Wat zijn de verschillende tyleen diameters?

4 minuten lezen

Wat is tyleen?

Tyleen is een soort materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van flexibele buizen en slangen. Deze buizen en slangen worden toegepast bij verschillende toepassingen van watervoorziening tot irrigatie en gasleidingen. Welke diameter (Ø) je gebruikt bij welke toepassing is heel belangrijk voor je project. In dit kennisbank artikel wordt toegelicht welke factoren meespelen om te bepalen welke diameter geschikt is en welke diameters er zijn.

ZPE of HPE

Wanneer je tyleen gaat toepassen is het verstandig goed te kijken welk type water- of gasleiding je moet gebruiken aan de hand van de toepassing. Je kunt kiezen uit ZPE en HPE tyleen. De verschillen tussen deze twee soorten worden hieronder toegelicht.

- ZPE:
ZPE is geschikt om te gebruiken wanneer de slang meerdere bochten en wendingen moet maken. De slang is minder stug dan de HPE variant. Toepassingen van een ZPE tyleen buis zijn: Het aanleggen van een buitendouche, een kraan voor een buitenkeuken, beregening in de tuin en een kraan in de garage.

- HPE:
Een HPE tyleenslang is een stuk stugger dan de ZPE variant. Daarnaast kun je HPE tyleen gebruiken voor zowel gas- als waterleiding. Maar deze slang is voldoende flexibel om eenvoudig te verwerken in de grond. HPE tyleen is beter bestand tegen hoge druk ten opzichte van ZPE tyleen. HPE tyleen wordt vooral toegepast in de industrie. Voorbeelden van toepassingen zijn: In de zuivel- en conservenindustrie, of als materiaal voor kratten, kleppen, vaten, rioleringen, waterleidingen, snijplaten en gasleidingen.

ZPE of HPE tyleen nodig? Bekijk hier alle opties

Diameters van tyleenslangen

De keuze voor de diameter van de tyleenslang heeft te maken met verschillende factoren, omstandigheden en wensen. Hieronder wordt toegelicht welke diameters er zijn en welke toepassingen.

Diameter: ZPE: HPE:
16 mm Ja Nee
20 mm Ja Ja
25 mm Ja Ja
32 mm Ja Ja
40 mm Ja Ja
50 mm Ja Ja
63 mm Ja Ja

 

1. Ø 16 mm - 32 mm:
Tyleenslangen met deze kleinere diameters worden toegepast voor huishoudelijke watervoorzieningssystemen. Voorbeelden van toepassingen zijn het aansluiten van kraanwater op huishoudelijke apparaten of voor de tuinirrigatie. Daarnaast zijn ze toepasbaar voor kleine landbouwtoepassingen zoals irrigatie in moestuinen. Wanneer de tyleenslangen voorzien zijn van het KIWA-keurmerk is de slang geschikt om te gebruiken voor drinkwater. De slang is te herkennen aan de blauwe strepen op de zijkant en er staat ‘KIWA’ op de slang.

2. Ø 40 mm - 63 mm:
Deze diameters worden vaak toegepast bij grotere watervoorzieningssytemen. Voorbeelden hiervan zijn voor commerciële gebouwen, landbouwtoepassingen en industriële processen zoals koelwatercirculatie of afvalwatertransport. Deze diameters zijn (vaak) te groot voor huishoudelijke watervoorzieningssystemen.

3. Ø 75 mm - 110 mm:
Deze grote diameter van tyleenslangen wordt gebruikt voor industriële toepassingen, zoals het transporteren van grote hoeveelheden water voor industrieel gebruik of voor irrigatiesystemen in de landbouw. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld rioleringen en afvoerleidingen in stedelijke gebieden.

Gevolgen van onjuiste diameter

Wanneer je tijdens de klus de verkeerde diameter toepast, heeft dit gevolgen. Een kleinere maat dan nodig kan ervoor zorgen dat het water niet goed doorstroomt. Dit kan leiden tot drukverlies. Een te grote diameter is altijd aan te raden om te gebruiken. Omdat dit niet direct resulteert in problemen.

Factoren voor de diameter

Wanneer je de juiste diameter voor je project moet kiezen is het verstandig om met een aantal factoren rekening te houden.

Factoren:
- De water- of gasstroom:
Bereken en bepaal de hoeveelheid water of gas die door de slang moet worden getransporteerd om de juiste diameter te kiezen. De hoeveelheid moet voldoen aan de behoeften.

- De drukvereisten:
Elke tyleenslang heeft een maximale draagcapaciteit. Controleer dit voordat je het systeem gaat aanleggen. Zorg dat de slang geschikt is voor de drukvereisten van het systeem.

- De omgevingsfactoren:
Houd rekening met omgevingsfactoren zoals temperatuur, bodemcondities en blootstelling aan chemicaliën. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de prestaties en levensduur van de slang.


Heb je vragen over de tyleen diameters of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

 

ZPE of HPE tyleen nodig? Bekijk hier alle opties

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 6 november 2024 om 11:53
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...