Soorten verwarmingen

10 minuten lezen

Er zijn meer opties om je huis te verwarmen dan alleen via de centrale verwarming. De verschillende manieren om het huis of je terras te verwarmen worden in dit artikel belicht. Per verwarming wordt de functie, werking, mogelijke montage, gebruiksvriendelijkheid, eigenschappen, voor- en nadelen beschreven.

Deze verschillende verwarmingen worden hier toegelicht:


Spiegelverwarming

Spiegelverwarming Elektramat

Het is mogelijk om op de spiegel van de badkamer een spiegelverwarming te monteren. Door een badkamerspiegel te verwarmen wordt condensvorming, bijvoorbeeld tijdens het douchen, voorkomen. Deze verwarming is eenvoudig in te schakelen via de lichtschakelaar van de lampen boven de spiegel indien deze aanwezig zijn. Eventueel kan de verwarming ook tegelijkertijd met de verlichting van de badkamer worden geschakeld zodat je niet vergeet de spiegelverwarming in te schakelen als je gaat douchen. Een spiegelverwarming is een elektrisch onderdeel wat aan de achterkant op de spiegel wordt geplakt. De verwarming is een dunne folielaag (1 mm dik) met een raster van draden, dit is vergelijkbaar met een achterruitverwarming van een auto. Elektramat bied je spiegelverwarmingen aan van verschillende merken.

Werking spiegelverwarming

De verwarming heeft een snelle opwarmtijd van vijf minuten. In een korte tijd wordt de spiegel temperatuur naar 40 °C gebracht. De spiegel wordt niet warmer, hierdoor blijft het veilig om de spiegel aan te raken, zonder je te verbranden.

Monteren van de spiegelverwarming

Het monteren en aansluiten is relatief eenvoudig. Wel is het belangrijk dat er een elektra aansluiting achter de spiegel zit. Hieronder wordt het monteren stap voor stap toegelicht.

Stap 1: Verwijderen van de plakstrip
Aan de voorkant van de folielaag die verwijderd moet worden.

Stap 2: Plakken van het verwarmingselement
Plak de verwarming op de spiegelplaat.
Let op: Wanneer je meerdere matjes gebruikt zorg er dan voor dat deze overlappen.

Stap 3: Aansluiten van de verwarming
Sluit de spiegelverwarming aan door gebruik te maken van een lasklem, net als bij de spiegelverlichting. Sluit de verwarming aan, bij voorkeur, op de verlichting van de badkamer.


Infrarood verwarming

Infrarood verwarming Elektramat

Infrarood verwarming kan op twee manieren worden toegepast. Het kan worden gebruikt als een hoofdverwarming maar ook als bijverwarming. Als bijverwarming gebruik je de panelen naast de gewone (centrale) verwarming in je huis. Elektramat bied je infrarood verwarmingen aan van verschillende merken.

Convectie of infrarood verwarming

Infrarood of convectie Elektramat

Infrarood: Convectie:
Een infrarood paneel straalt mensen of objecten direct aan. De warmte van infrarood wordt gelijkmatig verdeeld. Een radiator verwarmt lucht. Hete lucht stijgt op. De warmte in een ruimte is, zoals in de afbeelding te zien, ongelijk verdeeld. Aan het plafond is de temperatuur het hoogst (bijvoorbeeld 24 °C), op ooghoogte bijvoorbeeld 20 °C en op de vloer weer 16 °C.

 

Infraroodpanelen als bijverwarming

Door de warmte die de infraroodpanelen afgeven is het mogelijk om de centrale verwarming tot wel drie graden Celsius kouder in te stellen. De temperatuur van de centrale verwarming kan omlaag omdat de warmte van de infrarood prettiger aanvoelt. Doordat je de verwarming minder vaak gebruikt bespaar je op het gasverbruik. Daarnaast kan je elk paneel apart aan of uit zetten. Hierdoor verwarm je alleen één zone en niet het hele huis. Dit maakt het verwarmen met een infrarood verwarming zuinig.

Infraroodpanelen als hoofdverwarming

Om infrarood verwarming als hoofdverwarming te gebruiken zijn een aantal factoren belangrijk om te bekijken. Het is van belang te berekenen hoeveel vermogen en hoeveel panelen er nodig zijn om het huis te verwarmen. Ook is het belangrijk om te weten op welke plekken je het beste een paneel kan plaatsen en hoe goed je huis geïsoleerd is. Infrarood verwarming is meer rendabel wanneer je huis goed is geïsoleerd.

Plaatsing van panelen

Infrarood panelen worden bevestigd aan de muur of aan het plafond. Bij infraroodverwarming wordt alleen de objecten die in het bereik van de panelen staan verwarmd. Daarom is het belangrijk om de panelen vrijstaand te houden. Hierdoor wordt er vaak gekozen voor infrarood panelen aan het plafond.

Voordelen van infraroodverwarming:
- Per zone van je huis is elk paneel apart in te stellen. Hierdoor bespaar je energie en is dit een duurzame manier van verwarmen.
- Het is een mooie oplossing en het is onderhoudsvrij.
- Infraroodverwarming hoor en ruik je niet. Je hoort geen geluid van pompen of het open en dicht gaan van slimme thermostaatknoppen.
- Infraroodverwarming is in te stellen en te programmeren met een app. Een klokprogramma zorgt voor een basistemperatuur, deze ligt vaak drie graden Celsius lager dan bij een met een centrale verwarmde ruimte. De comforttemperatuur is naar wens in te stellen.
- Een infrarood paneel is makkelijk te monteren, aan te sluiten en te bedienen. Elke ruimte met deze verwarmingsmethode is met qua temperatuur apart in te stellen.

Nadelen van infraroodverwarming:
- Het is een andere manier van verwarmen dan bij een centrale verwarming.
- Infraroodverwarming in het hele huis is mogelijk. Hier is wel extra elektra en aanpassingen in de meterkast voor nodig.
- Meestal is het plafond de beste plek om deze verwarming te monteren. Om dit zo te gebruiken is wel een plafond van stevig hout of beton nodig. Wanneer je dit wilt gebruiken bij span- of gipsplafond is een goed advies van een expert nodig.

Keukenboilers



Een keukenboiler is een klein apparaat, dat gemaakt is om snel warm water te kunnen leveren in de keuken. Door gebruik te maken van keukenboilers wordt voorkomen dat de cv-ketel ingeschakeld moet worden voor dagelijkse taken zoals afwassen, handen wassen of het voorbereiden van eten.

Functie keukenboiler

Een boiler in de keuken bespaart tijd en water ten opzichte van water te vragen van het cv-ketel systeem. De boiler kan snel warm water leveren wanneer dit nodig is. Een keukenboiler is klein van formaat, waardoor het mogelijk is deze onder de wasbak in het keukenkastje te plaatsen.

Werking keukenboiler

Een boiler in de keuken werkt door standaard een bepaalde hoeveelheid water continu op een temperatuur te houden. Dit wordt gedaan door middel van een interne thermostaat. Een keukenboiler wordt aangesloten op de koudwaterleiding. Wanneer er vraag is naar water, stroomt het voorverwarmde water uit de boiler naar de kraan. In de meeste keukens wordt gebruikgemaakt van een boiler met een inhoud van 5 tot 15 liter. Je kunt de inhoud het beste afstemmen aan de hand van de waterbehoeften van het huishouden. Het voorverwarmen van het water gebeurt elektrisch.

Het aansluiten van een keukenboiler is relatief eenvoudig. Desondanks is het aan te raden het aansluiten uit te laten voeren door een erkend professional.

Plafondstraler

Plafondstraler Elektramat

Een plafondstraler verwarmt datgene wat zich binnen het stralingsbereik bevindt. Ideaal voor het snel opwarmen van ruimtes die niet continu gebruikt worden. De perfecte oplossing als er niet veel ruimte is aan de wand. Een plafondstraler is vergelijkbaar met een infraroodpaneel. Doordat het infraroodpaneel van een straler een hoge oppervlaktetemperatuur heeft, is deze heel geschikt om op een hoogte te monteren tot 40 meter. Ook is een straler zeer geschikt om te plaatsen in een systeemplafond. De plafondstraler kan onopvallend ruimtes zoals kantoren, scholen, bedrijfshallen en zwembaden verwarmen. Elektramat bied je plafondstralers aan van verschillende merken.

Een plafondstraler kan een vermogen hebben van hoger dan 2400W en heeft een beschermingsklasse IP55.


Ribbenbuiskachel

Ribbenbuiskachel Elektramat

Ribbenbuiskachels worden geplaatst in vochtige ruimtes. De kachel is robuust, stof- en waterdicht. De buitenkant is van roestvrijstaal en is corrosiebestendig. De ribbenbuiskachel staat erom bekend dat het uitstekend warmte kan verdelen en is geschikt voor wand- en vloermontage. Rondom de kachel moet genoeg ruimte vrij zijn, hierdoor wordt de warmteoverdracht naar de lucht beter. De kachel wordt vaak gebruikt bij tankstations, liftschachten, garages, bedrijfshallen, machinekamers, schepen, etc. De ribbendiameter is 120 mm en het heeft een beschermingsklasse IP66/67. Elektramat bied je ribbenbuiskachels aan van verschillende merken.

Er zijn verschillende type kachels, hieronder staan ze weergegeven:

Vermogen (W): Lengte (cm): Gewicht (kg):
250 34 2,5
500 48  3,5
1.000 75  5,1
1.500 100 6,6
2.000 128 8,2
2.500 156 9,0
3.000 180 11,3

Let op: De ribbenbuiskachel wordt vaak geleverd zonder aansluitsnoer.

 


Verwarmingskabel

Verwarmingskabel Elektramat

Wil je bevriezing en schade aan je buitenkranen en/of -leidingen voorkomen? Dan biedt een verwarmingskabel, ook wel verwarmingslint, vorstvrijlint, warmtekabel, vorstkabel of verwarmingsdraad genoemd, de perfecte uitkomst. Installeer de verwarmingskabel eenvoudig langs de leiding(en) die je wilt beschermen en deze zullen niet bevriezen. 

Verwarmingskabels zijn onder te verdelen in twee types, MF en FV. Hieronder zijn de verschillen weergegeven.
- MF: Met vaste weerstandswaarde
Bij deze versie heeft de warmtekabel een weerstandsdraad. De kabel is van soepel materiaal en mag niet worden ingekort. Als belangrijkste functie moet deze kabel verwarmen en het kan in bepaalde gevallen ook gebruikt worden als vorstprotectie. De opbouw van een MF-kabel is: mantel - afscherming - isolatie fiber - isolatie teflon - aders.

- FV: Zelfregelend koolstof lichaam
De FV versie is een warmtekabel dat gebruik maakt van een temperatuurafhankelijk element. De kabel is stug en levert meer vermogen (warmte) naarmate de temperatuur daalt. De FV variant is niet geschikt voor vloerverwarming. De opbouw van een FV-kabel is: mantel - metalen afscherming - isolatie - weerstand lichaam.

Verwarmingslint

Naast een verwarmingskabel is een verwarmingslint ook een optie om te gebruiken. Een dunne verwarmingslint levert 10W per meter en is voorzien van een aansluitsnoer met een randaarde stekker. Dit lint verwarmt temperaturen beneden +5 °C. Een verwarmingslint is geschikt om lange waterleidingen in bijvoorbeeld een kelder, een stalling, manege of chalet te verwarmen en zo tegen bevriezen te beschermen. Het verwarmingslint wordt langs de waterleiding gemonteerd, vervolgens wordt de leiding geïsoleerd. Een verwarmingslint werkt het beste bij metalen leidingen.


Terrasverwarmers

Terrasverwarmers Elektramat

Terrasverwarmers zijn er in verschillende modellen en uitvoeringen. Je hebt keuze uit: een gevel uitvoering, een patioheater, een hangend model, een parasolheater, het tafelmodel en heaters als een statafel. Elektramat bied je terrasheaters aan van verschillende merken.

Er zijn een aantal verschillen tussen een terrasverwarmer en een terrasheater. Om het kiezen van een heater of verwarmer makkelijker te maken is het belangrijk om te weten wat je wilt verwarmen. Je kan heaters of verwarmers nodig hebben voor een gesloten of een open terras.

Open terras

Voor een open terras is een terrasheater met korte golf het meest geschikt. Deze geven stralingswarmte. Dit houdt in dat alle oppervlaktes die de straling ontvangen warm worden. De warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte.

Gesloten terras

Wanneer je een afgesloten terras hebt kan je het beste kiezen voor terrasheaters met een lange golf. Deze warmen de lucht op in plaats van directe warmte te geven. Terrasheaters met een lange golf verwarmen de gehele ruimte en is vergelijkbaar met een centrale verwarming. Daarnaast geven dit soort heaters weinig tot geen licht.

Naast de keuze tussen een terrasheaters voor een open of gesloten terras zijn er nog andere mogelijkheden. Afhankelijk van de wensen en het gebruik kan gekozen worden voor een vaste of mobiele terrasheater. Vaste terrasverwarmers worden gemonteerd aan een wand of aan het plafond. Hierbij kan gekozen worden voor een opbouw- of inbouwinstallatie.

Mobiele terrasheaters zijn makkelijk te verplaatsen. Een patioheater is het meest mobiel en deze werkt op een gasfles. De gasfles is makkelijk te vervangen.

Hoogte van een heater

Voor het ophangen van heaters moet je met het vermogen rekening houden. Hieronder staan de hoogtes die bij de verschillende vermogens passen:
- 1.500W: 2,10 meter
- 2.000W: 2,50 meter
- 3.000W: 2,70 - 3 meter

Aan de hand van de grootte van het terras wordt bepaald hoeveel Watt nodig is om de gehele oppervlakte te kunnen verwarmen.
- Minder dan 6 m²: 1.500 of 2.000 watt
- 6 tot 8 m²: 2.000 of 2 x 1.500 watt
- 8 tot 9 m²: 2 x 1.500 watt

Bij terrasheaters op gas wordt gemiddeld 500W per m² gerekend omdat deze verwarming minder direct is dan heaters op stroom.


Heb je vragen over de type verwarmingen of wens je graag meer informatie over de verschillende producten? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

 

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 6 november 2024 om 12:47
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...