verwijderen van secondelijm.

Secondelijm kopen? Bekijk de opties hier

Secondelijm verwijderen van huid

Voor het voorzichtig verwijderen van vastgelijmde secondelijm op de huid kun je olie gebruiken. Probeer na het aanbrengen van de olie de secondelijm zachtjes weg te wrijven. Wrijf niet te hard want dit kan schade aanbrengen op de huid.

Naast olie kun je ook andere hulpmiddelen gebruiken om dit te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een beetje vaseline. Dit zorgt er namelijk voor dat de lijm vettig wordt en zo wat flexibeler wordt. Smeer de juiste hoeveelheid vaseline op de huid. Afhankelijk van de hoeveelheid lijm kun je zelf het beste inschatten hoeveel vaseline er nodig is.

Is de lijm al hard geworden? Ga dan over op aceton. Hiermee moet je wel wat zorgvuldiger mee te werk gaan dan met olie of vaseline. Aceton werkt goed tegen secondelijm, maar kan schadelijk zijn voor de huid. Gebruikt dit niet te veel en te lang om schade te beperken aan de huid. Mocht het gelukt zijn om hiermee de secondelijm weg te halen, was dan je huid hierna goed af.


Secondelijm kopen

Voor meer informatie over secondelijm en het verwijderen ervan kun je contact opnemen met de klantenservice van Elektramat. Wij zijn dagelijks bereikbaar via onze livechat, op klantenservice@elektramat.nl en telefonisch via 088 51 11 600

 

Secondelijm kopen? Bekijk de opties hier

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 23 oktober 2024 om 11:57
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...